<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprillisi értéke megdöbbentően magas.

  • A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,1), és az elmúlt három év átlagát (51,5).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest. A változások mértéke 3,6 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű, és csak egy esetben volt tapasztalható kisebb csökkenés.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, hetedik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index, ami most áprilisban erősebben bővült (53,5).

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 58,9, jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző márciusi érték után az index értéke még javult, és továbbra is bővülést jelez.

Általában elmondható, hogy a részindexek a márciusban mért értékeikhez képest nagyobb mértékben és – egy kivétellel – pozitív irányban változtak.

Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: a beszerzés mennyisége dinamikusan bővült, emellett a késztermékkészletek és az import mennyiségindexének üteme is nőtt. A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt.

A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, üteme az előző havinál jobban erősödött. A 2022. április havi index nagyobb a márciusi (57,6) értéknél. Április összességében átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 52,1).

A most mért szezonálisan kiigazított indexérték 1995 óta a legmagasabb áprilisi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizennegyedik alkalommal. 1995 óta most volt a legmagasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta soha nem mértünk magasabb áprilisi értéket.

A BMI kedvezően alakul. Fotó: prologisA BMI kedvezően alakul. Fotó: prologis

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenkettedik alkalommal bővült, a márciusinál gyengébb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb áprilisi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index áprilisban is növekedésre utal, hetedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke nagyobb lett márciushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hatodik legkisebb áprilisi érték.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG