<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pont – többek között a 2021-es üzleti évre vonatkozó pénzügyi beszámolók, illetve az Igazgatóság adózott eredmény felosztására vonatkozó javaslata – esetében jóváhagyólag döntöttek. Ennek alapján a BÉT bevételei 3,46 milliárd forintot, adózott eredménye 586 millió forintot tett ki 2021-ben. Utóbbi tételből összesen 503,45 millió forintot osztalék formájában, részvényenkénti 93 forintos összegben fizet ki a társaság a részvényesek számára. 

Jelentős osztalékkifizetés lesz. Fotó: bet.huJelentős osztalékkifizetés lesz. Fotó: bet.hu

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója ismertette a 2021-es üzleti év pénzügyi eredményeit. A társaság bevételei 2020-hoz képest mintegy 5 százalékot emelkedve 3,46 milliárd forintra nőttek, az adózott eredmény pedig a 2020-as érték közel ötszörösére, 586 millió forintra emelkedett. Az EBITDA 982 millió forintot tett ki 2021-ben, amely szintén jelentős, közel 15 százalékos növekedést jelent a 2020-as évhez viszonyítva.

A közgyűlés egyúttal elfogadta a 2021. üzleti évre vonatkozó igazgatósági, felügyelő bizottsági és könyvvizsgálói jelentéseket, illetve az osztalékfizetésről is határozott, amelynek nyomán a társaság az adózott eredmény 503,45 millió forintnyi részét kifizeti a részvényesek számára, részvényenkénti 93 forintos összegben.

Csúcson volt a BUX

A 2021-es év a járvány előtti szintek újbóli eléréséről, esetenként túlszárnyalásáról szólt. A BÉT legfőbb mutatója, a BUX index, sorozatos rekorddöntések mentén végül kimagasló értékkel, 50 721 ponton zárta a tavalyi évet, amely 2020-hoz képest közel 20,6, a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest 10,6 százalékos növekedést jelent. Az összesített részvényforgalom, tartva a 2020-as szintet, 2021-ben is meghaladta a 3 ezer milliárd forintot.

A kibocsátók körében is jelentős mérföldköveket hozott az év – ezek közül kiemelendő az AutoWallis 10 milliárd forint összértékű nyilvános részvénykibocsátása, a részvénybevezetések, amelyek nyomán a Standard kategória az Eprolius Ingatlan, míg a BÉT Xtend az OXO Technologies Holding, a NAP és a Polyduct részvényeivel bővült, valamint a szintlépések, amelyek során az AKKO Invest a Prémium kategóriába, a Megakrán pedig, első társaságként a BÉT Xtend piacról, a Standard kategóriába lépett fel. A BÉT kötvénypiaca, a BÉT Xbond is jelentős növekedést ért el, a platform az év végével immár 66 kibocsátót számlált, több mint 1 618 milliárd forintos össznévértékkel.

Tovább gyarapodtak 2021-ben a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezések is – a BÉT50 közösség a hatodik kiadvánnyal immár közel 300 tagot számlál, az ELITE Program összlétszáma a 2021-ben csatlakozott 13 társasággal a régióban egyedülálló módon a 60-at is megközelíti, a tőzsdére lépést elősegítő Mentor Programot pedig 6 újabb társaság vette igénybe az év során. Emellett folytatódott az Értéktőzsde zártkörű tranzakciók létrejöttét támogató sorozata, a BÉT Xmatch is.

Patai Mihály a tőzsde igazgatóságának az elnöke a BÉT tőzsdei bevezetésének státuszáról is tájékoztatta a részvényeseket. Elmondta, a tőzsdére lépés, mint a BÉT aktuális stratégiájának kiemelt törekvése, továbbra is prioritást élvez a társaság céljai között, ugyanakkor az orosz-ukrán háború közvetett gazdasági hatásaira való tekintettel a kibocsátás átütemezése mellett született döntés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Iszonyú drágák lesznek a meg nem született gyerekek
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 08:55
A sorozatos kamatemelések után már a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra, a babaváró büntetőkamatával pedig már személyi kölcsönt is kapni - derül ki a Bank360.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG