Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A háztartások által felvett jelzáloghitelek kamatai némileg csökkentek augusztusban, de még így is több mint egy százalékponttal magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

A lakáscélú forint hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató 11,96 százalék volt augusztusban, 0,15 százalékponttal magasabb az előző hónapnál, és 1,56 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Eközben ezeknél a hiteleknél csökkent az új szerződések értéke, augusztusban 10,88 milliárd forint volt, szemben az egy hónappal korábbi 11,76, illetve az egy évvel korábbi 19,43 milliárd forinttal.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az átlagos hitelköltség mutató 14,63 százalék volt augusztusban, 0,57 százalékponttal kisebb az előző hónapnál, és 2,14 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az új szerződések értéke augusztusban 4,03 milliárd forintra nőtt, az egy hónappal korábbi 2,94 milliárdról, igaz, még így is jóval elmarad az egy évvel korábbi 6,75 milliárd forinttól.

A személyi hiteleknél a hiteldíj mutató 0,15 százalékponttal, 28,82 százalékra emelkedett az előző hónaphoz képest, egy éve 31,43 százalék volt, az új hitelek 7,18 milliárd forintos értéke meghaladja az egy hónappal korábbi 6,29 milliárd forintot, és majdnem eléri az egy évvel korábbi 7,24 milliárdot.

Augusztusban az előző hónaphoz képest a nem pénzügyi vállalati hitelek kamata csökkent, az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében 0,02 százalékponttal 9,87 százalékra, az 1 millió euró fölöttiek esetében 0,21 százalékponttal 9,2 százalékra. Egy éve azonban még 8,92, illetve 7,88 százalékos kamattal jutottak forinthitelhez e vállalkozások.

A forinthiteleknél a magasabb kategóriában 119,14 milliárd forintra emelkedett az új hitelek állománya, az előző havi 61,96 milliárdról, illetve az egy évvel korábbi 92 milliárdról. Az alacsonyabb összegű új hitelek értéke 60,8 milliárd volt, gyakorlatilag nem változott.

Az euró alapú hiteleknél mindkét kategóriában emelkedtek a kamatok. Az egy millió euró feletti hiteleknél az előző havit 1,00 százalékponttal meghaladó, 4,07 százalékos átlagos kamatláb alakult ki augusztusban, szemben az egy évvel korábbi 3,96 százalékkal, míg a kisebb összegű hiteleknél az augusztusi kamat 3,58 százalék volt, az egy hóval korábbinál 0,12 százalékponttal magasabb, de még így is alacsonyabb az előző év augusztusi 4,45 százaléknál. Az új hitelkihelyezések értéke az alacsonyabb kategóriában 15,62 milliárd forint értékű volt, valamivel kevesebb a korábbiaknál, míg a magasabb kategóriában 45,48 milliárd forint, ami jócskán elmarad az egy hónappal korábbi 61,96, illetve az egy évvel korábbi 92,81 milliárd forinttól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
hírlevél
depositphotos