<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Financial Times szerint az euróövezet legnagyobb gazdaságai évi 30-35 milliárd euró bevételre tehetnek szert a tervezett pénzügyi tranzakciós illetékből.

A megszellőztetett brüsszeli tervezet Németország, Franciaország és kilenc másik résztvevő euróövezeti tagállam számára készíti elő a megállapodást "Európa első Tobin-adójáról", amelyet a részvény- és kötvénykereskedelemre, valamint a származékos termékek forgalmazására rónának ki. A pénzügyi tranzakciók ilyen jellegű megadóztatásának névadója James Tobin amerikai közgazdász, aki már az 1970-es évek elején felvetette ennek az illetékfajtának a bevezetését.

A Financial Times szerint miután "kibékíthetetlen ellentéteket" szított az az eredeti brüsszeli terv, amelynek alapján egész Európában bevezették volna az illetéket, most az "euróövezet egy élcsapata" készül egy kisebb kiterjedésű térségben meghonosítani a tranzakciós illetéket, a csatlakozó országok azonban így is az Unió teljes GDP kétharmadát adják.

A brit lap által látott tervezet, amelyet Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja dolgozott ki, a részvény- és kötvényügyletekre 0,1 százalékos, a származékos befektetési termékekkel végrehajtott tranzakciókra 0,01 százalékos illetéket irányoz elő. Illetékköteles lesz minden olyan ügylet, amelynek legalább egy intézményi résztvevője a pénzügyi tranzakciós illetéket közösen alkalmazó euróövezeti országok valamelyikében honos, vagy amelyet olyan ügyfél nevében hajtanak végre, aki ebben az országcsoportban él.

Az illetékfizetés elkerülhetetlenségét szolgálja a tervezet azon kitétele, amelynek alapján az adott befektetési termék kibocsátásnak helye alapján is kiróható lesz a tranzakciós illeték, függetlenül attól, hogy a forgalmazó befektetési intézmények székhelye például Amerikában vagy Ázsiában van. A bizottsági javaslat alapján az euróövezeti illetéket 2014. január 1-jével vezetnék be, de a Financial Times által idézett illetékesek szerint a tárgyalások jóval tovább elhúzódhatnak, és az időpont részben attól is függ, hogy a német kormány mennyire törekszik gyors megállapodásra.

A lapnak nyilatkozó uniós illetékesek szerint a tervezet által valószínűsített 30-35 milliárd eurós bevétel nagyobb a korábban vártnál, és az illeték alkalmazásának javasolt kiterjesztése is meglepetésként érhet egyes eurótagállamokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG