1p
Csaknem 58 milliárd forint új forinthitelt folyósítottak az integrált takarékok a devizahitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséhez tavaly októbertől 2012. január végéig. A kihelyezések a legerőteljesebben januárban nőttek, volt olyan hét, amikor megközelítőleg akkora összeggel finanszírozták a devizahitelek kiváltását, mint 2011-ben összesen.

Az OTSZ-tagszervezetek januári teljesítménye több mint harmadát teszi ki az adott hónapban végtörlesztésre folyósított összes banki hitelnek. Az összes, hitelkiváltó forinthitelt nézve nagyjából az állomány negyedét adták a takarékszövetkezetek (a végtörlesztők közel 25%-a vett igénybe forinthitelt a PSZÁF adatai szerint).

A legfrissebb adatok igazolják az OTSZ korábbi előrejelzését, amely szerint 2011 végéhez közeledve egyre erőteljesebbé váló hitelezési ütem az újévben sem torpant meg, sőt ekkor tetőzött. Januárban ugyanis az integrációhoz tartozó hitelintézetek - amelyek között három részvénytársasági formában működő bank is van - mintegy 6300 devizaadós végtörlesztéséhez adtak forinthitelt, összesen csaknem 36 milliárd forint összegben. Ez a teljesítmény a végtörlesztéshez januárban folyósított összesen mintegy 118 milliárd forint összegű banki hitel több mint harmadát teszi ki. A kihelyezések átlagos összege 5,1 millió forint volt és a végtörlesztés kezdete óta közel 10 ezer új ügyfelet szereztek az OTSZ tagszervezetei.

Megfeszített ütemű hitelezésre utal, hogy a január harmadik hetére 40 milliárd közelébe emelkedő összes kihelyezés egy hét alatt csaknem további 20 milliárd forinttal növekedett és a mostani visszajelzések szerint februárban sem állt le a hitelezés.

Várakozásainknak megfelelően veszik ki részüket a takarékok a végtörlesztés révén keletkezett üzleti lehetőségből, köszönhetően a megfelelő felkészülésnek, a jó forrásellátottságnak és a hitelbírálattal foglalkozó munkatársak áldozatos munkájának – értékelte az eredményeket Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

A hitelkiváltáshoz kapcsolódó kérelmek befogadása a takarékszövetkezeteknél is befejeződött január 15-20 között. Így lehetett biztosítani ugyanis, hogy a devizahitelek kiváltásához kellő fedezet igazolására kitűzött január végi határidőre befejeződjön a hitelbírálat, ezen belül az adós jogszabályoknak megfelelő hitelképességének ellenőrzése. A megítélt hitelek folyósítása viszont még tart, így a végső mérleg szerint a takarékszövetkezeti integrációban a devizahitelek kiváltásához nyújtott új forintalapú jelzáloghitelek összege meghaladja majd a 60 milliárd forintot.

A végtörlesztés következtében elszenvedett veszteség ugyanakkor a takarékszövetkezeti integrációban a tavaly módosított prognózisnak megfelelően alakul, azaz nem haladja meg a 2 milliárd forintot. Annak ellenére sem, hogy az újév a takarékok saját ügyfélkörében is a végtörlesztés felpörgésével járt, aminek eredményeképpen 2011 októberétől 2012. január végéig 1421 deviza alapú kölcsönt fizettek vissza kedvezményes árfolyamon, 6,2 milliárd forint összegben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG