<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Működésének 4. évében nyereségessé vált a Gránit Bank. A pénzintézetben 49 százalékos tulajdonos államnak nem kell és nem is áll szándékában eladni a részesedését. Az alapító főrészvényes, Demján Sándor szerint a Gránit továbbra is a tőzsdére lépésben látja a jövőt - erre 2017-ben kerülhet sor.
Tulajdonostársak - Varga Mihály és Demján Sándor. Fotó: Őry Gábor / Privátbankár.hu

Tetszik a kormánynak a Gránit - nem is adják el

A Gránit Bank elmúlt két éves teljesítménye igazolta a kormányzat várakozásait, hiszen az adatok azt mutatják, hogy akár egy induló bank is rövid távon nyereséges tud lenni – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank közgyűlését követően. A miniszter szerint a 49 százalékos részvénycsomagot a kormány befektetésként, jól fialó befektetésként kezeli. Az EBRD-vel kötött megállapodás a rendszerszinten kiemelkedő bankokban szerzett pénzintézetek esetében írja elő a 3 éven belüli értékesítést, ez nem vonatkozik a Gránit Bankra, amelyben a kormányzat a jövőben is meg akarja tartani részesedését – mondta Varga Mihály.

Hamar összejött a nyereség

A 2010-ben 7 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett a WestLB jogosítványait átvevő, lényegében zöldmezősként induló Gránit Bank Hegedűs Éva, a pénzintézet alelnök-vezérigazgatója szerint a legjobban fejlődő hitelintézet volt tavaly Magyarországon.

A bank mérlegfőösszege a tavaly év végén 142 milliárd forint volt, a négy éve indult bank 183 milliós adózás előtti és 156 milliós adózott nyereséget tudott felmutatni. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a bank a 7. évben legyen nyereséges.

Új pénzügyi törvénycsomag jön

A kormány tegnap elfogadta azt a jogszabály-csomagot, amely a pénzügyi rendszer ellenőrzésének hatékonyságát teremti meg. Új befektetővédelmi szabályokat, a jegybanktörvényt módosítják majd. Ennek ellenére a magyar pénzügyi szféra stabil, jól teljesít és fontos eleme a magyar gazdaságnak. A banki ügyfeleknek, a betéteseknek nincs oka arra, hogy elbizonytalanodjanak – hangsúlyozta a miniszter, emlékeztetve, hogy a bankrendszer 29 ezer milliárd forintnyi összeget kezel, a befektetési vállalkozások által kezelt vagyon ennek töredéke, 3 ezer milliárd forint – problémák most itt keletkeztek, de ennek ellenére a rendszer stabilitása megkérdőjelezhetetlen és az új szabályok mellett még biztonságosabb lesz – mondta Varga Mihály.

Nincs devizahiteles problémájuk

A pénzintézet tavaly év végén 46,5 milliárd forintnyi hitelállományt és 110 milliárdos betétállományt kezelt. A diverzifikáció jegyében a betétek 20 százaléka már lakossági forrás. A Gránitot nem érintette a devizahiteles probléma, a társaságnál lényegében nincs minősített hitelállomány.

A Gránit Bank 14 ezer számlát kezel, ennek fele lakossági. A hitelállomány tavaly 55 százalékkal nőtt, ennek 90 százaléka vállalati hitel, amelyen belül – 47 százalékban – nhp-hitelt folyósított a Gránit.

Hegedűs Éva – akit a Business Worldwide magazin az év magyarországi vezérigazgatójának választott a napokban – a bankrendszer jelenlegi helyzetét elemezve komoly sikerként jellemezte, hogy a bankrendszer hitel/betét mutatója 105 százalékra csökkent az elmúlt hónapokban. A Gránit 37,3 százalékos hitel/betét mutatója ennek fényében kiemelkedő, ám Hegedűs Éva szerint egy ilyen induló banknál indokolt az óvatosság, hiszen kulcsszó a biztonság.

Az ügyfelek számára komoly előny, hogy a kamatszintek számottevően csökkentek, ám az ezzel járó marzs-szűkülés a korábbi hagyományos banki működést már nem teszi lehetővé. Ezért a jövő az elektronikus bankolásé – vélekedett Hegedűs Éva, aki szerint a Gránit Bank indulásától ezt az irányt vette fel.

A Gránit stratégiájának központjában a konzervatív kockázatkezelés, diverzifikált forrásgyűjtés és innovatív megoldások állnak. Ennek legfrissebb lépése, hogy az ingyenes üzenetküldést lehetővé tevő Gránit Üzenő immár IOS platformon is elérhető.

Demján Sándor is elégedett

A legnagyobb magántulajdonosként elmondhatom: elégedett vagyok – mondta Demján Sándor. A szakember szerint egy bank alapvető feladata, hogy megőrizze a betétesek pénzét és nem az, hogy hitelezzen. Demján Sándor szerint a közép-hosszú távú cél, hogy a bank tőzsdére lépve tudjon új forrásokat szerezni a növekedéséhez.

Idén nem terveznek tőkeemelést

Az idei üzleti terv nem tartalmaz tőkeemelést - a bank tőkemegfelelési mutatója 16 százalék - mondta el a Privátbankár.hu kérdésére Hegedűs Éva. Tavaly sem terveztek ilyen lépést, ám magántulajdonos megkeresése alapján mégis történt tőkeemelés. (A tulajdonosok megtartották tulajdoni arányaikat.) A tőzsdére lépést a bank 2017-re tervezik - mondta az alelnök-vezérigazgató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG