Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Újabb kisokost dolgozott ki a PSZÁF. Ezúttal a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programokról és a konstrukciók tudnivalóiról tájékoztatja a fogyasztókat a felügyelet. Az összefoglaló a lehetőségek igénybevételének határidejére is felhívja a figyelmet.

A PSZÁF devizahitel-adósoknak készített kisokosa az árfolyamgátra, az otthonteremtési kamattámogatásra és a Nemzeti Eszközkezelő konstrukciójára vonatkozó legfőbb tudnivalókat tartalmazza, valamint kitér az átlátható árazású hitelekre vonatkozó új szabályokra is.

Év végéig lehet az árfolyamgátat, és a kamattámogtást igénybe venni

A rögzített árfolyamú törlesztési lehetőséget (új típusú árfolyamgát) a hiteladós idén december 31-ig veheti igénybe pénzügyi szolgáltatójánál. Ha az ügyfél hitele megfelel az előírt feltételeknek, az intézmény köteles az erre vonatkozó szerződést megkötni. A program a kiszámítható és az átmenetileg csökkenő törlesztőrészletek mellett azért is kedvező, mert az ügyfél kamattartozását részlegesen elengedik.

Az állami otthonteremtési kamattámogatás is a bajba jutott hiteladósoknak nyújt segítséget. Az állam meghatározott forint kölcsönök kamatfizetéséhez a futamidő első öt évében kamattámogatást nyújt. Ez az idén december 31-ig igényelhető lehetőség kizárólag a forint alapú hitelekhez vehető igénybe, ahol a kamat, a költség, s a tőke törlesztése is forintban történik.

Az Eszközkezelő a legrászorultabbaknak segít

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. feladata azon szociálisan leginkább rászorult hiteladósok megsegítése, akiknek jelzáloghitellel terhelt ingatlanuk van, és fizetési kötelezettségeiknek tartósan nem tudnak eleget tenni. A NET Zrt. a törvényben foglalt feltételek fennállása esetén a hitellel érintett ingatlanokat megvásárolja úgy, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhat.

Így lesz átlátható az árazás

Az átlátható árazásra vonatkozó rendelkezések szerint a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor a pénzügyi intézmények kötelesek a kamatláb változását ellenőrizhető külső mutatókhoz (például bankközi kamatokhoz) igazítani vagy hosszú időre fixálni. Így az ügyfelek a korábbiaknál átláthatóbb, követhetőbb jelzáloghiteleket érhetnek el. Az új jelzáloghitel-szerződéseken túl az adós kérésére idén augusztus 31-ig lehetőség van arra is, hogy a már korábban megkötött jelzáloghitel szerződést is átlátható árazásúvá alakítsák át (módosítsák, újrakössék vagy kiváltsák), ha 2012 áprilisát követően a futamidőből még több mint egy év van hátra. A PSZÁF tájékoztatása szerint azonban egyes esetekben az átlátható árazásúvá alakított konstrukciók hiteldíja akár magasabb is lehet, az igénylés előtt az ügyfeleknek érdemes a hitelt nyújtó intézmény ajánlatát alaposan mérlegelni, hogy az megfelel-e hosszú távú teherviselő képességüknek.

A PSZÁF által kidolgozott kisokos ezen a linken érhető el>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos