<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Londoni piaci szereplők szerint az euróövezeti adósságválság bankpiaci hatásai miatt idén várhatóan több mint másfél évtizedes mélypontra csökken a befektetési bankári állások száma a londoni Cityben és valószínűleg még az évtized második felében is messze elmarad a globális pénzügyi válság előtt mért csúcstól.

A Centre for Economics and Business Research, amely rendszeresen közöl prognózisokat a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, fél éve még átlagosan 288 ezer "City típusú" munkahellyel számolt az idei év egészére. A ház azonban most drasztikusan rontotta ezt az előrejelzését, és immár azt valószínűsíti, hogy 2012-ben 99 ezerrel 255 ezerre csökken a citybeli befektetési banki munkahelyek száma. A CEBR visszatekintő kimutatása szerint ez a létszám az 1996-os citybeli foglalkoztatási szintnek felel meg.

Az előrejelzés meredek rontását a ház az euróövezeti válság által a londoni befektetési bankszektorra gyakorolt hatással indokolta. Ez a hatás a CEBR elemzői szerint annak ellenére is érződik, hogy az EKB hosszú távú refinanszírozási műveleteivel több százmilliárd eurós likviditásinjekciót juttatott az európai bankrendszerbe, igyekezve feloldani az ismét kialakuló bankközi hitelszűkét. A CEBR elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy az EKB likviditásbővítő hitelfolyósításai nyomán a londoni bankszektor helyzete stabilizálódásnak indulhat, és a 2013-2016-os időszakban szerényen emelkedhet a befektetési banki állások száma a Cityben.

A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a City típusú munkahelyek száma 2016-ig 268 ezerre növekszik. Ez azonban azt is jelenti, hogy a londoni pénzügyi központ befektetési banki szolgáltatási szektorában dolgozók száma még az évtized második felében is messze elmarad majd a pénzügyi válság előtti utolsó "békeévben", 2007-ben mért 354 ezres eddigi csúcstól. Douglas McWilliams, a CEBR vezérigazgatója közölte: a gyenge kereslet, az "agresszív szabályozás", a magas adóztatás és a távol-keleti pénzügyi központok erősödő versenyképessége miatt London mint pénzügyi központ pozíciója gyengébb, mint korábban.

McWilliams szerint London változatlanul a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de előnye szűkül. Ennek egyik következménye, hogy a Cityből származó adóbevételek, amelyek a fellendülés éveiben a brit közkiadások nagyon jelentős részét finanszírozták, mára jelentősen visszaestek, és ebben egyelőre nem is várható változás - tette hozzá a CEBR vezetője.

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG