Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kevés dologban állunk Európa élmezőnyében, ám az egyérintéses bankkártyák használatát illetően ez a helyzet - a MasterCard 2020-ra minden terminált átalakít a technológiára.

A MasterCard az egyérintéses fizetést Európa-szerte alapvető szabvánnyá akarja fejleszteni 2020-ra, ami azt jelenti, hogy legkésőbb a fenti időponttól valamennyi kereskedőnél, ahol lehet MasterCard® és Maestro® bankkártyával fizetni meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a vásárlók egyérintéses bankkártyával vagy NFC-képes mobiltelefonnal fizessenek.

A MasterCard a bankkártya-elfogadó terminálok lejáratához igazítva megfelelő átállási időt biztosít a kereskedőknek Európa-szerte. Ugyanakkor minden 2016. január 1-től felszerelt új POS terminálnak pedig már az üzembe helyezéskor alkalmasnak kell lennie az egyérintéses fizetésre.

“Az európai vásárlók már a kontinens 36 országában fizethetnek egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal, a technológia gyors terjedése egyértelműen jelzi, mennyire népszerűek ezek az innovatív fizetési módok” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

Az ügyfelek gyorsan megkedvelték ezt az új technológiát: a PRIME Research 2014 áprilisában befejezett kutatása, szerint Európában az egyérintéses fizetést leginkább az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban kedvelték meg az ügyfelek, és vált a mindennapjaik részévé. Az Egyesült Királyságban a kártyabirtokosok számára alapvető szempont új bankkártya igénylésekor az egyérintéses fizetési funkció megléte. A moszkvai kártyabirtokosok túlnyomó többsége kedveli a MasterCard PayPass nyújtotta kényelmet a főváros metróhálózatában a jegyvásárlásnál.

Európában 2013-ban a MasterCard adatai szerint a MasterCard és Maestro kártyákon végzett egyérintéses fizetési műveletek száma megháromszorozódott, míg összegük megnégyszereződött. Magyarország Európai viszonylatban élen jár, ami az egyérintéses bankkártyák elterjedését és aktív használatát illetően. Hazánkban egy év alatt több mint 300 százalékkal nőtt az egyérintéses bankkártyát aktívan használók száma, és 2014 második negyedévében már az összes MasterCard és Maestro kártyás fizetés 15 százaléka egyérintéses módon, PayPass bankkártyával történt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi statisztikái szerint 2014 első negyedévében a 74 ezer elfogadóhelyen működő, több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminál 39 százaléka volt már képes egyérintéses plasztikot fogadni, amelyek száma egy év alatt negyedével 2,2 millióra nőtt. (Érdekesség, hogy ez a szám lényegében csak és kizárólag a MasterCardnak tudható be, az egyérintéses plasztikok bevezetését követően 4 évvel a Visa még mindig csak a pilot-projektnél tart hazánkban.)

Ma már nemcsak a boltok pénztárainál, hanem egyre több helyen okos automatáknál is vásárolhatunk és fizethetünk egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal - a Budapesti Közlekedési Központ vagy a MÁV Start jegyautomatái mellett egyre több intelligens italautomata is elfogadja a PayPass plasztikokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Pénzügyi szektor Megválasztották Mészáros Lőrinc bankjának új vezetőjét
Privátbankár.hu | 2020. december 14. 13:32
Ahogy azt lapunk elsőként kilátásba helyezte, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatói posztjáról lemondott Balog Ádám helyére a mai rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.
Pénzügyi szektor Túlteljesítették Orbán Viktor elvárását a bankok
Csabai Károly | 2020. december 13. 18:19
Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2020 első háromnegyedéves adataiból. Amely azt tekinti zsinórmértéknek, hogy a Magyarországon tevékenykedő hitelintézetek összesített mérlegfőösszegének hány százalékát adják azok, amelyek belföldi irányításúak.
Friss
hírlevél