3p
Kiemelkedő ismertsége van a lakástakarékoknak, ráadásul, akik szerződést kötnek, tisztában vannak az állami kedvezménnyel, ezért több szerződéssel is bírnak. De azért van még hova nőni a piacnak - derül ki a Fundamenta elemzéséből

Továbbra is a lakás-előtakarékosság az egyik levonzóbb megtakarítási cél – derült ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. reprezentatív mintán végzett piackutatásából. Az adatokból az derült ki, hogy a mintegy 4,1 millió magyarországi háztartásból az érintett 3 millió a fiatalokból vagy középkorúakból álló háztartás közül mintegy félmillió tervezi a lakásszámla nyitását.

Sokaknak nincs miből

A lakosság 47 százaléka akár évekre előre is tervezni képes, s kifejezetten előtakarékoskodó. A megkérdezettek 26 százaléka óvatos ugyan, s tisztában van azzal, hogy az állam gondoskodásában nem nagyon lehet bízni, ám előrelátása kimerül abban, hogy nem akarja túllépni a kereteit, így például távol tartja magát a hitelfelvételtől, ugyanakkor nem gondolkodik hosszú távú megtakarításokban. A lakosság 6 százaléka kalkuláló, kockázatvállaló, megfontolt, a hitelekre leginkább nyitott s akár nagyobb kockázatot is vállal az előrejutásért. Továbbra is magas ugyanakkor azok köre, akik bevallásuk szerint nem tudnak félretenni, nincs lehetőségük öngondoskodásra.

Az 1000 fős reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a teljes lakosság körében ugyancsak nőtt a lakáscélú megtakarítási hajlandóság, a tavalyi felmérés 34 százalékával szemben 2014-ben már a megkérdezettek 42 százaléka volt nyitott a lakás-előtakarékossági konstrukció igénybevételére. A megkérdezettek 84 százaléka ismeri a konstrukciót, ami annak fényében, hogy a jelenleg működő 4 lakástakarék mintegy 1,2 millió szerződést kezel, jelzi a komoly növekedési potenciált.

A lakásszámhoz viszonyítva jobban állunk

Szépíti a számokat, hogy a 4,1 millió magyar háztartásból 740 ezer rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel, ezt nézve a piaci lefedettség 18 százalékos, szemben a lakosság-arányos 12 százalékos penetrációval. Az is jól látszik, hogy a lakástakarékpénztári szerződéssel bíró háztartásokban átlagosan 1,6 lakás-előtakarékossági szerződés van – a konstrukciót értők tehát nem ritkán két vagy három családtagra is nyitottak lakásszámlát, hogy így növeljék az állami támogatás révén komoly reálhozamot hozó befektetés értékét. Mint ismert, a lakástakarék-befizetések után az állam évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos jóváírást ad. Mindez azt jelenti, hogy egy szerződéssel havi 20 ezer forintos befizetés mellett érhető el a maximális támogatási összeg.

Egyre többen tudnak megtakarítani

A Fundamenta kimutatásaiban visszaköszön a gazdaság rendezettebb állapota, a háztartások lassan javuló pénzügyi helyzete is: a múlt évhez képest 48 százalékról 56 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek meglévő megtakarításaikon felül módjukban áll további összegeket félretenni lakáscéljaik megvalósítására. A lakástervekkel rendelkező háztartások havonta, átlagosan 9 900 forintot képesek félretenni lakáscélra jelenlegi megtakarításaikon felül. Azon háztartások, amelyek nyitottak a lakás-előtakarékosságra, ennél is magasabb összeget, havonta mintegy 11 700 forintot tudnának félretenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG