3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha újabb terheket rónak ki a bankszektorra, az a gazdaság növekedési kilátásait is jelentősen ronthatja. Wolf László szerint a jegybank hitelprogramja jó, csak kevés időt hagytak rá; a vállalatok jövedelmezősége nagyot esett a válság során, és több magyarországi bank is tőkepótlásra szorult.
Wolf László, az OTP
vezérigazgató-helyettese

A tények azt mutatják, a gazdasági fejlettséggel (az egy főre jutó GDP-vel) arányos a bankszektor mérlegfőösszege az egyes országokban – ez alapján a növekedni tervező gazdaságpolitikának nem lehet célja a bankszektor gyengítése - mondta a Joint Venture Szövetség budapesti konferenciáján Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese. Érdemi növekedést hitelezés nélkül sehol sem sikerült elérni, a magánszektor GDP arányos nettó hitelfelvétele és a GDP növekedése között is erős az összefüggés. Természetesen ez nem korlátlan: a hitelezés túlzott felpörgése, a hitelbuborék kialakulása makrogazdasági összeomláshoz, a bankszektor súlyos válságához vezethet. Ezért a jegybankoknak, a bankfelügyeleteknek szorosan figyelniük kell a folyamatokat.

Wolf László a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján is előad.
A részletes programot és az előadók listáját itt találja >>>

„Jó időkben” 100 milliárd forint új lakáshitelt folyósított havonta a magyar bankszektor – ma havi 20 milliárd körüli ez az összeg. Amellett, hogy a hitelek eltúlzott beáramlása a gazdaságba veszélyes folyamat, a szűkös hitelezés komoly növekedési kockázatot jelent.

Nem minden vállalat akar hitelt - és nem minden bank tud adni

A jegybank Növekedési Hitelprogramja alapvetően jó program, azonban több időre lett volna szükség a bankok és ügyfelek számára is. Az OTP becslése szerint 300-350 milliárd forint ment új hitelekre – ennek egy része már folyamatban lévő hitelügyletet váltott ki, összességében tehát 150-200 milliárd forint érkezhetett új hitelek formájában a vállalatokhoz, ami nem rossz arány – mondta Wolf László.

2008 után a vállalatok jövedelemtermelő képessége nagyot zuhant, lefeleződött – ezzel párhuzamosan a hitelfelvevő képesség is nagyot zuhant, magyarán a hitel iránti kereslet is nagy mértékben visszaesett. A hazai magánszektor nettó hitelfelvétele régiós összevetésben is igen alacsony.

Van néhány jól működő, tőkeerős bank, és van 4-5 bank, amely jelentős tőkepótlásra szorult – a hitelezést tehát gátolja egyes bankok tőkeszegénysége is. Mellesleg a több ezer milliárdos tőkepótlást a külföldi tulajdonosok hajtották végre a bankokban, nem a költségvetést terhelték, mint más országokban - mondta Wolf László.

Ha újabb terhet varrnak a bankok nyakába, azt megérzi a GDP

A régiótól várt gazdasági növekedés nem változott 2010 óta, míg a magyar gazdaságra vonatkozó várakozások jelentősen romlottak az időszakban. Ennek valódi oka a tőkevonzó képesség érdemi romlása, a kiszámíthatósággal és a jogbiztonsággal is egyre több problémája akad a külföldi befektetőknek.

A gazdaság általában együtt nő a bankszektorral, a bankok szeretnének hitelezni és nyereséget elérni. A beruházások növekedésének alapvetően gátja a gyenge belső piac, a cégek gyenge tőkeakkumuláló képessége, és a bankok egy részének tőkeproblémái. Egy újabb, a bankszektorra kirótt teher a szektor fejlődést jelentősen korlátozná, ami a GDP növekedésére is negatívan hathat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Pénzügyi szektor Erős napja volt a forintnak
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:33
Erős napja volt a forintnak, erősödött a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.
Pénzügyi szektor Nincs megállás a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 10:09
Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.
Pénzügyi szektor Méretes büntetést kapott a CIB az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 14. 13:03
Több szabálytalanságot talált az MNB a CIB-csoportnál, de a bank ettől még megbízhatóan működik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG