<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Most a Bankszövetség elnökének kiszivárgott levelére reagált cáfolattal az Integrációs Szervezet és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank.

Folyatódik a pofonosztás a hazai pénzügyi szektorban, amelyről mi is írtunk: Demján Sándor után most a Bankszövetség elnökét, Patai Mihály állításait cáfolja a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, miután Patai a hvg.hu-n kiszivárgott levélben támadta a kormányt azért, amiért szívük inkább a takarékok felé húz. Ráadásul a Privátbankárhoz eljuttatott közleményben azt írják, Patai a sajátjait hozta kellemetlen helyzetbe, mivel az általa képviselt bankokat hátrányosan érintő javaslatokat juttatott el a Nemzetgazdasági Minisztériumba.

Össze-vissza beszélnek?

A közlemény szerint a Bankszövetség vezére a szövetkezeti hitelintézetekre kiszabandó bankadó növeléséért lobbizott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél, tette azonban mindezt úgy, hogy a Bankszövetség tagjait ezzel kapcsolatban előzetesen nem tájékoztatta. Azonban ha az azonos rendszerhez tartozó társaságokra együtt vetne ki az állam bankadót, akkor javaslat több magyarországi bankcsoportot éppúgy hátrányosan érintene, mint a takarékszövetkezeti szektort - írják.

Az sem állja meg a helyét az MTB és a SZHISZ szerint, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem gyakorolhat felügyeleti jogokat az integrációs tagok felett (bár a hvg cikke szerint Patai nem azt mondta, hogy az MNB-nek nincs erre felhatalmazása, hanem azt, hogy az integrációs szervezet ugyanolyan jogkörökkel rendelkezik, mint az MNB, ez pedig instabillá teszi a helyzetet). Az Integrációs Szervezet hatáskörei nem érintik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó MNB jogköreit.

Csak úgy ontják a pénzt?

Cáfolják azt is, hogy a Takarékbank verseny nélkül jutna előnyökhöz az integráción belül: a hatályos jogszabály alapján a takarékszövetkezetek kötelesek a központi banknál tartani szabad pénzeszközeiket, mivel éppen ezzel biztosítja a takarékszövetkezeti rendszer egységes és prudens működésének a központi bank általi ellenőrzését.

Az sem felel meg a takarékok szerint a valóságnak, hogy az integráción kívüli bankok álltak helyt takarékokért, amikor beütött a krach. Mint írják, 2014-et megelőzően valóban több takarékszövetkezet felszámolásra került, de valamennyi takarékszövetkezet azelőtt sodródott felszámolásba, hogy belépett volna az integrációba vagy a garanciaközösségbe - írták.

Az ügy bizonyára nem marad annyiban, mivel Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az SZHISZ kezdeményezték a Bankszövetség elnökénél a helyzet tisztázását, illetve tájékoztatást kértek a levél megszületésének körülményeiről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos