4p
Az elmúlt napokban az OTP és az Erste is új mobilapplikációt fejlesztett ki az elektronikus fizetések korszerűsítésére. Miközben Európában úttörő innovációkat vezetnek be a bankok, kérdés, hogy a jövő is ilyen sikeres lesz-e.

Az elmúlt napokban két olyan új fejlesztésről adtak hírt a hazai pénzintézetek, amely jelzi, hogy az elektronikus fizetés terén hazánk igenis a technológia élvonalában jár. A mostani fejlesztésekben közös, hogy mind az OTP, mind az Erste a szintén magyar Cellumot hívta partnerül a mobilfizetési projektjének megvalósításához, amely cég első komoly sikert hozó hazai fejlesztése a MasterCard Mobile fizetési megoldás létrehozása volt két éve.

Lelassul az innováció?

A most bejelentett fejlesztéseket a hitelintézetek még az előtt kezdték, hogy a kormány bejelentette volna a pénzügyi rezsicsökkentés első lépcsőjét, a 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. A szakemberek szerint várható, hogy az eddig a technológia szolgáltatási területen az EU országok felső harmadába tartozó magyar hitelintézetek a rájuk rakodó költségek (az ingyenes készpénzfelvétel bonyolítási költségei, az ezen ügyletek esetén is megfizetendő tranzakciós illeték-teher, illetve a januártól az EU-ban csak jó eséllyel 2015 közepére bevezetendő interchange-díjcsökkentés hatása) miatt kénytelenek lesznek visszafogni fejlesztéseiket. Ez még akkor is várható, ha például az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban a banki ATM-hálózatokat készpénzzel kiszolgáló egyik legnagyobb külső partner, a Trezex Hungária Zrt. szerint az első hónap tapasztalatai szerint nem nőtt érdemben a készpénz-pótlási igény a készpénzkiadó automatákban. Az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtése ugyanis jó eséllyel tovább csökkenti az egy számlavezett ügyfélre jutó pénzforgalmi értékeket (a tranzakciók és a bennük megforgatott összegek számát), amely párosulva a nyugat-európai szinthez képest lényegesen alacsonyabb hazai megtakarítási összegekkel, fajlagosan költségesebbé teszi a banki infrastruktúra fenntartását hazánkban, hiszen a technológiai költségek lényegében azonosak a kontinensen.

A mobiltechnológia egyik legnagyobb rendezvényén, a barcelonai Mobile World Congress-en jelentette be az OTP Bank, hogy „kibocsátotta” Európa az első digitális pénztárcáját, amely a MasterCard internetes fizetési megoldását, a MasterPass™ rendszerét integrálja. Az OTPay alkalmazás megkönnyíti a fizetési bankkártyák internetes használatát – legyen szó akár internetes vásárlásról, számlafizetésről, egyenlegfeltöltésről, vagy épp magánszemélyek közötti tranzakciókról.

Az OTPay mobilalkalmazás nem csupán az OTP Bank, de más bankok ügyfelei számára is elérhető lesz, az applikáció segítségével a kártyabirtokosok több mint 30.000 MasterPass elfogadóhelyen fizethetnek világszerte. Az OTPay révén a fizetési tranzakció a mobileszközön zajlik, az eszköz „tanítható”, azaz például a házhozszállítási cím is kiválasztható. A fizetés után kerül vissza az ügyfél a kereskedő oldalára a rendelés befejezéséhez.

Az Erste Bank tegnap mutatta be komplex mobilfizetési szolgáltatását: a MobilePay alkalmazást letöltő ügyfelek okostelefonjuk segítségével sorban állás nélkül fizethetnek be gépi kitöltésű postai sárga és fehér csekkeket, valamint egy gombnyomással utalhatnak pénzt ismerőseiknek a telefon névjegyzékéből kiválasztott telefonszámra. Az alkalmazással a parkolási díj, vagy épp az autópálya-matrica vásárlás is pár másodperc alatt elvégezhető, s természetesen mobilegyenleg feltöltésre is lehetőség van.

Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, szolgáltatásuknál is több kártya rögzíthető és az ügyfél dönthet arról, hogy adott fizetésre melyiket használja. A MobilePay szolgáltatás hátránya ugyanakkor, hogy jelenleg csak az Erste Bank lakossági forintalapú betéti- vagy hitelkártyával rendelkező ügyfelek számára érhető el – igaz viszont, hogy ők külön szerződés kötése nélkül jogosultak a szolgáltatás igénybevételére, a kártyaregisztráció egyszeri díját jelenleg elengedi a bank. A megoldás mind androidos, mind Apple környezetben fut.

Harmati László a mostani fejlesztést annak fényében tartotta fontosnak, hogy a bank ügyfelei eddig is nyitottak voltak az elektronikus bankolásra: tavaly közel 6,5 millió tranzakciót hajtottak végre a bank netbankjában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG