<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lazább feltételeknek köszönhetően decemberben újra nőtt az árfolyamgátba belépők száma. Az NGM minden érintettnek ezt javasolja, hiszen ha lesz ennél kedvezőbb megoldási lehetőség, azt azok is igénybe vehetik majd, akik már beléptek az árfolyamrögzítésbe.

Az NGM továbbra is az árfolyamgátat javasolja

A szerdán nyilvánosságra hozott főtanácsnoki indítvány egyfajta tervezet, amelynek alapján a Bíróság a későbbiekben hozhat döntést. Tehát még nem döntés és nem is köti a Bíróságot. Az Európai Bíróság majdani ítélete elsődlegesen a Kúria számára szolgál iránymutatásul, amely alapján a Kúria a még nyitott kérdésekben is dönthet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 

Az NGM a Kúria döntéséig minden érintettnek azt javasolja, hogy ha tud, lépjen be az árfolyamgátba, mert az védelmet jelent. Ha lesz ennél kedvezőbb megoldási lehetőség, azt azok is igénybe vehetik majd, akik már beléptek az árfolyamrögzítésbe.

Decemberben megugrott az új szerződések száma

A hitelintézetek tavaly decemberben 1343 darab, 2012. április 1. és 2013. december 31. között pedig összesen 167 432 darab árfolyamgát-szerződést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mi az árfolyamgát?Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni.

A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Az új árfolyamgát szerződések decemberi száma meghaladja a 2013. augusztus és november közötti időszak átlagos havi szerződéskötésének számát - hívja fel a figyelmet a jegybank. A korábban publikált adatok szerint augusztusban 720, szeptemberben 857, októberben 209, novemberben pedig 316 darab új szerződést kötöttek, az októberi darabszám a legalacsonyabb volt az árfolyamgát II. konstrukció hatályba lépése óta. Júliusban még 2693 volt az új szerződések száma.

Lazább feltételek

A decemberi növekedésben szerepet játszhat, hogy a parlament november 5-én a konstrukció belépési feltételeinek könnyítéséről döntött, így a rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett a 180 napos késedelemben levők, a 20 millió forintnál nagyobb devizahitelt felvevők, illetve fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók is élhetnek. 

161 ezer felett a gyűjtőszámlák száma

Az MNB adatai szerint az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 darab szerződést kötöttek, az árfolyamgát I. és II. szerződések száma december végén együttesen 173 144 darab volt. A megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma december végén elérte a 161 926 darabot, ebből 157 796 darab a hitelintézeteknél, 4130 darab pedig pénzügyi vállalkozásoknál volt. 

A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik. 

A hitelintézeteknél 488 ezer darab lakossági deviza jelzáloghitel szerződés volt 2013 végén, a megnyitott gyűjtőszámlák aránya ezekhez képest 32 százalék volt. 

Mit jelent ez forintban?

December végén a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsön állomány 1324,515 milliárd forintra rúgott, ebből 1277,544 milliárd forint a hitelintézeteknél, 46,972 milliárd forint a pénzügyi vállalkozásoknál volt. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állomány 37 százaléka. 

A gyűjtőszámlahitelek állománya decemberben 1 milliárd forinttal nőtt, így év végére elérte a 13,623 milliárd forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek decemberben 2,086 milliárd forint, eddig összesen pedig 26,283 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG