Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csongrád megyében elindult az újabb takarékszövetkezeti fúziós-hullám: egyetlen takarékba olvadnak össze a megye takarékjai. A hírek szerint az SZHISZ az új integrációban a korábbi takarékszövetkezeti létszám harmadával dolgozna tovább.
Egy vidéki takarékszövetkezet 1975-ben (Fotó: Fortepan, Jáki László)

Egyetlen takarékszövetkezetbe olvadnak össze a Csongrád megyei takarékok. Erre lehet következtetni a Partiscum XI Takarékszövetkezet június 26-i közgyűlési meghívójából. Eszerint a takarékszövetkezet részjegyesei tájékoztatót hallgatnak meg a Fontana Credit Takarékszövetkezet, a Partiscum XI Takarékszövetkezet, a Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet, a Pillér Takarékszövetkezet és a Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet egyesülésével kapcsolatosan elvégzett munkáról.

A Pillér mindent visz

A döntés értelmében a jogutód a Pillér Takarékszövetkezet lesz, ebbe olvad majd be a többi takarékszövetkezet. A június végi Partiscum közgyűlés lesz hivatott arra, hgoy a jogutód Pillér Takarékszövetkezetben részt venni nem kívánó személyekkel (tagokkal) való elszámolás módjáról szóló szabályzat ot elfogadja.

A Partiscum a rossz példa

A Partiscum korábban arról volt híres, hogy 2011-ben a Legfelsőbb Bíróság PARTISCUM XI. Takarékszövetkezet ügyében hozott döntést, ami pontosan ugyanazokra jogszabályokra hivatkozva tartotta hatályában a devizahiteles egyoldalú szerződésmódosítási feltételeket, mint amelyek alapján a Kúria korábban meghozta jogegységi döntését, elítélve a banki gyakorlatot.

Kissé érdekes, hogy, a többes összeolvadás okán minden beolvadó takarékszövetkezet tagságának döntenie kell a jogutód Pillér Takarékszövetkezet Alapszabályának módosításáról, és a módosítással egységes szerkezetbe foglalt Alapszabály elfogadásáról, valamint a módosításoknak az egyesülési szerződésbe történő átvezetéséről és a módosított egyesülési szerződés elfogadásáról, meg kell határozni az egyesülés (beolvadás) időpontját és fel kell hatalmazni az elfogadott egyesülési szerződés aláíróit.

Megfelezték a korábbi elképzelést

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Csongrádban két takarék működik majd az összeolvadások után: a mórahalmi Pillér és a szegedi Fontana. Ebbe már csak azért is biztos volt mindenki, hiszen a Fontana Credit elnök-ügyvezetője, Moczó István kifejezetten erős ember maradt az új integrációban is: tagja volt például azon takarékszövetkezeti vezetőknek, akik a Magyar Nemzeti bankben Matolcsy Györggyel egyeztettek korábban, ráadásul Móczó István 2013 nyarán bekerült a Szövetkezeti Hitelintézetek Intézményvédelmi Szervezete elnöki tanácsadó testületébe.

Bajban a Fontana

Ezek után sokakat meglepett, hogy tavaly november 18-án az SZHISZ – élve jogkörével - menesztette az elnök-ügyvezetőt és helyére B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő bizalmasát, Görög Tibort ültette. A hivatalos indoklás szerint megrendült a takarék anyagi helyzete, ám a betétesek pénze nem volt és azóta sincs közvetlen veszélyben. Igaz, a korábban elképzelt fúzió egyik indoka is a 28 milliárd forintos mérlegfőösszegű Fontana kritikus pénzügyi helyzete lett volna – írta tavaly év végén a HVG.

Az új helyzetben egyértelműen a mórahalmi Pillér elnök-ügyvezetője, Soós Sándor lesz majd a megyei erős ember. Ugyanakkor a mostani összeolvadási hullámot sokak szerint más megyékben hasonló fúziók követhetik, ha tényleg az a célja az SZHISZ-nek, hogy egy sokkal feszesebb struktúrával bíró takarék-láncolat felett gyakorolja jogait. A hírek szerint a 122 takarékból maximum 36 maradna fenn középtávon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.