<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Személyre szabott hitelkockázat-elemző programot dolgozott ki a Bankmonitor.hu. Az ingyenes alkalmazással az egyszerű embereknek akarnak segítséget nyújtani a hitelfelvétel előtt a későbbi kockázatok modellezésére.

Új, ingyenes interneten elérhető hitelkockázat-elemző programmal kívánja segíteni a tudatos hiteldöntéseket a Bankmonitor.hu pénzügyi összehasonlító portált üzemeltető alkuszcég. Sándorfi Balázs, a társaság ügyvezetője szerint a lakosság közel 10 ezer milliárd forintnyi hitelt vett fel 2008. végéig, ám azóta nettó hitel visszafizetővé vált - a hitelállomány 14 százalékkal csökkent a csúcshoz képest, ha pedig az árfolyamhatástól megtisztítjuk a követeléseket, akkor a visszaesés 29 százalék lett volna. Ez ma már probléma, hiszen a válság óta Európában és régiónkban is 20 százalék körüli mértékben növekszik a hitelezés.

A hitelelutasítás a magyar lakosságban nagyon komoly, ennek köszönhetően például tavaly mindössze annyi új lakáshitelt tudtak egész évben kihelyezni a bankok, amelyet a csúcsidőszakban másfél hónap alatt tudtak kihelyezni. Ennek fényében óvatosan érdemes kezelni, hogy az elmúlt 3 hónapban a bankok 62 százalékkal több lakáshitelt helyeztek ki, mint egy évvel korábban.

hirdetés

A hitelfelvételi kedvet erősítheti a jelenlegi rekordalacsony forint kamatszint, ám Sándorfi Balázs szerint annak aki most hosszú távú hitelfelvételben gondolkodik, mindenképp számolnia kell a jövőre nézve kamatkockázattal. Ez a kamatkockázat motiválta a Bankmonitort, hogy elkészítse hitelkockázat-elemző programját. Ez egyebek mellett megpróbál választ adni arra, hogy milyen kamatemelkedést tud elviselni a háztartás, milyen törlesztő-részlet emelkedéssel kell számolnia az ügyfélnek. Ugyancsak próbálja modellezni az oldal azt, hogy milyen kihívással járhat egy, a 2008-ashoz hasonló válsághelyzet. A rendszer arra is igyekszik tanácsot adni arra, hogy miként tudja a háztartás ezen sokkot elviselni - milyen kiadásokon tud megtakarítani az ügyfél. Ez utóbbit az ügyfél által megadott kiadási profil alapján igyekszik modellezni a program - ha ilyen bontást nem ad meg a tarifáló, akkor a KSH háztartási költésekre vonatkozó modelljével számol a program.

A program nem hitelajánló - hangsúlyozta Sándorfi, aki szerint a Tudatoshitel alkalmazáson konkrét banki ajánlatot nem is talál. Az alkalmazás ügyfelek számára biztosított ingyenességét ugyanakkor a Budapest Bank támogatása tette lehetővé - mondta el az ügyvezető igazgató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló