1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sajtóértesülés szerint megszületett a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között a tranzakciós illetékről. A portfolio.hu úgy tudja, hogy a pénzváltókra is kiterjesztenék az új adót, kiterjesztenék az illeték hatályát, jelentősen csökken a készpénzfizetés maximuma. Cserébe indulhat a támogatott forinthitelezés.

Sajtóértesülés szerint közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. A portfolio.hu úgy tudja: a megállapodás nemcsak azokat az elemeket tartalmazza, amelyek csütörtökön a Parlament elé kerültek egy bizottsági módosító javaslat formájában. Az egyezség szerint a pénzváltókra is kiterjesztenék az illeték hatályát, a készpénzfizetés maximuma pedig a tervezett 5 millió forint helyett 1,5 millió forint lesz. A portál szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-ig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését. Egy bónusz: a módosításokkal megindulhat a támogatott forinthitelezés.

Úgy tudni, hogy a módosító javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy műveletenként legfeljebb hatezer forint lehet az illeték összege, a bankszámlakivonaton kötelező lesz feltüntetni az illeték pontos összegét.

A portfolio.hu szerint nem kell tranzakciós illetéket fizetni a befektetési szolgáltatással kapcsolatos műveletek, az anyavállalatok és leányvállalatok közötti műveletek (csoportfinanszírozás), a pénzforgalmi szolgáltató bankok és befektetési alapok terhére teljesített tranzakciók, a saját számlára történő készpénzbefizetés és a hitelfolyósítás után. A módosító javaslat azonban a hitelfolyósítás mentességét még nem vezette át az eredeti törvénytervezeten. Megadóztatnák viszont a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynököket). Esetükben szintén 1 ezrelék lenne az illeték mértéke, de az értesülés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja az illeték 2 ezrelékre történő felemelésének lehetőségét.

A vállalkozások közötti készpénzfizetés korlátozása érdekében a készpénzben teljesíthető kifizetések maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett. Az értesülés szerint a bankok azt is javasolták, hogy a határ felett megkötött szerződéseket sújtsák szankcióval, ami a azt jelentené, hogy semmisnek nyilvánítanák ezeket a szerződéseket. Ez végül nem került bele a megállapodásba, mint ahogy a korlátozás magánszemélyekre történő kiterjesztése sem. A megállapodás emellett végül azt a banki javaslatot sem tartalmazza, hogy a munkabért kötelezően banki átutalással kell teljesíteni. A portfolio szerint a tárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy a vállalatok közötti készpénzforgalomra is kiterjesszék az adót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG