<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Évi százmilliárd forintos nagyságrendű további terhet jelentene Magyarország számára, ha idén nem sikerülne kiszabadulnia az ellene 2004, vagyis az EU-csatlakozás óta folyó túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtök este a Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub találkozóján.

Parragh, valamint a rendezvényen részt vevő európai bizottsági tisztségviselők - akik a médiától nevük mellőzését kérve szólaltak meg - egyaránt úgy vélekedtek: jó esély van arra, hogy az uniós végrehajtó intézmény a közeli napokban a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás beszüntetése mellett foglaljon állást. Mint a Privátbankár megírta, ezt brüsszeli források máshonnan is megerősítették, nagy rá az esély, hogy 9 év után kikerülünk az eljárásból >>>

Bent ragadt magyar támogatási pénzek

Parragh László

A magyar kamarai elnök ugyanakkor kétkedően nyilatkozott arról, hogy az EU hamarosan sikereket tudna elérni a gazdasági válság leküzdésében. Azt mondta, Európa - amely a 2008-ban kitört hitelválság kezdetén azt állította, hogy az egész csupán amerikai probléma - folyamatosan egy-két éves lemaradásban van a válságra történő válaszadás teendőit illetően.

Parragh László ugyanakkor bírálta azt a jelenséget is, hogy a Magyarországnak szánt uniós támogatási pénzekből jelentős összegek "ragadnak bent" az EU kasszájában.

Kell-e magyar bankrendszer?

A bankrendszerről szólva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bírálta azokat a külföldi bankokat - szerinte főként osztrák pénzintézetekről van szó -, amelyek, mint fogalmazott, a "fogd a pénzt, és fuss" elvének jegyében jelentek meg Magyarországon, majd hatalmas összegeket vontak ki onnan. Parragh szerint meg kell reformálni azt a magyar bankrendszert, amely - a kamarai adatok szerint - 89 százalékban külföldi kézben van.

Az uniós tisztségviselők egyike ugyanakkor olyan példákkal élt, hogy Finnországban alig van finn kézben pénzintézet, mégis jól működik a bankrendszer, Spanyolország pedig spanyol kézben levő bankokkal is válságos helyzetbe tudott süllyedni.

Esernyőt napsütésben

Az egyik európai bizottsági tisztségviselő - elismerve a túlzottdeficit-eljárás terheit - Magyarország fő problémájának a külfölddel szembeni eladósodottság magas fokát tartotta. Mint mondta, meg kell tanulni, hogy a bankár napsütésben szívesen ad kölcsön esernyőt, ám amint elered az eső, azt azonnal visszakéri. Aki pedig hitelhez akar jutni a banktól - tette hozzá -, annak meg kell tudnia győzni a bankot arról, hogy nincs is szüksége a pénzre.

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG