Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Magyar Fejlesztési Bank képviselőinek a TakarékBank felügyelő bizottságába való beválasztásával lezárult a tulajdonosváltás a Takarékszövetkezeti Integráció központi bankjában. Az állami tulajdonos révén a takarékoknak nagyobb szerepe lehet a gazdaság és a lakosság hitelezésében, amit az integráció és a TakarékBank között májusban elhatározott szorosabb üzleti együttműködés is támogat. A takarékok a legfrissebb számok szerint a bankrendszer egyetlen nyereséggel működő szektora, összesített nyereségük szeptember végén 20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az üzleti lehetőségek és a pénzforgalom bővülését, a pénzügyi csatornák kiszélesítését várja többek között a Takarékszövetkezeti Integráció az állami tulajdonostól, amelynek képviselőit tegnap beválasztották az integráció ernyőbankjába.

A Takarékszövetkezeti Integráció és az MFB szindikátusi szerződésben rögzítette, hogy az üzleti stratégiával és a társaság jövőjével kapcsolatos részvényesi kérdésekben döntéseiket konszenzusos alapon hozzák majd meg, ugyanakkor a takarékok kiállnak többségi tulajdonuk megtartása mellett.

Vigyáznak az önállóságukra

„Ahhoz, hogy a takarékok az ügyféligények kiszolgálásában továbbra is megfelelően rugalmasak lehessenek, meg kell őrizniük önállóságukat a helyi döntéshozatalban és többségi befolyásukat az integráció központi bankjában, ezért olyan szövetséget kötünk az új állami tulajdonossal, amely mindezt biztosítani képes” – mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

Az állami tulajdonos belépéséhez fűzött üzleti remények beváltását támogatja a TakarékBank és az integráció között májusban elhatározott szorosabb üzleti együttműködés is, amely több lépésben 2013 folyamán valósul majd meg. „Az állam szerepétől függetlenül is rákényszerültünk arra, hogy erősítsük az együttműködést, mert többet kell kihasználni abból a potenciálból, amivel az 1600 fiókos hálózatunk és az integrációban lévő 500-600 milliárd forint szabad forrás révén rendelkezünk” – tette hozzá Varga Antal.

Nagyon jól megy a takarékoknak

A takarékok a legfrissebb háromnegyedéves adatok szerint a bankszektor egyetlen nyereséges hitelintézeti csoportja. Szeptember végén 8,75 milliárd forintra rúgott az adózás előtti eredményük, amely ötödével több, mint egy évvel korábban. A bruttó profit októberben is tovább nőtt 10,3 milliárd forintra, amely megfelelő alapot ad a tőkehelyzet stabilitásához szükséges tartalékok képzésére. Az OTSZ-tagok összesített saját tőkéje szeptember végén 121 milliárd forint volt 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

„Az eredmények bizonyítják, hogy bevált a megfontolt, lépésről-lépésre haladó, a nagy kilengéseket elkerülő stratégiánk” ­– hangsúlyozta Varga Antal.  Hozzátéve: ennek köszönhető, hogy miközben a bankszektor nagyobb része jelenleg a devizahitelezési boom negatív következményeit nyögi, a devizahitel-kiváltó forinthitelek mintegy harmadát, több mint  70 milliárd forintot a szövetkezeti hitelintézetek nyújtották. Az újonnan folyósított lakossági hitelek kedvező hatást gyakoroltak az integráció idei teljesítményére, bár a végtörlesztés az integráció egyes tagintézményeinek is okozott 1,5-2 milliárd forint közötti veszteséget.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe tömörült hitelintézetek bankpiaci részesedését jelző mérlegfőösszege 1420 milliárd forint volt szeptember végén, a 684 milliárd forintot kitevő és az egy évvel korábbit 6 százalékkal meghaladó bruttó hitelállományukból pedig a lakossági hitelek 381 milliárd forintra rúgtak. A betétek szeptember végi 1188 milliárd forintos összege 16 milliárddal múlja felül az egy évvel korábbi 1172 milliárdot, ebből a lakossági rész félmilliárd forint híján 1000 milliárdot tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos