<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Újabb kisokost dolgozott ki a PSZÁF. Ezúttal a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programokról és a konstrukciók tudnivalóiról tájékoztatja a fogyasztókat a felügyelet. Az összefoglaló a lehetőségek igénybevételének határidejére is felhívja a figyelmet.

A PSZÁF devizahitel-adósoknak készített kisokosa az árfolyamgátra, az otthonteremtési kamattámogatásra és a Nemzeti Eszközkezelő konstrukciójára vonatkozó legfőbb tudnivalókat tartalmazza, valamint kitér az átlátható árazású hitelekre vonatkozó új szabályokra is.

Év végéig lehet az árfolyamgátat, és a kamattámogtást igénybe venni

A rögzített árfolyamú törlesztési lehetőséget (új típusú árfolyamgát) a hiteladós idén december 31-ig veheti igénybe pénzügyi szolgáltatójánál. Ha az ügyfél hitele megfelel az előírt feltételeknek, az intézmény köteles az erre vonatkozó szerződést megkötni. A program a kiszámítható és az átmenetileg csökkenő törlesztőrészletek mellett azért is kedvező, mert az ügyfél kamattartozását részlegesen elengedik.

Az állami otthonteremtési kamattámogatás is a bajba jutott hiteladósoknak nyújt segítséget. Az állam meghatározott forint kölcsönök kamatfizetéséhez a futamidő első öt évében kamattámogatást nyújt. Ez az idén december 31-ig igényelhető lehetőség kizárólag a forint alapú hitelekhez vehető igénybe, ahol a kamat, a költség, s a tőke törlesztése is forintban történik.

Az Eszközkezelő a legrászorultabbaknak segít

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. feladata azon szociálisan leginkább rászorult hiteladósok megsegítése, akiknek jelzáloghitellel terhelt ingatlanuk van, és fizetési kötelezettségeiknek tartósan nem tudnak eleget tenni. A NET Zrt. a törvényben foglalt feltételek fennállása esetén a hitellel érintett ingatlanokat megvásárolja úgy, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhat.

Így lesz átlátható az árazás

Az átlátható árazásra vonatkozó rendelkezések szerint a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor a pénzügyi intézmények kötelesek a kamatláb változását ellenőrizhető külső mutatókhoz (például bankközi kamatokhoz) igazítani vagy hosszú időre fixálni. Így az ügyfelek a korábbiaknál átláthatóbb, követhetőbb jelzáloghiteleket érhetnek el. Az új jelzáloghitel-szerződéseken túl az adós kérésére idén augusztus 31-ig lehetőség van arra is, hogy a már korábban megkötött jelzáloghitel szerződést is átlátható árazásúvá alakítsák át (módosítsák, újrakössék vagy kiváltsák), ha 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra. A PSZÁF tájékoztatása szerint azonban egyes esetekben az átlátható árazásúvá alakított konstrukciók hiteldíja akár magasabb is lehet, az igénylés előtt az ügyfeleknek érdemes a hitelt nyújtó intézmény ajánlatát alaposan mérlegelni, hogy az megfelel-e hosszú távú teherviselő képességüknek.

A PSZÁF által kidolgozott kisokos ezen a linken érhető el>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jajj az OTP-nek! Megsaccoltuk, mekkora extraprofit-adó sújthatja az egyes bankokat
Csabai Károly | 2022. május 26. 18:33
Eszerint a Csányi Sándor által irányított hitelintézetnek a bankszektorra kivetett 250 milliárd forintos extraprofit-adónak több mint az egyharmadát kellene befizetnie.
Pénzügyi szektor Mégsem lép ki senki a kémbankból?
Csabai Károly | 2022. május 25. 16:02
Eddig legalábbis a kilenc tagállam egyike sem jelezte ezt a szándékát, noha ezt közel három hónapja négyen is már kész tényként kezelték.
Pénzügyi szektor Jelentősen csökkent az amerikai bankok nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 11:11
Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.
Pénzügyi szektor Fizethet az ügyfeleinek a CIB
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 10:43
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.
Pénzügyi szektor Újabb kamatemelési hullámmal reagáltak a bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:48
Már a harmadik hullámban emelték a hiteleik kamatát a bankok májusban. Ezzel még az MNB korábbi kamatemeléseinek hatása épült be a kölcsönfeltételekbe, de egy hét múlva újabb döntést hoz a monetáris tanács.
Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG