2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Több mint 29 ezer ember kapott csaknem 31 millió forintot. A kifizetéseknek még nincs vége.

A kártalanítás megkezdésétől számított 7 napon belül az Országos Betétbiztosítási Alap 29.200 orgoványi betétes részére postázta a kártalanítási elszámolást és utalta át a kifizetések fedezetét a Magyar Posta, illetve a kifizetésben résztvevő 33 takarékszövetkezet részére. Az ügyfelek döntő többsége már fel is vehette a legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (30 835 000 forint) kártalanítását. Ezzel az OBA az előírt húsz munkanapnál sokkal gyorsabban, egy hét alatt adta át a kifizető szervezeteknek a károsultak pénzét.

„A korábbi eseteknél is gyorsabb kártalanítás a felkészülési időszakban bekövetkezett adattisztításnak és az előkészületeknek tudható be. Az elmúlt időszak kártalanítási esetei igazolták az OBA által a hitelintézetek számára 2009-ben előírt betétadat-szolgáltatás szükségességét. Ennek a jövőben még nagyobb szerepe lesz, hiszen 2024-ig az EU betétbiztosítási irányelvével összhangban 7 munkanapra csökken a kártalanítási adatok átadásának és pénzügyi fedezet indításának időkerete” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A kártalanításra jogosult betétesek 3 százaléka (978 ügyfél) esetében jogi eljárások szükségesek az OBA kártalanítás végrehajtásához (245 esetben hagyatékátadó végzés, 514 esetben gyámhatósági határozat, a Start-számlák esetében a Magyar Államkincstárnál Start-számla nyitása). 171 ügyfél betétjét a Takarékszövetkezet zárolta, ennek felszabadítása érdekében a betéteseknek kell az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél eljárnia. Az OBA ezen felül 48 olyan ügyfelet tart még nyilván, akinek betétje adathiányos és a Takarékszövetkezet igazolására vár.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetben 1993 előtt elhelyezett (állami garanciás) betétesek feldolgozására és kifizetésére a közeljövőben kerül sor, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az OBA közötti megbízás alapján. Ezek a betétek a kifizetés napjáig kamatoznak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én vonta vissza az orgoványi központú takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a takarékszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a július 25-én kihirdetett felszámolásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG