<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.

Bár a bankok döntő része jelentős látra szóló- és folyószámla betéten ül, a kisebb bankoknál már megjelentek a kamatvadászoknak szóló betéti kamatajánlatok és újra terjednek a sávos, vagy mixelt termékek is.

Eltérő célokra lőnek

Miközben a nagyobb pénzintézeteknél még továbbra is csak nagyítóval lehet keresni érdemi betéti kamatokat a megtakarításokra, szemmel láthatóan elindult a verseny a kisebb pénzintézetek között. A money.hu körképe szerint az újonnan a bankokba érkező pénzek esetében már öt százalékot meghaladó éves kamatot is kaphatunk, s ehhez csak 3 hónapos lekötést vállalnunk. A money.hu tapasztalatai szerint a betétlekötési versenyben jelenleg a Gránit és a MagNet Bank számít a legaktívabb szereplőnek.

A pénzintézetek döntő része ugyanakkor jelentős látra szóló betétállománnyal bír, épp ezért egyelőre nem nyitnak a döntően éven belüli lekötéseket kereső, a pénzüket a bankok között rendszeresen költöztető kamatvadász megtakarítók felé.

Ugyanakkor egyértelműen látszik egy másik trend - és itt már a nagyobb bankok is versenybe szállnak -, hogy az éves és éven túli lekötések esetében már hajlandóak a bankok is látható kamatot adni az ügyfeleknek. Igaz ehhez egyéb módon is igyekeznek magukhoz kötni az ügyfeleket – az OTP-nél a magasabb kamat feltétele például rendszeres jövedelemutalás érkezése a számlára.

Speciális megtakarítások – így gondolkozz róluk

Fontos látni azt is, hogy a klasszikus lekötött betétek mellett továbbra is sikeresek a lépcsőzetes kamatozású konstrukciók. Itt a futamidő előrehaladtával időről időre magasabb kamatot fizetnek az adott betéti ciklusra a bankok.

Alaposan nézzünk szét, mibe fektetjük megtakarításainkat. Fotó: depositphotosAlaposan nézzünk szét, mibe fektetjük megtakarításainkat. Fotó: depositphotos

Összességében ugyanakkor az ilyen konstrukcióknál nem a feltüntetett utolsó, sokszor csak 1 hónapra érvényes csillagászatinak tűnő kamatot, hanem a betét teljes futamidejére vetített éves kamatot jobban jelző EBKM (egységes betéti kamatmutató) mértékét érdemes nézni.

Újra reneszánszukat élik a mixelt ajánlatok is, ahol pénzünk egy részét különböző kockázati profillal rendelkező befektetési alapokba fektethetjük, míg a megtakarítás másik fele kiemelt kamatozású betétként kamatozik. Ugyanakkor a befektetésünk hasznát itt a betét melletti részen elért hozam együttes számításával érdemes megnézni.

A harmadik speciális forma a rendszeres megtakarítások piacra. Ekkor az elvárás az, hogy időről időre újabb pénzek lekötésére növeljük a megtakarított összeget, amely után a megtakarítási program végén magasabb kamatot tehetünk zsebbe.

Attraktív devizabetét-kamatok

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a klasszikus, ámde némileg kockázatosabb megoldásokat is felvállalók számára manapság kedvező lehet a devizabetétek választása is. Sok esetben ugyanis ezekre igen magas kamatot fizetnek a bankok. Nem feltétlenül érdemes persze itt a bizonytalan gazdasági környezetben lévő országok devizáira gondolni – még akkor sem, ha török lírában lévő megtakarításokra van már 10 százalék feletti kamat is.

Ugyanakkor a régióban velünk együtt fejlődő országok devizáinak esetében meglepő lehet, hogy például a forintbetétekre maximum 2 százalékot fizető OTP Banknál 10 ezer euró (3,9 millió forint) lekötése esetén a cseh korona esetében 6,05, a lengyel zloty esetében 4,1 százalék a 12 hónapos lekötésre szóló ajánlat. Persze, a magyar polgárok döntő részének nincs se korona, se zloty megtakarítása, ám annak fényében érdemes lehet még vásárlással is beszerezni, hogy egy év alatt a forint 16 százalékot gyengült a korona és 8 százalékot a zlotyval szemben, míg 5 éves távban a cseh fizetőeszköz 37, a lengyel 17 százalékot erősödött a magyar pénzhez képest. Természtesen a múltra vonatkozó árfolyamadatok a jövőre nézve nem irányadóak, s a trend akár annak köszönhetően is megfordulhat, hogy a két régiós országban a magyarországinál magasabb inflációval küzdenek az elmúlt hónapokban – igaz, az alapkamat mindkét országban alacsonyabb, mint a magyar szint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Pénzügyi szektor Nemzetstratégia üggyé tették, hogy Mészáros Lőrinc bankja vehesse át a Sberbank hiteleit
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 12:36
Kiveszik a versenyjog szabályai alól a Sberbank hitelállományának átvételét.
Pénzügyi szektor Blokklánc: saját digitális érmét vezet be egy bank, Európában elsőként
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:02
Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója bjelentette, hogy első európai pénzintézetként a KBC készen áll blokklánc-technológiára épülő saját digitális érméjének, a Kate Coin-nak a bevezetésére.
Pénzügyi szektor Kéz a kézben nőtt Mészáros Lőrinc és az állam befolyása az egyik hazai nagybankban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 13:57
A felcsúti milliárdos szavazati joga az MKB Bankban immár 45,85 százalék.
Pénzügyi szektor Vizsgálódik a jegybank a különadók miatti áremelések kapcsán
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 16:01
Kiemelten odafigyelnek az árak alakulására.
Pénzügyi szektor MNB: Viharos időkben is megőrizték stabilitásukat az intézményi befektetők
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 13:01
A járvány hatásai ellenére nőtt az intézményi befektetői szektor (biztosítók, pénztárak, tőkepiac). Ezt segítette, hogy a háztartások vagyona is jelentősen gyarapodott ebben az időszakban. Ezzel együtt már az év során jelentkező és 2022 első negyedévében erősödő volatilitási kockázatokkal és eszközleértékelődéssel kellett szembesülniük az intézményeknek, amelyek meg tudták őrizni stabilitásukat – derül ki az MNB friss Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG