3p

Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.

Az Erste Csoport 5,5 milliárd euró működési eredményt ért el 2023-ban, 38 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit az előzetes eredménykimutatás szerint – tette közzé a cég a honlapján csütörtökön.

A működési eredmény 2022-höz képest 38 százalékkal nőtt. Fotó: Depositphotos
A működési eredmény 2022-höz képest 38 százalékkal nőtt. Fotó: Depositphotos

A költség/bevétel arány 53,4 százalékról 47,6 százalékra javult, mivel a működési bevételek növekedése meghaladta a működési költségekét. A hitelállomány éves összevetésben 2,8 százalékkal, 202,1 milliárd euróról 207,8 milliárd euróra emelkedett.

Az ügyfelek betéteinek állománya is nőtt az összes elsődleges piacon, különösen Ausztriában és Csehországban, 232,8 milliárd euróra, ami 3,9 százalékos növekedést jelent.

A nettó kamatbevétel (NII) 21,5 százalékkal, 7,228 milliárd euróra nőtt, a legerőteljesebben Ausztriában, a magasabb piaci kamatlábak és a nagyobb hitelállomány következtében.

A nettó díj- és jutalékbevétel 7,6 százalékkal, 2,640 milliárd euróra emelkedett. Növekedés volt valamennyi elsődleges piacon, leginkább a pénzforgalmi szolgáltatásokban, de a vagyonkezelésben és a hitelezésben is.

„Húsz év telt el az Európai Unió első kelet-közép-európai bővítési szakasza óta, és egyértelműen látható, hogy valódi sikertörténetnek lehetünk szemtanúi. Ugyanakkor a régió jelentős kihívásokkal is szembenéz, amelyeket le kell küzdenie. A zöldátmenet és a digitalizáció előretörése is beruházásokat igényel, bankcsoportunk pedig készen áll arra, hogy ebben partner legyen. Örvendetes fejlemény, hogy Kelet-Közép-Európa ismét átveszi Európa növekedési motorjának szerepét”

– jelentette ki Willi Cernko, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Az Erste Csoporton belül mintegy 10 millió ügyfél használja a George digitális platformot, és a kiskereskedelmi szegmensben minden második termékeladás digitális volt.

A nettó nyereség 2023-ban 2,99 milliárd eurót tett ki a 2022. évi 2,17 milliárd euró után.

A májusban tartandó rendes közgyűlésen az Erste Group igazgatósága részvényenként 2,70 euró osztalék kifizetését javasolja a 2023-as pénzügyi évre.

Az elsődleges tier 1-es alaptőkeráta (CET1) 15,7 százalékra emelkedett a 2022. évi 14,2 százalékról.

„A 2023-as év erőteljes eredményeket hozott bankcsoportunk számára. A makrogazdasági lassulás ellenére kiváló eredményt értünk el a hitelállomány bővülésének, valamint a kedvező kamat- és kockázati környezetnek köszönhetően. Adott a helyzetünk ahhoz, hogy a régióban folyamatban lévő fellendüléshez finanszírozást biztosítsunk még úgy is, hogy az év folyamán várhatóan változik a kamatkörnyezet”

– közölte Stefan Dörfler, az Erste Csoport pénzügyi igazgatója a 2023. évi eredményeket kommentálva.

Közgazdászok szerint az Erste Csoport központi piacain idén javuló reál GDP-növekedés várható. Az inflációs nyomás 2024-ben várhatóan továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A továbbra is erős munkaerőpiac pedig támogatja a gazdasági teljesítményt az Erste Group összes piacán. A folyó fizetési mérleg egyenlege az előrejelzések szerint a legtöbb országban fenntartható szinten marad, míg a költségvetési hiánynak folytatnia kell a konszolidációs pályát. A GDP-arányos államadósság az Erste-csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad.

Ilyen körülmények között az Erste Group mintegy 5 százalékos nettó hitelnövekedésre számít.

(MTI nyomán)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG