3p
Bár az MKB helyzete stabil, az eszközök mintegy 20 százalékát kitevő rossz portfólió egy éven belül fizetésképtelenné tette volna a bankot, ezért kellett most lépni a szanálási törvény kapcsán és nem megvárni, amíg a jövőben a jegybanki eszközkezelővel talán sikerül megállapodni az ingatlanok átvételéről - indokolta a jegybank alelnöke a tegnapi bejelentést.

Az MKB 15-20 százalékos része az, amit rossz portfólióelemként kell kezelni, ezt a jegybankból átküldött – kirendelt - szakértőknek kell kezelniük, a bank többi része jól működik, rendben van – mondta Balog Ádám alelnök. A kirendelt szakértők átvették a feladatokat az igazgatóságtól, s az ottani menedzsment tagjaival együttműködve dolgoznak – ennél komolyabb személyi döntésekre egyelőre nincs szükség az MNB megítélése szerint. Az MKB nem volt fizetésképtelen, ugyanakkor a feltételek előálltak, amely alapján a bankszanálási törvény értelmében az MNB jogosulttá vált az MNB irányításának átvétele – mondta Balog Ádám. A Privátbankár.hu azzal kapcsolatos kérdésére, hogy elkészült-e már az a rendelet, amely egyértelműsíti, hogy milyen feltételek alapján vélelmezheti a jegybank a potenciális jövőbeli csődöt, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy a már meglévő jogszabályok alapján erre joga van a jegybanknak. Ha nem léptünk volna, egy éven belül felállhatott volna a fizetésképtelenségi helyzet – vélekedett Balog Ádám.

A rubelválságra vonatkozó kérdésre válaszolva Balog Ádám elmondta hosszabb távon komolyabb problémát nem lát a jegybank, rövid távon a régiós valuták kilengése persze gondot okozott, ám ennek hatása jóval csekélyebb, mint néhány hónapja, hiszen például a devizahitelesek kérdésköre nagyjából megoldottnak tekinthető a fixált árfolyamnak köszönhetően.

A stratégia a rossz portfólióelemek kezelésére néhány héten belül elkészül. Ezeket az eszközöket leválaszthatják egy, az MKB által létrehozott cégbe (egy ottani rossz bankba), vagy akár a piaci értékesítést is megkísérelhetik. Ha ezek az eszközök leválaszthatóak lesznek a bankról, akkor a bank tőkehelyzete továbbra is biztosítja a stabil működést – mondta Balog Ádám. A banki eszközkezelőbe való átvétel korábban még lehetőség volt, most már ez az irány nem járható, mivel most van szükség intézkedésre az érintett ingatlan portfólióval kapcsolatban – mondta az MNB alelnöke. Arra nem lehet felépíteni a bank jövőjét, biztonságát, hogy a jövőben megvalósul-e a jegybanki eszközkezelő által történő portfólió átvétel. A jegybank azt még vizsgálja, hogy abban az esetben, ha az MKB saját rossz bankot hozna létre, attól a jegybanki eszközkezelő vehetne-e át eszközöket, de ez egyelőre nincs napirenden.

Kérdésünkre Balog Ádám kimondta: szanálási biztos került kijelölésre került, de szerinte a biztos személye nem fontos, mivel itt jegybanki szakemberek lettek kijelölve. A Privátbankár.hu kérdésére, hogy a szanálás elrendelése kapcsán az MKB-nak, mint nyilvános kötvénykibocsátónak rendkívüli tájékoztatást kellett volna tennie, sőt akár az alaptájékoztató módosítása is szükséges lett volna, az alelnök úgy felelt, megvizsgálták a kérdést, de nem látták ennek szükségét. A jegybank kellő időben tájékoztatta az ECB-t a tegnapi döntésről - mondta Balog Ádám.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy technikai átvétel történt-e, vagy visszatértünk az egyszintű bankrendszer irányába Balog szerint nem lehet komoly választ adni: a jegybank jogszabályi felhatalmazás alapján lépett, ezt nem lehet úgy értékelni, mintha alapvető változás történ volna a bankrendszerben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Meddig marad a 400 forintos euró?
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 07:34
Kitartóan gyenge a forint.
Pénzügyi szektor A Cofidis Csoport megvásárolta a Magyar Cetelem Bankot
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 10:31
A Cofidis Csoport örömmel jelenti be, hogy sikeresen lezárult a Magyar Cetelem Bank Zrt., a BNP Paribas Personal Finance Csoport magyarországi leányvállalatának felvásárlása, ezzel pedig új fejezet nyílt a Cofidis közép-európai növekedésében.
Pénzügyi szektor Többet kérdeznek majd a bankok a céges hitelkérelmezőktől
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 12:06
Az MNB új ajánlása szerint ESG-szempontok alapján is fel kell mérni a kockázatokat a céges hitelek kihelyezése előtt.
Pénzügyi szektor A támogatott konstrukciók tartják szinten a kisvállalkozói hitelpiacot
Gergely Péter | 2024. szeptember 28. 18:39
Miközben a teljes vállalati hitelportfólió több mint 6 százalékkal növekedett a június végéig számolt egy év alatt, addig a kis- és középvállalkozói állománynál csak stagnálásra futotta. Az pedig, hogy egyáltalán sikerült szinten tartani az állományt, egyértelműen a Széchenyi Kártya Programnak köszönhető: a támogatott konstrukciókkal ugyanis a piaci forinthitelek nem tudnak versenyezni, így az új kihelyezések döntő többségét az előbbiek adják.
Pénzügyi szektor Leminősítette Izraelt a Moody's a háború miatt
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 28. 09:48
Megvonta Izraeltől az elsőrendű „A” államadós-osztályzatot a Moody's Ratings, írja az MTI.
Pénzügyi szektor A magas banki profit nyomában
Oszlay András | 2024. szeptember 27. 15:16
Miért tudott a magyar bankszektor egy recessziós évben kimagasló profitot elérni? Különlegesen jó üzleti döntések vagy inkább egyedi külső körülmények állnak az elmúlt másfél év kimagasló eredményessége mögött?       
Pénzügyi szektor Magyar-kínai banki együttműködés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 17:03
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe.
Pénzügyi szektor Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:39
Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank. A hitelintézet kedden tartott zöld jelzáloglevél aukcióján az eredetileg meghirdetett 6 milliárd forintot több mint kétszeresen meghaladó érdeklődés mutatkozott, amelyből az MBH Csoport tagja végül csaknem 8,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza a bank.
Pénzügyi szektor Varga Mihály sem tudja majd csettintésre csökkenteni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 15:01
A jegybank elvileg nem úgy működik, hogy a kormány kiadja a megrendelést, a Magyar Nemzeti Bank pedig szó nélkül teljesíti. Erről a témáról is beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Pénzügyi szektor Nem tartották be, amit az MNB kért, röpült a bírság az MBH Banknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 12. 09:54
Elmulasztották a korábbi határozatokban előírt intézkedési kötelezettségeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG