<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Újrakezdődhet és paradox módon ezért felgyorsulhat a Budapest Bank állami kézbe kerülése. A General Electric ugyanis immár egész pénzügyi portfóliójától meg akar szabadulni és így már nem cél az adóoptimalizálás, amely alaposan lelassítaná az ügyletet. A "tükörbank" koncepcióval egyébként is adódtak gondok.

 

Kezdhetik elölről – sommázható a Budapest Bank (BB) eladásának történetének újabb fejleménye. Eszerint ugyanis a felek hátuk mögött hagyják a „tükörbank” koncepciót, azaz a magyar állam a közeljövőben ténylegesen a BB-t veszi meg és nem azt a társaságot, amelybe a bank összes eszközét állomány-átruházással átrakják.

 

A Privátbankár.hu információi szerint a fő ok az, hogy változott a tulajdonos, a General Electric (GE) álláspontja: a világ egyik legnagyobb társasága immár globálisan akar megválni a pénzügyi leánycégétől, a GE Capitaltól és annak leányvállalataitól. A stratégiai változást április 10-én jelentették be, a héten pedig sor került az első, új szellemben létrejött üzletre is: a GE Capital koronaékszerének tartott és 16 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkező magántőke hitelezési üzletágat a hírek szerint a legnagyobb kanadai nyugdíjalap veheti  majd meg.…

Ezért kellett (volna) a tükörbank

Miután az új cél az érdekeltség gyors értékesítése, a GE annak ellenére nem tőrödik az adóoptimalizálással, hogy vélhetően jobban járna az ügylettel, ám a folyamat lezárása alaposan lelassulna. Ismeretes: az amerikai bank magyar érdekeltségének eladásához azért kellett létrehozni a „tükörbankot”, a 2015. január 16-án bejegyzett CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t mert az – ellenben a magyar BB-vel – a GE európai cégének birtokában lett volna. Ha pedig az európai érdekeltség az eladó, akkor mentesül azon adó alól, amelyet az amerikai kormányzat a külhoni érdekeltségek értékesítése után szed be vállalataitól. Bár Barack Obama elnök épp év elején már jelezte, hogy a GE-hez hasonló adóoptimalizáló lépések ellen is fel kíván lépni, ez egyelőre nem jelent meg a szabályozásban, épp ezért történt volna két lépésben a BB eladása a magyar kormánynak. Az első körben a BB állományát átrakták volna a GE Europe által létrehozott tükörbankba, majd azt vette volna meg a magyar állam. (A kormánynak el kellett fogadnia ezt a megoldást, hiszen annak ellenér, hogy eladja bankját, a GE továbbra is az egyik legnagyobb hazai beruházó és foglalkoztató cég marad, amellyel nem túl sok értelme lenne összeveszni.)

Bejegyzési gondok

Híreink szerint ugyanakkor egyéb, nem várt akadályok is gördültek a tükörbankos koncepció megvalósítása elé. Egyes hírek szerint például gondot okozott, hogy a nem teljesítő hitelek esetében ahhoz, hogy a követelés a kiürített BB-től a tükörbankhoz kerüljön, mindenképp szükség lett volna az adós beleegyezésére. Márpedig ilyen engedély beszerzése meglehetősen kétséges egy olyan adóstól, akivel szemben eljár a bank. Persze, nem kell ilyen szintig elmenni, elég csak abba belegondolni, hogy a bank összes jelzálog-bejegyzését módosítani kellett volna a Földhivatalnál.

Gyorsabb ügylet lesz

A mostani helyzetben tehát az állam a Budapest Bankot vásárolja majd meg, nem kell megvárni az új bank felügyeleti engedélyének beérkezését, nem kell szerződések tömegeit átírni, stb. Mindez azt jelenti, hogy több hónapos helybenjárás után, viszonylag gyorsan lezárható az ügylet. Arra ennek ellenére kevés esély van, hogy sikerülne tartani a tavaly év végi bejelentéskor előzetesen meghatározott június végi határidőt, de arra azért nem árt emlékeztetni, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a tranzakció 1-2 hónapon belül lebonyolódhat. Meglehet, ő már tudta, hogy az amerikai tervek változásával felgyorsítható a folyamat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
Pénzügyi szektor Révbe ért Csányi Sándor egykori jobbkeze
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 10:32
Az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról 2020 júliusában távozott Barna Zsolt 2022. január 1-jétől a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló