<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kevés dologban állunk Európa élmezőnyében, ám az egyérintéses bankkártyák használatát illetően ez a helyzet - a MasterCard 2020-ra minden terminált átalakít a technológiára.

A MasterCard az egyérintéses fizetést Európa-szerte alapvető szabvánnyá akarja fejleszteni 2020-ra, ami azt jelenti, hogy legkésőbb a fenti időponttól valamennyi kereskedőnél, ahol lehet MasterCard® és Maestro® bankkártyával fizetni meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a vásárlók egyérintéses bankkártyával vagy NFC-képes mobiltelefonnal fizessenek.

A MasterCard a bankkártya-elfogadó terminálok lejáratához igazítva megfelelő átállási időt biztosít a kereskedőknek Európa-szerte. Ugyanakkor minden 2016. január 1-től felszerelt új POS terminálnak pedig már az üzembe helyezéskor alkalmasnak kell lennie az egyérintéses fizetésre.

“Az európai vásárlók már a kontinens 36 országában fizethetnek egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal, a technológia gyors terjedése egyértelműen jelzi, mennyire népszerűek ezek az innovatív fizetési módok” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

hirdetés

Az ügyfelek gyorsan megkedvelték ezt az új technológiát: a PRIME Research 2014 áprilisában befejezett kutatása, szerint Európában az egyérintéses fizetést leginkább az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban kedvelték meg az ügyfelek, és vált a mindennapjaik részévé. Az Egyesült Királyságban a kártyabirtokosok számára alapvető szempont új bankkártya igénylésekor az egyérintéses fizetési funkció megléte. A moszkvai kártyabirtokosok túlnyomó többsége kedveli a MasterCard PayPass nyújtotta kényelmet a főváros metróhálózatában a jegyvásárlásnál.

Európában 2013-ban a MasterCard adatai szerint a MasterCard és Maestro kártyákon végzett egyérintéses fizetési műveletek száma megháromszorozódott, míg összegük megnégyszereződött. Magyarország Európai viszonylatban élen jár, ami az egyérintéses bankkártyák elterjedését és aktív használatát illetően. Hazánkban egy év alatt több mint 300 százalékkal nőtt az egyérintéses bankkártyát aktívan használók száma, és 2014 második negyedévében már az összes MasterCard és Maestro kártyás fizetés 15 százaléka egyérintéses módon, PayPass bankkártyával történt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi statisztikái szerint 2014 első negyedévében a 74 ezer elfogadóhelyen működő, több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminál 39 százaléka volt már képes egyérintéses plasztikot fogadni, amelyek száma egy év alatt negyedével 2,2 millióra nőtt. (Érdekesség, hogy ez a szám lényegében csak és kizárólag a MasterCardnak tudható be, az egyérintéses plasztikok bevezetését követően 4 évvel a Visa még mindig csak a pilot-projektnél tart hazánkban.)

Ma már nemcsak a boltok pénztárainál, hanem egyre több helyen okos automatáknál is vásárolhatunk és fizethetünk egyérintéses bankkártyával vagy mobiltelefonnal - a Budapesti Közlekedési Központ vagy a MÁV Start jegyautomatái mellett egyre több intelligens italautomata is elfogadja a PayPass plasztikokat.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló