<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.

Korán ébredtek a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny első két évadjának legjobbjai és kísérő tanáraik szeptember 9-én. Délelőtt 11 óra környékére ugyanis Bécsben volt jelenésük az Erste Group AG néhány éve átadott modern központjában. Az osztrák bank magyarországi érdekeltsége, az Erste Bank Hungary Zrt. a diákverseny egyik támogatójaként ugyanis felajánlotta, hogy a döntő első három helyezett csapatának tagjai és kísérő tanára számára bécsi egynapos tanulmányutat szervez, amelyre a döntő időpontjához képest 1 éven belül kerül sor.

A koronavírus-járvány már a diákverseny lebonyolításába is beleszólt. Emiatt volt kénytelen a szervező Privátbankár.hu nemcsak az első, szakképzésben részt vevő diákoknak 2020 őszén meghirdetett versenyt teljes egészében online megrendezni, hanem a másodikat, az immár gimnáziumok részvételével 2021 tavaszán sorra került megmérettetést is. A Covid miatti korlátozások miatt döntött úgy az Erste, hogy a bécsi tanulmányútra nem külön-külön, hanem egyszerre viszi ki a két döntő dobogós csapatainak tagjait és azok kísérő tanárait.

Emlékeztetőül az első két Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny! végeredménye:

 

I.verseny, 2020. október 1.-november 4.

1. CA$Hual – BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégiuma

Csapattagok: Bondár Emese, Megyik Karina, Németh Regina, Szabó Nóra
Felkészítő tanár: Uhrin Györgyi

2. Tsalád – SZSZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Csapattagok: Hevesi Lili, Horváth Fanni Zsinett, Bende Patrik Zsolt, Gazdag Áron Márton
Felkészítő tanár: Dr. Szabó Tibor

3. PénzÜgyesek – Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum
Csapattagok: Madzsara Viktória, Patyi Fanni, Oláh Vanessza, Szász Nikolett
Felkészítő tanár: Kelemenné Móczár Éva

II.verseny, 2021. április 21.-május 19.

1. Adóászok - Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

Csapattagok: Nagy Léna Vanda, Nagy Szonja Gréta, Nagy Kamilla Réka, Tóth Péter Marcell
Felkészítő tanár: Új Imre

2. Businessbogyók - Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Csapattagok: Szabó Petra, Nagy Rebeka, Somlyai Róbert, Gondi Viktória
Felkészítő tanár: Gacsályiné Szentmihályi Gabriella

3. Fogyi Mogyik - Szekszárdi Garay János Gimnázium

Csapattagok: Csongrádi Emília, Farkas Balázs, Péter Doroti, Takács Réka 
Felkészítő tanár: Lukácsi László

A hat csapatból végül ötnek a tagjai és kísérőtanárai vágtak neki a bécsi útnak, miután a Fogyi Mogyik nem tudtak részt venni.

A többiek viszont 11-fél 12 között meg is érkeztek az Erste-campushoz, ki vonattal, ki autóval. „Rád emlékszem! Ugye ti jöttetek Fehérgyarmatról? Á, már tudom, ti kaptátok azt a családiadó-kedvezményes kérdést!” Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el, immár az impozáns bankszékház aulájában, miután a résztvevők több közös online-élmény után végre először személyesen is találkozhattak egymással.

Az első közös fotó után a campussal szemközti étteremben továbbiak is készültek. Ahol a csapatok és kísérőik még ugyanúgy ültek, mint a verseny során, azaz egymástól külön fogyasztották el a 3 fogásos bécsi menüt.

A diákversenyek legjobbjai a bécsi Erste Group campusán. Fotó: Bánkuti AndrásA diákversenyek legjobbjai a bécsi Erste Group campusán. Fotó: Bánkuti András

Hogy aztán délután 2 órától végre sor kerüljön a tanulmányút fő attrakciójára, az Erste Financial Life Park meglátogatására. Ezt, a nevének rövidítése alapján egyszerűen csak Flip-ként emlegetett objektumot kifejezetten pénzügyi edukációs céllal hozták létre, amit aztán a diákok és kísérőik egy kétórás program keretében két animátor segítségével ki is próbálhattak.

Miután mindenki felírta a nevét az általa kiválasztott színű öntapadós matricára és azt felhelyezte a ruhájára, máris kezdődött a túra. A bevezető ismertetőt követően mindenki kapott egy tabletet, amellyel a kézben az első feladatként egyenként meg kellett határozniuk, hogy a választott pozíciójuknak (például kezdő dolgozó, vagy egyetemista) megfelelően „kapott” összegből mennyit költenek ételekre, italokra, ruhákra, műszaki cikkekre, utazásra, szórakozásra, s mennyit tesznek félre, a megspórolt összegeket pedig a párnacihában tartják, vagy befektetik, például aranyat vásárolnak-e. Az így kijött eredményeket aztán mindenki összehasonlíthatta az ausztriai kiadások összetételével.

A legnagyobb sikert a ''szobabiciklis'' feladat aratta. Fotó: Bánkuti AndrásA legnagyobb sikert a ''szobabiciklis'' feladat aratta. Fotó: Bánkuti András

Ezt követően két csoportra oszlott a társaság, s onnantól kezdve külön-külön látogattak meg három helyszínt. Az egyik egy képzeletbeli páncélterem volt, természetesen trezorokkal, a másikban egyebek mellett azzal kapcsolatban lehetett hallani pro és kontra érveket, mi történik, ha valaki nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként keresi a kenyerét. Ám kétségtelenül a harmadik helyszín váltotta ki a legnagyobb tetszést, nem véletlenül. Itt ugyanis az egyik csapattagnak fel kellett ülnie egy szobabiciklire, míg a többiek kérdésekre feleltek, s ha jó választ adtak, akkor társuknak könnyebbé vált a hajtás, ellenben, ha rosszat, akkor nehezebbé.

Hamar elszaladt ez a két óra, melyet követően egyesek máris hazafelé vették az irányt, mások még estig maradtak Bécsben, sőt voltak, akik másnapig – amihez az Erste némi költőpénzzel és egy 24 óráig érvényes tömegközlekedési jeggyel járult hozzá.

Tartalmas és hasznos volt tehát a bécsi tanulmányút, mely résztvevői saját bevallásuk szerint még inkább kedvet kaptak ahhoz, hogy a pénzügyekről meglévő ismereteiket összemérjék másokkal – akár már a következő diákversenyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos