3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csongrád megyében elindult az újabb takarékszövetkezeti fúziós-hullám: egyetlen takarékba olvadnak össze a megye takarékjai. A hírek szerint az SZHISZ az új integrációban a korábbi takarékszövetkezeti létszám harmadával dolgozna tovább.
Egy vidéki takarékszövetkezet 1975-ben (Fotó: Fortepan, Jáki László)

Egyetlen takarékszövetkezetbe olvadnak össze a Csongrád megyei takarékok. Erre lehet következtetni a Partiscum XI Takarékszövetkezet június 26-i közgyűlési meghívójából. Eszerint a takarékszövetkezet részjegyesei tájékoztatót hallgatnak meg a Fontana Credit Takarékszövetkezet, a Partiscum XI Takarékszövetkezet, a Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet, a Pillér Takarékszövetkezet és a Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet egyesülésével kapcsolatosan elvégzett munkáról.

A Pillér mindent visz

A döntés értelmében a jogutód a Pillér Takarékszövetkezet lesz, ebbe olvad majd be a többi takarékszövetkezet. A június végi Partiscum közgyűlés lesz hivatott arra, hgoy a jogutód Pillér Takarékszövetkezetben részt venni nem kívánó személyekkel (tagokkal) való elszámolás módjáról szóló szabályzat ot elfogadja.

A Partiscum a rossz példa

A Partiscum korábban arról volt híres, hogy 2011-ben a Legfelsőbb Bíróság PARTISCUM XI. Takarékszövetkezet ügyében hozott döntést, ami pontosan ugyanazokra jogszabályokra hivatkozva tartotta hatályában a devizahiteles egyoldalú szerződésmódosítási feltételeket, mint amelyek alapján a Kúria korábban meghozta jogegységi döntését, elítélve a banki gyakorlatot.

Kissé érdekes, hogy, a többes összeolvadás okán minden beolvadó takarékszövetkezet tagságának döntenie kell a jogutód Pillér Takarékszövetkezet Alapszabályának módosításáról, és a módosítással egységes szerkezetbe foglalt Alapszabály elfogadásáról, valamint a módosításoknak az egyesülési szerződésbe történő átvezetéséről és a módosított egyesülési szerződés elfogadásáról, meg kell határozni az egyesülés (beolvadás) időpontját és fel kell hatalmazni az elfogadott egyesülési szerződés aláíróit.

Megfelezték a korábbi elképzelést

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Csongrádban két takarék működik majd az összeolvadások után: a mórahalmi Pillér és a szegedi Fontana. Ebbe már csak azért is biztos volt mindenki, hiszen a Fontana Credit elnök-ügyvezetője, Moczó István kifejezetten erős ember maradt az új integrációban is: tagja volt például azon takarékszövetkezeti vezetőknek, akik a Magyar Nemzeti bankben Matolcsy Györggyel egyeztettek korábban, ráadásul Móczó István 2013 nyarán bekerült a Szövetkezeti Hitelintézetek Intézményvédelmi Szervezete elnöki tanácsadó testületébe.

Bajban a Fontana

Ezek után sokakat meglepett, hogy tavaly november 18-án az SZHISZ – élve jogkörével - menesztette az elnök-ügyvezetőt és helyére B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő bizalmasát, Görög Tibort ültette. A hivatalos indoklás szerint megrendült a takarék anyagi helyzete, ám a betétesek pénze nem volt és azóta sincs közvetlen veszélyben. Igaz, a korábban elképzelt fúzió egyik indoka is a 28 milliárd forintos mérlegfőösszegű Fontana kritikus pénzügyi helyzete lett volna – írta tavaly év végén a HVG.

Az új helyzetben egyértelműen a mórahalmi Pillér elnök-ügyvezetője, Soós Sándor lesz majd a megyei erős ember. Ugyanakkor a mostani összeolvadási hullámot sokak szerint más megyékben hasonló fúziók követhetik, ha tényleg az a célja az SZHISZ-nek, hogy egy sokkal feszesebb struktúrával bíró takarék-láncolat felett gyakorolja jogait. A hírek szerint a 122 takarékból maximum 36 maradna fenn középtávon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG