<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 

A 2010-es évek második felében, az alacsony kamatok korszakában a személyi kölcsönök vették át az uralmat a szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető hiteleknél, mert a 2000-es években megszokott magas kamatokhoz képest jóval olcsóbban elérhetőek voltak, egyben versenyre keltek a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel is. Beszédesek még az idei adatok is.

Most olcsóbban ki lehet jönni jelzáloghitellel. Fotó: Depositphotos
Most olcsóbban ki lehet jönni jelzáloghitellel. Fotó: Depositphotos

Az év első kilenc hónapjában a jegybanki adatok szerint közel 400 milliárd forint értékben kötöttek személyi kölcsön-szerződéseket a bankok, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 62 milliárd forintos összegéhez képest.

Ugyanakkor szeptemberben a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója 17,2 százalékot tett ki, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ez 10 százalék alatt maradt, egészen pontosan 9,87 százalék volt. Vagyis utóbbiak jóval olcsóbban elérhetőek, igaz, mivel jelzáloghitelről van szó, a személyi kölcsönökhöz képest több adminisztráció kíséri a hitelfelvételt.

A két kölcsöntípus hitelköltség-mutatója közötti jelentős különbség a havi törlesztőrészletet is befolyásolja.

Összességében a szabad felhasználású jelzáloghitelek a magasabb hitelfelvételi kiadások ellenére olcsóbbak lehetnek a hitelesek számára.

A money.hu hitelkalkulátorai szerint 5 éves futamidő és 4 millió forintos hitelösszeg esetében a legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a teljes visszafizetendő összeg 100-300 ezer forinttal alacsonyabb lehet. 

A money.hu szerint kulcsfontosságú, hogy akár személyi kölcsönről, akár szabad felhasználású jelzáloghitelről van szó, a hitelfelvétel előtt alaposan át kell nézni a bankok kínálatát, mert jelentős eltérések lehetnek. Ahogy az is lényeges, hogy bár szabad felhasználású mindkét hiteltípus, olyan célra érdemes felvenni, amely hosszú távú beruházás. Például autóvásárlás vagy épp lakásfelújítás, ami pedig akár az ingatlan értékének emelkedésén keresztül megtérülő kiadás lehet. Ez különösen lényeges abból a szempontból is, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelhez ingatlanfedezet kell biztosítani. 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát és törlesztőrészleteit még kedvezőbben befolyásolhatja, ha a bankok között ezen a területen is fokozottabbá válik a verseny. 

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG