3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha újabb terheket rónak ki a bankszektorra, az a gazdaság növekedési kilátásait is jelentősen ronthatja. Wolf László szerint a jegybank hitelprogramja jó, csak kevés időt hagytak rá; a vállalatok jövedelmezősége nagyot esett a válság során, és több magyarországi bank is tőkepótlásra szorult.
Wolf László, az OTP
vezérigazgató-helyettese

A tények azt mutatják, a gazdasági fejlettséggel (az egy főre jutó GDP-vel) arányos a bankszektor mérlegfőösszege az egyes országokban – ez alapján a növekedni tervező gazdaságpolitikának nem lehet célja a bankszektor gyengítése - mondta a Joint Venture Szövetség budapesti konferenciáján Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese. Érdemi növekedést hitelezés nélkül sehol sem sikerült elérni, a magánszektor GDP arányos nettó hitelfelvétele és a GDP növekedése között is erős az összefüggés. Természetesen ez nem korlátlan: a hitelezés túlzott felpörgése, a hitelbuborék kialakulása makrogazdasági összeomláshoz, a bankszektor súlyos válságához vezethet. Ezért a jegybankoknak, a bankfelügyeleteknek szorosan figyelniük kell a folyamatokat.

Wolf László a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján is előad.
A részletes programot és az előadók listáját itt találja >>>

„Jó időkben” 100 milliárd forint új lakáshitelt folyósított havonta a magyar bankszektor – ma havi 20 milliárd körüli ez az összeg. Amellett, hogy a hitelek eltúlzott beáramlása a gazdaságba veszélyes folyamat, a szűkös hitelezés komoly növekedési kockázatot jelent.

Nem minden vállalat akar hitelt - és nem minden bank tud adni

A jegybank Növekedési Hitelprogramja alapvetően jó program, azonban több időre lett volna szükség a bankok és ügyfelek számára is. Az OTP becslése szerint 300-350 milliárd forint ment új hitelekre – ennek egy része már folyamatban lévő hitelügyletet váltott ki, összességében tehát 150-200 milliárd forint érkezhetett új hitelek formájában a vállalatokhoz, ami nem rossz arány – mondta Wolf László.

2008 után a vállalatok jövedelemtermelő képessége nagyot zuhant, lefeleződött – ezzel párhuzamosan a hitelfelvevő képesség is nagyot zuhant, magyarán a hitel iránti kereslet is nagy mértékben visszaesett. A hazai magánszektor nettó hitelfelvétele régiós összevetésben is igen alacsony.

Van néhány jól működő, tőkeerős bank, és van 4-5 bank, amely jelentős tőkepótlásra szorult – a hitelezést tehát gátolja egyes bankok tőkeszegénysége is. Mellesleg a több ezer milliárdos tőkepótlást a külföldi tulajdonosok hajtották végre a bankokban, nem a költségvetést terhelték, mint más országokban - mondta Wolf László.

Ha újabb terhet varrnak a bankok nyakába, azt megérzi a GDP

A régiótól várt gazdasági növekedés nem változott 2010 óta, míg a magyar gazdaságra vonatkozó várakozások jelentősen romlottak az időszakban. Ennek valódi oka a tőkevonzó képesség érdemi romlása, a kiszámíthatósággal és a jogbiztonsággal is egyre több problémája akad a külföldi befektetőknek.

A gazdaság általában együtt nő a bankszektorral, a bankok szeretnének hitelezni és nyereséget elérni. A beruházások növekedésének alapvetően gátja a gyenge belső piac, a cégek gyenge tőkeakkumuláló képessége, és a bankok egy részének tőkeproblémái. Egy újabb, a bankszektorra kirótt teher a szektor fejlődést jelentősen korlátozná, ami a GDP növekedésére is negatívan hathat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG