TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gyorsan növekszik az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben, bár nagyok még a költségek, áll az MNB fizetési rendszer jelentésében. Jó esetben jövőre jön az azonnali fizetés, így nagy összegű adásvételnél nem kell majd izgulni, ha nem azonos bankban van a vevő és az eladó számlája: ugyanúgy odaér majd a pénz öt másodperc alatt.

Miután a jövedelmek egyre nagyobb hányada elektronikus pénzben kerül hozzánk, egyre többen így is akarnak fizetni, a készpénz kiiktatásával. Ez elég sok helyen akadályba ütközik, bár miután a kormány kifejezetten támogatja a készpénzforgalom csökkenését, és hozzájárul a POS terminálok telepítéséhez, tavaly 25 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma.

Tarol az érintéses fizetés

Tavaly már egymilliárd darab elektronikus tranzakció zajlott, leginkább a bankkártya használata ugrott meg. Kiemelkedően terjed az érintőkártyás technológia, 2012-es bevezetése óta rendkívüli mértékben felfutott, a kártyák 70, a POS terminálok 80 százaléka képes erre, ebben az első három között vagyunk az EU-tagországok között. Az összesen kibocsátott számlák 44 százalékát fizették tavaly elektronikusan, most már végre a sárga csekk is fizethető kártyával. Ez európai viszonylatban még alacsony, de dinamikus a növekedés.

Még nagyok a költségek

Mindeközben a visszaélések volumene nem növekszik (pontosabban lassabban, mint a forgalom, így a forgalomhoz képesti aránya csökken). Az ügyfelekre ebből csak 10 százalék hárul át, a többitől védik a szabályok a fogyasztókat. Ez annak köszönhető, hogy fejlett az infrastruktúra, kevés lehetőséget ad a visszaélésre. Van ugyanakkor még egy probléma: túl sokat fizetünk a szolgáltatásokért. Van külön bankszámla csomag díj, utalási díj és kártyadíj egyaránt, míg máshol az EU-ban rendszerint nem ez a jellemző, így a jegybank változást szeretne ebben. A helyzetet persze nehezíti a pénzügyi tranzakciós adó, ami az elektronikus fizetéseket sújtja, a készpénzes ügyleteket értelemszerűen nem.

Azonnali fizetés

A bankrendszerben naponta 6000 milliárd forint forgalom zajlik, nyilván ezért is vonzó a költségvetés számára ebből lecsípni valamit. A magyar GDP 41-szer fordul meg így egy év alatt, ami meglehetősen impozáns arány. Így nagyon fontos, hogy egy ügylet mennyi időt vesz igénybe: míg a kártyás vásárlások azonnal zajlanak, az átutalások nem, csak ha bankon belül történek. Ezt a hátrányt szeretnék megszüntetni, ezért nemsokára jön az azonnali fizetési rendszer az utalásoknál.

Népszerűsítés

Egy év múlva tervezik a rendszer beindulását, és az a cél, hogy sokkal népszerűbb legyen az átutalás, mint most. Több országban úgy indították be a rendszert, hogy eleinte ingyenes volt, és ez arra bátorította a felhasználókat, hogy letöltsék a szükséges applikációkat, elkezdjék használni a rendszert, rászokjanak, és amikor már utalási díj is van (sokkal kevesebb, mint most nálunk), akkor is ezt a fizetési formát részesítsék előnyben.

A legfontosabb felhasználási módok: autó, lakás vétele, ahol a felek nem akarnak birtokon kívül kerülni, márpedig most 1-2 órát kell várakozni és izgulni. Persze ez a bankokra nagy terhet ró, hisz másodperceken belül meg kell történni a fedezet ellenőrzésnek, adatok ellenőrzésének, az utalás indításának, a fogadó oldalon pedig a megfelelő azonosításnak. A technika ugyanakkor adott, hisz mindezt a megfelelő programok elintézik, emberi beavatkozás nélkül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél