3p
A KELER megkapta az engedélyt: mostantól a legmegbízhatóbb klíringházak között tartják számon, így aki rajta keresztül kereskedik, nem kell extra tőkekövetelményt biztosítania.

A Magyar Nemzeti Bank - figyelembe véve az Uniós Felügyeleti Kollégiummal közösen meghozott együttes döntést - kibocsátotta a KELER KSZF számára azt az engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy a rajta keresztül kereskedő tőkepiaci szereplők mentesüljenek a megnövekvő tőkekövetelmény-képzési kötelezettségek alól. A közép-kelet-európai régióban a KELER KSZF az egyetlen ilyen engedéllyel rendelkező klíringház, ami új lehetőségeket nyit a határon túli terjeszkedése számára.

A legmegbízhatóbb klíringházak felé terelik a forgalmat

A válságot követő európai piaci szabályozások lényeges célja volt, hogy ösztönzőket teremtsen a pénzügyi intézmények számára arra vonatkozóan, hogy az üzletkötéseiket EU sztenderdek szerint működő klíringházon keresztül számolják el. Ellenkező esetben a tőkepiaci ügyletekhez a jelenlegi tőkekövetelmény többszörösét kell biztosítani.

„Az EU engedély annak az elismerése, hogy a magyar klíringház által alkalmazott kockázatkezelési és működési modell, valamint technológiai infrastruktúra magas színvonalon és nagy biztonsággal képes támogatni a hazai és regionális tőke- és energiapiaci szereplőket, és azt bizonyítja, hogy a klíringház teljesít valamennyi vonatkozó nemzetközi jogszabályban foglalt követelményt.” – hangsúlyozta Végh Richárd, az MNB piacfelügyeleti igazgatóságának vezetője.

A Lehman Brothers volt az intő példa

A pénzügyi válság kezelése során világossá vált, hogy milyen fontos szerepe van a közös normarendszer szerint működő klíringházaknak a piacok átláthatóságában: azokat az ügyleteket ugyanis, amelyeket klíringházakon keresztül számoltak el jóval rövidebb idő alatt, biztonságosabb és átláthatóbb folyamatok mellett tudták lezárni a csődbe ment Lehman Brothers esetében. Ezen tapasztalat hatására és a jövőben előforduló hasonló esetek kezelése, ily módon a befektetők védelme miatt döntöttek a G20-ak arról, hogy sztenderdizálják az ügyletek elszámolására vonatkozó szabályokat, valamint többlet tőkekövetelménnyel sújtják azokat a piaci szereplőket, akik nem klíringházakon keresztül bonyolítják le ügyleteiket.

Az Európai Unió az ESMA (Európai Értékpapírpiaci Hatóság) vezényletével alkotta meg a jogszabályokat és felügyeli az uniós szereplőket a helyi hatóságokkal karöltve. Ennek a folyamatnak az első lépése az European Market Infrastructure Regulation-ben (EMIR) meghatározott engedélyek kibocsátása. Így az ügyleteiket az engedélyezett klíringházon keresztül elszámoló ügyfelek mentesülnek a többszörös tőkekövetelmény alól.

Jelentős költségelőny

„A magyar piac szereplői számára a KELER KSZF által megszerzett EMIR engedély jelentős költségelőnyt eredményez azáltal, hogy a klíring tagok mentesülnek a megnövekedett többlettőke-tartási kötelezettség alól” – tette hozzá Mátrai Károly a KELER KSZF vezérigazgatója. A KELER KSZF a 21 engedélyért folyamodott hasonló intézmény közül a kilencedik EU-ban tevékenykedő piaci infrastruktúra, amelyiknek tevékenységét engedélyezte a felügyelet. Az engedély további jelentőségét a hazai klíringház számára az adja, hogy – hosszú távú stratégiájával összhangban – nem csak a hazai, de a régió más piacai számára is szabadon tud szolgáltatást nyújtani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG