3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hitelállományát, működési bevételeit és az eredményét ugyanis egyaránt a piaci átlagnál jobban növelte az első negyedévben.

Az Erste Bank Hungary tulajdonosai (osztrák Erste Group AG: 70 százalék, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank: 15 százalék, magyar állam: 15 százalék) úgy döntöttek, hogy nem lapátolják ki a pénzt, hanem azt a bankban hagyják, egyetértettek ugyanis azzal, hogy a menedzsment bespájzoljon a további növekedéshez. Ezzel magyarázta Jelasity Radován, hogy bár a bank 2018-as nyeresége tíz százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál, 60 milliárd forint, abból mégis feleannyi, összesen 20 milliárdos osztalékot fizetnek a következő napokban, mint tavaly ilyenkor.

A növekedés az első negyedévben már érződött, a magyar Erste nemcsak a hitelállományát, hanem a bevételeit és az eredményességét is gyors ütemben tudta növelni. Az idén január-március közötti 9,5 milliárd forintos adózás előtti nyeresége csaknem 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, úgy, hogy közben közel egymilliárd forinttal csökkentek az eredményt javító visszaírások, s az egész évre vonatkozó 4 milliárd forintos bankadót már az első negyedévben is elszámolták.

Az Erste ügyfeleinek hitelállománya több mint 16 százalékkal bővült egy év alatt, március végéig, úgy, hogy a nem teljesítő hiteleinek állományának aránya a 2018 első negyedévi 5,3 százalékról 3,4 százalékra esett. Jelasity Radován szerint a bank az idén is a piaci átlagnál gyorsabban növekedhet, amit a költséghatékony működése és kiegyensúlyozott tőkehelyzete is alátámaszt.

Az Erste készen áll az azonnali fizetések július 1-jei bevezetésére. A Budapest Bankkal kapcsolatban pedig az mfor.hu érdeklődésére Jelasity Radován elmondta, nincs új fejlemény az Mfor.hu-nak korábban adott válaszához képest, utalva arra, hogy június 30-áig még kaphatnak megkeresést Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztertől.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 12 százalékkal, 2700 milliárd forint fölé nőtt az idei első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

A lakossági kihelyezések értéke 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, e hitelállomány 9 százalékkal bővült éves összevetésben. Új fogyasztási hiteleik 36, személyi kölcsöneik 46 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A jelzáloghitelek esetében a bank átlagosan 10 százalékos bővülést tervez 2019-ben. Ehhez muníciót ad, hogy az Erste hitel/betét aránya 70,3 százalék, noha volt idő, amikor a 200 százalékot is elérte – idézte fel Jelasity Radován.

Az Erste vállalati hitelállománya elérte a 610 milliárd forintot, ez 26 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, amit az év végére szeretnének 690 milliárdra növelni.  Digitálisan aktív ügyfelei aránya már ötven százalék, 4-5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a 2018 végihez képest jelentősen nőtt, 20 százalékkal nőtt azon ügyfeleik aránya, akik a mobilbankot aktívan használják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG