<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Pénzügyi támogatást kér Spanyolország az euróövezeti országoktól, hogy konszolidálni tudja bankszektorát - jelentette be Luis de Guindos Jurado gazdasági miniszter az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek telefonos konferenciája után. Megerősítette, hogy a támogatást várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá.

Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy a pénzügyminiszterek kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat. Szerepel az összeg a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatban is. Ez utóbbi szerint a zóna pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport támogatja azt, hogy a spanyol hatóságok határozottan keresztülvigyék a pénzügyi ágazat reformját.

A nyilatkozat egyúttal "üdvözli" a spanyol kérést, és kilátásba helyezi az arra adandó pozitív választ. A miniszterek egyértelművé tették, hogy a támogatást az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból nyújtják majd. A későbbi tárgyalásokon meghatározandó támogatási összeg a tényleges tőkeszükséglet mellett egy "biztonsági többletrészt" is tartalmaz majd - derül ki a nyilatkozatból. A Nemzetközi Valutaalap előzőleg 40 milliárd euróra becsülte a spanyol bankszektor pótlólagos tőkeszükségletét. De Guindos szombaton nem számszerűsítette a kérést. Megerősítette, hogy megvárják két független könyvvizsgáló társaság jelentését is, amelyek még ebben a hónapban esedékesek. A támogatási végösszeg kiszámításában az uniós partnerek is részt vesznek, köztük az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, továbbá az IMF is.

Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi pénzügyi segítségben részesül. Az euróövezeti nyilatkozat szerint a támogatásról szóló majdani megállapodás része lesz a pénzügyi szektorra vonatkozó "szokásos feltételhez kötés" is, de ez ezúttal az uniós állami támogatási szabályoknak megfelelő szerkezetváltási programokra, illetve az úgynevezett horizontális szerkezeti reformokra összpontosul majd. A miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerő-piaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére.

Az uniós országok értésre adták azt is, hogy a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását. Az Eurócsoport felkérte a Nemzetközi Valutaalapot, hogy vegyen részt a majdani támogatási program végrehajtásában és ellenőrzésében. Ez azt is jelenti, hogy az IMF - a korábbi mentőcsomagoktól eltérően - ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz. A megegyezés előzetes feltételeit hallva sajtóhírek szerint Írország kezdeményezi a saját mentőcsomagjának újratárgyalását.

Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Nagy változást hozott a 2023-as év az Erstének
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 14:11
A szerkesztőségünknek is megküldött közlemény szerint idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG