<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az euróövezeti mentőalapoknak már nincs pénzük egy nagyobb tagország megsegítésére - vélekednek a kereskedelmi bankok, miután az euróövezet döntött Spanyolország megsegítéséről 100 milliárd euró erejéig. Az euróövezeti országok a második félévben megkezdik az állandónak szánt mentőalap, az ESM feltöltését a megfelelő garanciákkal, de a teljes további - azaz még nem lekötött - mentőképesség úgyis csak 500 milliárd euró körül lesz.

Kereskedelmi bankok szerint az euróövezeti mentőalapoknak már nincs pénzük egy nagyobb tagország megsegítésére.  Az euróövezeti országok a második félévben megkezdik az állandónak szánt mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) feltöltését a megfelelő garanciákkal, de a teljes további - azaz még nem lekötött - mentőképesség úgyis csak 500 milliárd euró körül lesz. A most működő, ideiglenes euróövezeti mentőalap (EFSF) és a többi mentőprogram maradék képessége ez után 251 milliárd euróig terjed, és "ez azt jelenti, hogy az euróövezeti mentőalapok a jelenlegi felhatalmazásuk és szerkezetük értelmében elegendő pénzzel rendelkeznek egy kis gazdaság megsegítésére, de aligha elégségesek bármelyik nagy ország számára" - olvasható a világ legnagyobb magán kereskedelmi bankjainak képviselete, a több mint 450 tagú Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) havi jelentésében.

Az euróövezeti országok a második félévben megkezdik az állandónak szánt mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) feltöltését a megfelelő garanciákkal, de a teljes további - azaz még nem lekötött - mentőképesség úgyis csak 500 milliárd euró körül lesz. Az IIF szakértői szerint a Spanyolországnak szánt 100 milliárd euró "több mint elég" a megcélzott probléma, vagyis az ingatlanárak csökkenése miatt megrendült spanyol kereskedelmi bankok tőkefeltöltésére, a további piaci veszteségeik elleni tartalékolásra, de a befektetők folytatódó vonakodása is érthető, mivel a segítség feltételei még ködösek. Az IIF szerint nem lenne jó, ha az derülne ki, hogy az ESM-nek elsőbbsége lesz a törlesztésre. Ez azt jelentené, hogy ha a spanyol kormánynak nehézségei támadnának, akkor először az ESM számára kell törlesztenie, és csak a maradék jutna a spanyol állampapírok eddigi és későbbi magán vásárlóinak. Ez az eshetőség okozta, hogy a spanyol állampírok hozama a múlt héten rekord szintre emelkedett, éppen az után és annak ellenére, hogy az euróövezet készségét nyilvánította a piac által régóta sürgetett pénzügyi segítség megadására. "Ezért igen gyorsan tisztázni kell, ki a kiemelt és ki az alárendelt hitelező" Spanyolország ügyében - figyelmeztetett az IIF.

Az euróövezeti mentőalapoknak már nincs pénzük egy nagyobb tagország megsegítésére - így vélekednek a kereskedelmi bankok, miután az euróövezet június 9-én elvi szinten döntött Spanyolország megsegítéséről 100 milliárd euró erejéig.


A most működő, ideiglenes euróövezeti mentőalap (EFSF) és a többi mentőprogram maradék képessége ez után 251 milliárd euróig terjed, és "ez azt jelenti, hogy az euróövezeti mentőalapok a jelenlegi felhatalmazásuk és szerkezetük értelmében elegendő pénzzel rendelkeznek egy kis gazdaság megsegítésére, de aligha elégségesek bármelyik nagy ország számára" - olvasható a világ legnagyobb magán kereskedelmi bankjainak képviselete, a több mint 450 tagú Nemzetközi Pénzügyi Intézet (International Institute of Finance - IIF) vasárnap megjelent havi jelentésében.

Az euróövezeti országok a második félévben megkezdik az állandónak szánt mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) feltöltését a megfelelő garanciákkal, de a teljes további - azaz még nem lekötött - mentőképesség úgyis csak 500 milliárd euró körül lesz.

Az IIF szakértői szerint a Spanyolországnak szánt 100 milliárd euró "több mint elég" a megcélzott probléma, vagyis az ingatlanárak csökkenése miatt megrendült spanyol kereskedelmi bankok tőkefeltöltésére, a további piaci veszteségeik elleni tartalékolásra, de a befektetők folytatódó vonakodása is érthető, mivel a segítség feltételei még ködösek.

Az IIF szerint nem lenne jó, ha az derülne ki, hogy az ESM-nek elsőbbsége lesz a törlesztésre. Ez azt jelentené, hogy ha a spanyol kormánynak nehézségei támadnának, akkor először az ESM számára kell törlesztenie, és csak a maradék jutna a spanyol állampapírok eddigi és későbbi magán vásárlóinak. Ez az eshetőség okozta, hogy a spanyol állampírok hozama a múlt héten rekord szintre emelkedett, éppen az után és annak ellenére, hogy az euróövezet készségét nyilvánította a piac által régóta sürgetett pénzügyi segítség megadására. "Ezért igen gyorsan tisztázni kell, ki a kiemelt és ki az alárendelt hitelező" Spanyolország ügyében - figyelmeztetett az IIF.

Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Nagy változást hozott a 2023-as év az Erstének
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 14:11
A szerkesztőségünknek is megküldött közlemény szerint idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG