BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 7. 16:02

Hitelállományát, működési bevételeit és az eredményét ugyanis egyaránt a piaci átlagnál jobban növelte az első negyedévben.

Az Erste Bank Hungary tulajdonosai (osztrák Erste Group AG: 70 százalék, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank: 15 százalék, magyar állam: 15 százalék) úgy döntöttek, hogy nem lapátolják ki a pénzt, hanem azt a bankban hagyják, egyetértettek ugyanis azzal, hogy a menedzsment bespájzoljon a további növekedéshez. Ezzel magyarázta Jelasity Radován, hogy bár a bank 2018-as nyeresége tíz százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál, 60 milliárd forint, abból mégis feleannyi, összesen 20 milliárdos osztalékot fizetnek a következő napokban, mint tavaly ilyenkor.

A növekedés az első negyedévben már érződött, a magyar Erste nemcsak a hitelállományát, hanem a bevételeit és az eredményességét is gyors ütemben tudta növelni. Az idén január-március közötti 9,5 milliárd forintos adózás előtti nyeresége csaknem 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, úgy, hogy közben közel egymilliárd forinttal csökkentek az eredményt javító visszaírások, s az egész évre vonatkozó 4 milliárd forintos bankadót már az első negyedévben is elszámolták.

Az Erste ügyfeleinek hitelállománya több mint 16 százalékkal bővült egy év alatt, március végéig, úgy, hogy a nem teljesítő hiteleinek állományának aránya a 2018 első negyedévi 5,3 százalékról 3,4 százalékra esett. Jelasity Radován szerint a bank az idén is a piaci átlagnál gyorsabban növekedhet, amit a költséghatékony működése és kiegyensúlyozott tőkehelyzete is alátámaszt.

Az Erste készen áll az azonnali fizetések július 1-jei bevezetésére. A Budapest Bankkal kapcsolatban pedig az mfor.hu érdeklődésére Jelasity Radován elmondta, nincs új fejlemény az Mfor.hu-nak korábban adott válaszához képest, utalva arra, hogy június 30-áig még kaphatnak megkeresést Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztertől.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 12 százalékkal, 2700 milliárd forint fölé nőtt az idei első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

A lakossági kihelyezések értéke 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, e hitelállomány 9 százalékkal bővült éves összevetésben. Új fogyasztási hiteleik 36, személyi kölcsöneik 46 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A jelzáloghitelek esetében a bank átlagosan 10 százalékos bővülést tervez 2019-ben. Ehhez muníciót ad, hogy az Erste hitel/betét aránya 70,3 százalék, noha volt idő, amikor a 200 százalékot is elérte – idézte fel Jelasity Radován.

Az Erste vállalati hitelállománya elérte a 610 milliárd forintot, ez 26 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, amit az év végére szeretnének 690 milliárdra növelni.  Digitálisan aktív ügyfelei aránya már ötven százalék, 4-5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a 2018 végihez képest jelentősen nőtt, 20 százalékkal nőtt azon ügyfeleik aránya, akik a mobilbankot aktívan használják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Pénzügyi szektor Törlesztési moratórium: az MNB segít eligazodni a vitás kérdésekben
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 10:46
A hitelekre bevezetett törlesztési moratórium számos kérdést felvet mind a pénzintézetek, mind pedig az ügyfelek részéről. Vélhetőleg az MNB is érzékelte a bizonytalanságot, ezért folyamatos tájékoztatással segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott más szabályok alkalmazása kapcsán. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is.
hírlevél