TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Működésének 4. évében nyereségessé vált a Gránit Bank. A pénzintézetben 49 százalékos tulajdonos államnak nem kell és nem is áll szándékában eladni a részesedését. Az alapító főrészvényes, Demján Sándor szerint a Gránit továbbra is a tőzsdére lépésben látja a jövőt - erre 2017-ben kerülhet sor.
Tulajdonostársak - Varga Mihály és Demján Sándor. Fotó: Őry Gábor / Privátbankár.hu

Tetszik a kormánynak a Gránit - nem is adják el

A Gránit Bank elmúlt két éves teljesítménye igazolta a kormányzat várakozásait, hiszen az adatok azt mutatják, hogy akár egy induló bank is rövid távon nyereséges tud lenni – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank közgyűlését követően. A miniszter szerint a 49 százalékos részvénycsomagot a kormány befektetésként, jól fialó befektetésként kezeli. Az EBRD-vel kötött megállapodás a rendszerszinten kiemelkedő bankokban szerzett pénzintézetek esetében írja elő a 3 éven belüli értékesítést, ez nem vonatkozik a Gránit Bankra, amelyben a kormányzat a jövőben is meg akarja tartani részesedését – mondta Varga Mihály.

Hamar összejött a nyereség

A 2010-ben 7 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett a WestLB jogosítványait átvevő, lényegében zöldmezősként induló Gránit Bank Hegedűs Éva, a pénzintézet alelnök-vezérigazgatója szerint a legjobban fejlődő hitelintézet volt tavaly Magyarországon.

A bank mérlegfőösszege a tavaly év végén 142 milliárd forint volt, a négy éve indult bank 183 milliós adózás előtti és 156 milliós adózott nyereséget tudott felmutatni. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a bank a 7. évben legyen nyereséges.

Új pénzügyi törvénycsomag jön

A kormány tegnap elfogadta azt a jogszabály-csomagot, amely a pénzügyi rendszer ellenőrzésének hatékonyságát teremti meg. Új befektetővédelmi szabályokat, a jegybanktörvényt módosítják majd. Ennek ellenére a magyar pénzügyi szféra stabil, jól teljesít és fontos eleme a magyar gazdaságnak. A banki ügyfeleknek, a betéteseknek nincs oka arra, hogy elbizonytalanodjanak – hangsúlyozta a miniszter, emlékeztetve, hogy a bankrendszer 29 ezer milliárd forintnyi összeget kezel, a befektetési vállalkozások által kezelt vagyon ennek töredéke, 3 ezer milliárd forint – problémák most itt keletkeztek, de ennek ellenére a rendszer stabilitása megkérdőjelezhetetlen és az új szabályok mellett még biztonságosabb lesz – mondta Varga Mihály.

Nincs devizahiteles problémájuk

A pénzintézet tavaly év végén 46,5 milliárd forintnyi hitelállományt és 110 milliárdos betétállományt kezelt. A diverzifikáció jegyében a betétek 20 százaléka már lakossági forrás. A Gránitot nem érintette a devizahiteles probléma, a társaságnál lényegében nincs minősített hitelállomány.

A Gránit Bank 14 ezer számlát kezel, ennek fele lakossági. A hitelállomány tavaly 55 százalékkal nőtt, ennek 90 százaléka vállalati hitel, amelyen belül – 47 százalékban – nhp-hitelt folyósított a Gránit.

Hegedűs Éva – akit a Business Worldwide magazin az év magyarországi vezérigazgatójának választott a napokban – a bankrendszer jelenlegi helyzetét elemezve komoly sikerként jellemezte, hogy a bankrendszer hitel/betét mutatója 105 százalékra csökkent az elmúlt hónapokban. A Gránit 37,3 százalékos hitel/betét mutatója ennek fényében kiemelkedő, ám Hegedűs Éva szerint egy ilyen induló banknál indokolt az óvatosság, hiszen kulcsszó a biztonság.

Az ügyfelek számára komoly előny, hogy a kamatszintek számottevően csökkentek, ám az ezzel járó marzs-szűkülés a korábbi hagyományos banki működést már nem teszi lehetővé. Ezért a jövő az elektronikus bankolásé – vélekedett Hegedűs Éva, aki szerint a Gránit Bank indulásától ezt az irányt vette fel.

A Gránit stratégiájának központjában a konzervatív kockázatkezelés, diverzifikált forrásgyűjtés és innovatív megoldások állnak. Ennek legfrissebb lépése, hogy az ingyenes üzenetküldést lehetővé tevő Gránit Üzenő immár IOS platformon is elérhető.

Demján Sándor is elégedett

A legnagyobb magántulajdonosként elmondhatom: elégedett vagyok – mondta Demján Sándor. A szakember szerint egy bank alapvető feladata, hogy megőrizze a betétesek pénzét és nem az, hogy hitelezzen. Demján Sándor szerint a közép-hosszú távú cél, hogy a bank tőzsdére lépve tudjon új forrásokat szerezni a növekedéséhez.

Idén nem terveznek tőkeemelést

Az idei üzleti terv nem tartalmaz tőkeemelést - a bank tőkemegfelelési mutatója 16 százalék - mondta el a Privátbankár.hu kérdésére Hegedűs Éva. Tavaly sem terveztek ilyen lépést, ám magántulajdonos megkeresése alapján mégis történt tőkeemelés. (A tulajdonosok megtartották tulajdoni arányaikat.) A tőzsdére lépést a bank 2017-re tervezik - mondta az alelnök-vezérigazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél