BUX
35 923.13
-1.55%
-566.00
OTP
11 010.00
-1.78%
-200.00
MOL
1 845.00
-0.75%
-14.00
RICHTER
6 645.00
-2.57%
-175.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2018. június 7. 12:39

Gyorsan növekszik az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben, bár nagyok még a költségek, áll az MNB fizetési rendszer jelentésében. Jó esetben jövőre jön az azonnali fizetés, így nagy összegű adásvételnél nem kell majd izgulni, ha nem azonos bankban van a vevő és az eladó számlája: ugyanúgy odaér majd a pénz öt másodperc alatt.

Miután a jövedelmek egyre nagyobb hányada elektronikus pénzben kerül hozzánk, egyre többen így is akarnak fizetni, a készpénz kiiktatásával. Ez elég sok helyen akadályba ütközik, bár miután a kormány kifejezetten támogatja a készpénzforgalom csökkenését, és hozzájárul a POS terminálok telepítéséhez, tavaly 25 százalékkal nőtt az elfogadóhelyek száma.

Tarol az érintéses fizetés

Tavaly már egymilliárd darab elektronikus tranzakció zajlott, leginkább a bankkártya használata ugrott meg. Kiemelkedően terjed az érintőkártyás technológia, 2012-es bevezetése óta rendkívüli mértékben felfutott, a kártyák 70, a POS terminálok 80 százaléka képes erre, ebben az első három között vagyunk az EU-tagországok között. Az összesen kibocsátott számlák 44 százalékát fizették tavaly elektronikusan, most már végre a sárga csekk is fizethető kártyával. Ez európai viszonylatban még alacsony, de dinamikus a növekedés.

Még nagyok a költségek

Mindeközben a visszaélések volumene nem növekszik (pontosabban lassabban, mint a forgalom, így a forgalomhoz képesti aránya csökken). Az ügyfelekre ebből csak 10 százalék hárul át, a többitől védik a szabályok a fogyasztókat. Ez annak köszönhető, hogy fejlett az infrastruktúra, kevés lehetőséget ad a visszaélésre. Van ugyanakkor még egy probléma: túl sokat fizetünk a szolgáltatásokért. Van külön bankszámla csomag díj, utalási díj és kártyadíj egyaránt, míg máshol az EU-ban rendszerint nem ez a jellemző, így a jegybank változást szeretne ebben. A helyzetet persze nehezíti a pénzügyi tranzakciós adó, ami az elektronikus fizetéseket sújtja, a készpénzes ügyleteket értelemszerűen nem.

Azonnali fizetés

A bankrendszerben naponta 6000 milliárd forint forgalom zajlik, nyilván ezért is vonzó a költségvetés számára ebből lecsípni valamit. A magyar GDP 41-szer fordul meg így egy év alatt, ami meglehetősen impozáns arány. Így nagyon fontos, hogy egy ügylet mennyi időt vesz igénybe: míg a kártyás vásárlások azonnal zajlanak, az átutalások nem, csak ha bankon belül történek. Ezt a hátrányt szeretnék megszüntetni, ezért nemsokára jön az azonnali fizetési rendszer az utalásoknál.

Népszerűsítés

Egy év múlva tervezik a rendszer beindulását, és az a cél, hogy sokkal népszerűbb legyen az átutalás, mint most. Több országban úgy indították be a rendszert, hogy eleinte ingyenes volt, és ez arra bátorította a felhasználókat, hogy letöltsék a szükséges applikációkat, elkezdjék használni a rendszert, rászokjanak, és amikor már utalási díj is van (sokkal kevesebb, mint most nálunk), akkor is ezt a fizetési formát részesítsék előnyben.

A legfontosabb felhasználási módok: autó, lakás vétele, ahol a felek nem akarnak birtokon kívül kerülni, márpedig most 1-2 órát kell várakozni és izgulni. Persze ez a bankokra nagy terhet ró, hisz másodperceken belül meg kell történni a fedezet ellenőrzésnek, adatok ellenőrzésének, az utalás indításának, a fogadó oldalon pedig a megfelelő azonosításnak. A technika ugyanakkor adott, hisz mindezt a megfelelő programok elintézik, emberi beavatkozás nélkül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:34
A munkahelyek megőrzése és újak létesítése a kormány egyik legfontosabb feladata, amit a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos támogatási programmal segít a következő hónapokban is – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) mai ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány a piaci igényekhez igazított intézményrendszerrel, a munka-erőtartalékok felkutatásával, a képzési rendszer rugalmasabbá tételével segíti a cégeket a megfelelő munkaerő megtalálásában.
Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
Pénzügyi szektor Orbán szerint Budapest tele van pénzzel, ehhez képest csak szerencsétlenkedik a Lánchíddal
Privátbankár.hu | 2020. június 19. 09:19
Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.
Pénzügyi szektor Részletek a Széchenyi Bank vezetőinek letartóztatásáról: bűnszervezetről ír az ügyészség
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 17:54
A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderülnek a Széchenyi Bank egykori vezetőit érintő rendőrségi akció részletei. Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe.
Pénzügyi szektor A rendőrök 5 év után bekopogtattak a magyar bankbotrány főszereplőinél
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 13:34
Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.
Friss
hírlevél