<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Erősen kezdte az évet a lízingpiac. A bővülés a legtöbb szegmensben érezhető, kiugró eredményt a termelőeszköz-, gép- és flottafinanszírozás ért el. A várakozásokon felül teljesítő piac eredményeinek hátterében a változó fogyasztói szokások és a válság óta újjáéledő gazdaság áll.

Az elmúlt öt év legjobb eredményével zárta az első negyedévet a magyarországi lízingpiac. A finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos emelkedést jelent. A növekedés valamennyi szektorban érezhető, kiugró bővülést a termelőeszköz-, a gép- és a flottafinanszírozás produkált. Utóbbiban éves összevetésben 34 százalékkal, 18,3 milliárd forintra emelkedett, ami meghaladja a teljes autópiac bővülésének arányát is - derült ki a Rentasystem piaci kitekintéséből.

A személyautóknál a tavalyi átlagos 24 százalékról 27,5 százalékra nőtt a finanszírozási arány, a magánszemélyeknél pedig 29 százalékról 31 százalékra. A mezőgazdasági gépeknél ugyancsak számottevően, 34 százalékkal 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg, a termelőeszközöknél pedig 36 százalékkal közel 15 milliárd forintra nőtt.

Egyre népszerűbb a lízing az európai piacon is

Az elmúlt 25 évben óriási növekedés volt a világ autóiparában. Idén csak az európai lízingpiacon összesen 312 milliárd euróra nőtt a finanszírozott összeg, ami több mint 11 százalékos növekedést jelent az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint. Ennek az értéknek a túlnyomó többségét, vagyis több mint 95 százalékát a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta. Az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt, a jármű-finanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon. Az európai lízingcégek kedvező gazdasági környezetre számítanak, ami további növekedéssel kecsegtet. A piac bővülését a beruházási kedv növekedésétől is várják, a tavalyi 3,3 százalékos emelkedés után, idén 3,4 százalékos növekedést jósolnak az eurózónában található eszközberuházásokban.

A magyar lízingpiac lépést tart az európai lízingcégekkel, tavaly 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget, ami alig marad el a 11 százalékot meghaladó növekedésről szóló európai mutatótól. A növekedés motorja azonban nemcsak a szabadon elkölthető jövedelmek növekedése volt, hanem az operatív lízing is. Tartósbérlet esetén ugyanis nem kell jelentős tőkét lekötni, az autó vagy más eszközök árán kívül a fenntartási költségek jelentős része is a bérleti díjba kombinálható, ez pedig a hitelnél jóval kedvezőbb konstrukciót jelent a vásárlóknak.

Az új generáció már inkább bérel

A vásárlók fogyasztási szokásainak változásai annak a kulturális szemléletváltásnak lehetnek a részei, mely már a tengerentúlon is megfigyelhető. Amíg a 60-as, 70-es és 80-as években még a megtakarítások felhalmozása vagy ingatlanok vásárlása volt a prioritás, addig ma már a fiatalabb generációk inkább megosztják vagy bérlik a lakásokat és más eszközöket. A munkahelyi mobilitás erősödése miatt a fiatalok nehezebben eresztenek gyökeret egy adott helyen, és használati tárgyaikhoz sem ragaszkodnak már annyira. Egy-egy újabb mobiltelefon modell megjelenése után például sokkal hamarabb lecserélik telefonjukat, mint korábban.

„A tartósbérlet kiválóan megfelel a korszellemnek, mivel rugalmas lehetőség, a bérlés miatt fennmaradó forrásokat új munkaerő felvételére, marketing költségekre vagy más fejlesztésekre lehet fordítani,” - mondja Székely Balázs, az integrált KKV tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem ügyvezető igazgatója.

Manapság egyre több cég dönt eszközök vagy gépjárművek tartós bérlete mellett, mivel így alacsonyabb befektetés mellett magasabb árbevétel növekedést tudnak elérni, és fő üzleti tevékenységükre fókuszálhatják erőforrásaikat. Az autó szektor mellett mára látványosan nő az ipari és mezőgazdasági gépek, energetikai berendezések, illetve az orvostechnológiai és IT eszközök bérleti konstrukcióban történő beszerzése is. A gyorsan avuló eszközök pótlása, valamint a folyamatosan megjelenő újabb innovációk ugyanis arra ösztönzik a cégeket, hogy valósítsák meg, háttérbe szorított IT- és gép beruházásaikat, majd gyakrabban frissítsék gépparkjukat.

A lízingpiac további növekedése várható Európában és Magyarországon is

Egy friss felmérés szerint az európai lízingpiac meghatározó szereplőinek többsége fejlődött tavaly, és a kockázati költségek is 2016 végére rekordmélységbe süllyedtek. A válság évei után egyre nagyobb az igény a lízingre. A lízingelés mellett az autóvásárlás is szárnyal, tavaly például a magyarok 14 százaléka vásárolt autót, ami az azt megelőző év értékének kétszerese volt. Csak januárban 8575 új személygépkocsi és kishaszonjármű kelt el, ami 10 százalékos növekedést jelent a korábbi évekhez viszonyítva. A Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít a legtöbb lízingpiaci szegmensben is, mivel idén várhatóan tempósabban növekszik a gazdaság, a beruházási kedv is javul, és a kamatszint is tartósan alacsony marad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló