<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Újrakezdődhet és paradox módon ezért felgyorsulhat a Budapest Bank állami kézbe kerülése. A General Electric ugyanis immár egész pénzügyi portfóliójától meg akar szabadulni és így már nem cél az adóoptimalizálás, amely alaposan lelassítaná az ügyletet. A "tükörbank" koncepcióval egyébként is adódtak gondok.

 

Kezdhetik elölről – sommázható a Budapest Bank (BB) eladásának történetének újabb fejleménye. Eszerint ugyanis a felek hátuk mögött hagyják a „tükörbank” koncepciót, azaz a magyar állam a közeljövőben ténylegesen a BB-t veszi meg és nem azt a társaságot, amelybe a bank összes eszközét állomány-átruházással átrakják.

 

A Privátbankár.hu információi szerint a fő ok az, hogy változott a tulajdonos, a General Electric (GE) álláspontja: a világ egyik legnagyobb társasága immár globálisan akar megválni a pénzügyi leánycégétől, a GE Capitaltól és annak leányvállalataitól. A stratégiai változást április 10-én jelentették be, a héten pedig sor került az első, új szellemben létrejött üzletre is: a GE Capital koronaékszerének tartott és 16 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkező magántőke hitelezési üzletágat a hírek szerint a legnagyobb kanadai nyugdíjalap veheti  majd meg.…

Ezért kellett (volna) a tükörbank

Miután az új cél az érdekeltség gyors értékesítése, a GE annak ellenére nem tőrödik az adóoptimalizálással, hogy vélhetően jobban járna az ügylettel, ám a folyamat lezárása alaposan lelassulna. Ismeretes: az amerikai bank magyar érdekeltségének eladásához azért kellett létrehozni a „tükörbankot”, a 2015. január 16-án bejegyzett CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t mert az – ellenben a magyar BB-vel – a GE európai cégének birtokában lett volna. Ha pedig az európai érdekeltség az eladó, akkor mentesül azon adó alól, amelyet az amerikai kormányzat a külhoni érdekeltségek értékesítése után szed be vállalataitól. Bár Barack Obama elnök épp év elején már jelezte, hogy a GE-hez hasonló adóoptimalizáló lépések ellen is fel kíván lépni, ez egyelőre nem jelent meg a szabályozásban, épp ezért történt volna két lépésben a BB eladása a magyar kormánynak. Az első körben a BB állományát átrakták volna a GE Europe által létrehozott tükörbankba, majd azt vette volna meg a magyar állam. (A kormánynak el kellett fogadnia ezt a megoldást, hiszen annak ellenér, hogy eladja bankját, a GE továbbra is az egyik legnagyobb hazai beruházó és foglalkoztató cég marad, amellyel nem túl sok értelme lenne összeveszni.)

Bejegyzési gondok

Híreink szerint ugyanakkor egyéb, nem várt akadályok is gördültek a tükörbankos koncepció megvalósítása elé. Egyes hírek szerint például gondot okozott, hogy a nem teljesítő hitelek esetében ahhoz, hogy a követelés a kiürített BB-től a tükörbankhoz kerüljön, mindenképp szükség lett volna az adós beleegyezésére. Márpedig ilyen engedély beszerzése meglehetősen kétséges egy olyan adóstól, akivel szemben eljár a bank. Persze, nem kell ilyen szintig elmenni, elég csak abba belegondolni, hogy a bank összes jelzálog-bejegyzését módosítani kellett volna a Földhivatalnál.

Gyorsabb ügylet lesz

A mostani helyzetben tehát az állam a Budapest Bankot vásárolja majd meg, nem kell megvárni az új bank felügyeleti engedélyének beérkezését, nem kell szerződések tömegeit átírni, stb. Mindez azt jelenti, hogy több hónapos helybenjárás után, viszonylag gyorsan lezárható az ügylet. Arra ennek ellenére kevés esély van, hogy sikerülne tartani a tavaly év végi bejelentéskor előzetesen meghatározott június végi határidőt, de arra azért nem árt emlékeztetni, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a tranzakció 1-2 hónapon belül lebonyolódhat. Meglehet, ő már tudta, hogy az amerikai tervek változásával felgyorsítható a folyamat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
hírlevél
Ingatlantájoló