5p
Az Integrációs Szervezet igazgatósága nem készül a takarékszövetkezeti vezetők leváltására. A 100 milliárd forintot már elkülönítette a kormány.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének közleménye szerint "légből kapott az a negatív hangulatkeltés", hogy az SZHISZ igazgatósága a takarékszövetkezeti vezetők leváltására készülne.

Mit csinált eddig az új integráció?

A MFB által hétfőn, az SZHISZ nevében az MTI-nek elküldött közlemény szerint a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény előírásainak megfelelően, a törvény hatályba lépésének napján létrejött az új integrációs szervezet - amelynek a törvény rendelkezései értelmében minden szövetkezeti hitelintézet a tagja -, és azonnal megkezdte működését.

Az első igazgatóságot két nappal a törvény hatályba lépése után megválasztották. Az integrációs szervezet a legfontosabb feladatai közül az elmúlt két hétben a szövetkezeti hitelintézetek limit feletti kockázatvállalásának ideiglenes felülvizsgálatával kapcsolatban prudens és hatékony folyamatokat alakított ki és vezetett be, emellett támogatta az átmeneti időszakban felmerülő jogi és működési kérdésekkel kapcsolatban a szövetkezeti hitelintézeteket.

A közlemény szerint a kialakított kockázatvállalás felülvizsgálati rendszer - részben a Takarékbank szakembereinek a szerepvállalásával működő Kockázatvállalási Előkészítő Bizottság létrehozásával - stabilan működik, és az Integrációs Szervezet igazgatósága heti két alkalommal tájékoztatja a szövetkezeti hitelintézeteket az általuk javasolt kockázatvállalásokra vonatkozó véleményéről. Így a szövetkezeti hitelintézeteknél a hitelezési tevékenységhez kapcsolódó bírálati idő nem, vagy csak minimális mértékben nőtt.

Megnézik, mit érnek a részvények és a jogok

Az SZHISZ emellett - a törvényes előírásoknak megfelelően - kiválasztotta és megbízta azokat a független könyvvizsgálókat, akiknek az a feladata, hogy megállapítsák a Takarékbank egyes részvényosztályainak valós, piaci értékét, valamint, hogy értékeljék az MFB és a Magyar Posta által az Integrációs Szervezetben, illetve Integrációs Szervezeten keresztül a Takarékbank Zrt.-ben szerzett jogokat, és meghatározzák ezeknek a szerzett jogoknak az ellenértékét egy piaci befektető számára.

A kiválasztott könyvvizsgálók megkezdték a munkájukat, és a törvényben meghatározott harmincnapos határidőn belül elkészítik a jelentéseiket. A könyvvizsgálók által meghatározott összeg alapján állapítják majd meg a fenti részvények és jogok ellenértékét. A jogok értéke azért fontos, mert az MFB az ennek megfelelő összeget fogja az integrációs szervezetnek átadni - olvasható a közleményben.

Máris megvan a 100 milliárd?

Az MTI által idézett közlemény szerint "a kormány a szövetkezeti hitelintézeti rendszer átalakítására minimálisan 100 milliárd forintot különített el. Ez az összeg az integrált szövetkezeti hitelintézeti szektor szavatoló tőkéjét növeli majd, jelentősen javítva annak a tőkepozícióit és a hitelezésre fordítható összegek nagyságát."

Ahogy arról beszámoltunk, júniusban a kormány döntött arról, hogy 100 milliárd forintot biztosít a takarékszövetkezeti rendszer újjászervezéséhez, és megbízta a fejlesztési minisztert, hogy az állami vagyon értékesítése terhére (tehát privatizációval) biztosítsa az összeget.

A fejlesztési miniszter egy korábbi interjúban azt mondta: még vizsgálják a rendelkezésre álló vagyonelemek mobilizálhatóságát, erre szeptember végéig van idejük. Azt is mondta: biztosan nem a költségvetést terheli majd az összeg.

Nem akarják leváltani a takarékszövetkezeti vezetőket?

Az SZHISZ felhívja a figyelmet: már korábban arról tájékoztatta az érdekelteket, hogy a szövetkezeti hitelintézetek vezetőinek, a legnagyobb meglévő integráció - az OTIVA - ügyvezető igazgatójának, a Takarékbank vezetőjének és a kormánybiztosnak a közreműködésével 2013. július 26-án létrejött az SZHISZ Igazgatósága elnökének tanácsadó testülete. A testület azért hozták létre, hogy a felhalmozott tudás legjobb kihasználása érdekében segítse az SZHISZ és az új integráció tevékenységével, működési modelljével kapcsolatos javaslatok megfogalmazását, az elhatározott változások megvalósítását.

A közleményben azt írják: a tanácsadó testület létrehozása is bizonyítja, az SZHISZ a takarékszövetkezeti vezetőkre támaszkodva hajtja végre a rendszer reformját és velük együttműködésben fogja a rendszert működtetni.

Mit tehetnek a takarékszövetkezetek?"Nagy felháborodás mellett, de törvénytisztelő felelőséggel eddig valamennyi közgyűlésen igennel szavaztak a részvénycserére" - mondta nemrég az OTSZ ügyvezetője, hozzátéve, hogy kényszerhelyzetben döntenek a tagok, hiszen a jogszabály értelmében a PSZÁF visszavonja a működési engedélyt attól a hitelintézettől, amely nem fogadja el a részvénycserét.

A takarékszövetkezeteknek augusztus végéig még egyszer össze kell hívni a takarékok tagságát, hiszen el kell majd fogadniuk a szövetkezeti hitelintézet - központilag készített - új alapszabályát.

A Takarékbank augusztus 27-ére kitűzött közgyűlésén a Magyar Posta által végrehajtandó 655 millió forintos tőkeemelésről és a bank új alapszabályáról is döntést kell hozni. A jogszabály alapján az a szövetkezeti hitelintézet, amely a bank közgyűlésén nemmel szavaz, lemond a bankban levő tulajdonrészéről, az MFB javára. A tőkeemelést követően a magyar állam közvetetten többségi tulajdonos lesz a Takarékbankban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG