<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Februárban 25 dolgozójától vált meg az új stratégia megalapozásán dolgozó Magyar Fejlesztési Bank, az új, "termékgyár" struktúra a napokban véglegesül. A piac szereplői arra figyelmeztetnek, hogy az MFB nem adhatja fel versenysemlegességét - vagy, ha igen elveszti a kedvezményes állami garanciáit.

A 2014–18-as kormányciklusban megváltozik az MFB Magyar Fejlesztési Bank feladatköre az előző kormányciklusban rábízott feladatkörhöz képest. Ilyen váltás ugyanakkor nem újszerű, lényegében minden korábbi kormányciklusban történtek átszervezések, belső átalakulások – mondta el a Privátbankár.hu-nak Nyiri János, az MFB szóvivője.

A fejlesztési bank belső átalakulása, a teljes banki struktúra átrendezése tulajdonképpen mindenkit érint – mondta  szóvivő, aki szerint az új szervezeti rend ezekben a hetekben véglegesül. A munkavállalók új feladatai, új beosztásba kerülése munkaszerződés-módosítással is járhat, a bank elképzelései szerint az új szervezeti rend március első felében feláll.

Voltak leépítések

Nyiri János nem tagadta, az MFB új feladatai megkívántak személyi változtatásokat is. Ennek során az átszervezésre hivatkozva februárban 25 munkavállalótól vált meg a bank, s természetesen - mint mindig, mindenütt - van fluktuáció egyéb okokból is. Az elbocsátások nem érik el a csoportos leépítés szintjét.

Orbán Viktor csütörtökön, a Suzuki új modelljének bemutatóján azt ígérte, hogy 2018-ra Magyarországon lesz teljes foglalkoztatottság. Cikkünk...

Az ésszerűsítés nyomán csökken a szervezeti egységek és a vezetői szintek száma a banknál. A bank új szervezeti és működési szabályzata is elkészül, ami a menedzsment összetételére és feladataira is hatással lesz. Ezzel egy időben a bank teljes juttatási rendszerét felülvizsgálja. Az MFB – miként azt korábbi közleményük is jelezte – az új stratégiájában foglalt átfogó korszerűsítési program tekintetében éves szinten közel 2 milliárd forintos megtakarítással számol.

Az új működési modell lehetővé teszi az MFB részvételét a 2014–2020-as EU-s visszatérítendő és vissza nem térítendő források szétosztásában. Ebben a folyamatban fontos elem, hogy az MV–Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. beolvad a bank szervezetébe, míg a társaság work-out cége az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. lesz, az ingatlanvagyont az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt. kezeli majd. A tőkebefektetési tevékenység újra az MFB Investnél összpontosul majd.

hirdetés

Aggályos a termékgyár?

A bank új stratégiája szerint az MFB a jövőben kizárólag egyedi ügyleteket bonyolít majd – a kormányzati célokkal összhangban. A sztenderd hiteltermékek közvetlenül a Banknál nem lesznek elérhetők, ezeket a „termékgyárrá”, pénzügyi szolgáltató központtá alakuló bank komplex tőke-, hitel-, garanciaági termékei megújult értékesítési hálózaton keresztül jutnak el az ügyfelekhez. A közvetítő partnerekkel megmarad az MFB együttműködése, az új stratégia ugyanakkor az értékesítés terén kiemelt szerepet szán a takarékszövetkezeti szektornak. Ennek a folyamatnak a keretében került sor tavaly decemberben az MFB, a Magyar Posta Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ), a TakarékBank Zrt. és az FHB Nyrt közötti stratégiai együttműködési megállapodásának aláírására. Az alapításkori tervek szerint az érintettek - önálló üzleti érdekeik képviselete mellett - közösen dolgozak ki a gazdaságélénkítés szempontjából fontos, versenyképes pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat – főleg a kisebb településeken.

Az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján Csányi Sándor arról beszélt, hogy ők már jelezték: kapcsolódni akarnak a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltató Központ koncepcióhoz. A legnagyobb hazai bank elnök-vezérigazgatója szerint, ha a takarékszövetkezetek és az FHB más feltételekkel kínálhatná az MFB termékeit, az megkérdőjelezné azt, hogy az MFB valóban fejlesztési bank-e és versenysemleges-e a szabályozás. Márpedig ebben az esetben felmerülhet annak a kérdése is, hogy miért kap kedvezményes állami garanciát az MFB a hitelfelvételeihez - Csányi Sándor szerint ezt nem itthon, hanem Brüsszelben fogják vizsgálni.

Jönnek az új programok

Mint ahogy ma is folyamatos az egyeztetés az Európai Unióval az új MFB hitelprogramokkal kapcsolatban. Nyíri János szerint a hitelprogramok jóváhagyásának csúszásáért elsősorban a tavalyi választások, illetve a Bizottság újjáalakulása okolható. Ezek miatt most igen kevés hitellehetőség érhető el az MFB honlapján, de folyamatosan bővülnek majd a lehetőségek.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló