<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tervezett majdnem kétszeresét, 14 ezer embert küldenek el, értékesítenek 17 milliárd eurónyi követelést - komoly tőkeemelést készítenek elő az olasz UniCreditnél.

Az olasz UniCredit bank kedden közzétette stratégiai tervét. Ebben szerepel a 14 ezer fős létszámleépítés, mellette a 17,7 milliárd euró értékű követelésállományt értékesítése.

Az új vezetés kockázat-csökkentő intézkedéseinek egyik része lesz a 2019-ig tartó, 14 ezer fős elbocsátás. A bank korábban 7500 fős létszámleépítést tervezett.

Megmenekül a Monte dei Paschi?

Az ország harmadik legnagyobb bankja ötmilliárd eurós feltőkésítésre vár, különben az Európai Központi Bank az év végén várhatóan megvonja a működési engedélyét. A háttérről itt írtunk >>>

Friss fejlemény, hogy kedden bejelentették: az olasz állam 2 milliárd euró értékben alárendelt kötvények vásárlásával többségi részesedést szerez a Monte dei Paschi pénzintézetben, ezzel kvázi meg is mentik - az olasz bankrészvények ennek örömére ma 5-10 százalékos erősödéssel zárták a napot.

Az új stratégiai terv ismertetésére olyan időszakban kerül sor, amikor komoly aggodalommal tekintenek a 360 milliárd eurós kétes hitelállománnyal terhelt olasz bankszférára. 

A UniCredit, amely eszközállománya alapján Olaszország legnagyobb bankja és több közép-európai országban is érdekelt, jelentős kétes követelésállománnyal rendelkezik.

A 17,7 milliárd euró értékű követelésállomány kihelyezése is azt a célt szolgálja, hogy a bank megalapozza a jövőbeni nyereséges működést, és ezzel Európa egyik legvonzóbb bankjává váljon - mondta Jean Pierre Mustier, a júliusban kinevezett vezérigazgató.

A követelésállományt 2017 első felében, két részletben szervezik ki olyan független társaságokba, amelyekben a UniCredit kisebbségi tulajdonos lesz. A folyó negyedik negyedévében a stratégiai terv részeként egy egyszeri, 12,2 milliárd euró összegű költséggel számol a bank, beleértve 8,1 milliárd eurónyi céltartalék képzését.

Ezen felül egy 13 milliárd értékű tőkeemelést is terveznek, melyhez a január 12-i közgyűlésén kér tulajdonosi jóváhagyást a bank vezetése.

Az intézkedések bejelentése után jelentősen emelkedett a részvényárfolyam - ebben komoly szerepe volt a harmadik legnagyobb olasz bank állami megmentésének is (lásd keretes írásunkat).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Pénzügyi szektor Eltűntek a 9 százalék alatti lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:33
Újabb nagybankok emelték meg jelentősen jelzáloghiteleik kamatát, ezzel az elmúlt egy hónapban már valamennyi pénzintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a 9 százalék alatti THM-ek, és egyre több bank ajánlata kezdődik tízessel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Pénzügyi szektor Új tagok érkeztek a Takarék Jelzálogbank vezetőségébe
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 16:42
Az igazgatóség és a felügyelőbizottság is bővült.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG