3p
Jó kérdés, hogy kerülhetett állami pénz csalók kezébe - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Tarsoly Csabától tényleg kapott levelet, de addigra (a Buda-Cash ügy miatt) már intézkedtek arról, hogy kivegyék az állami pénzt a brókercégektől. Megszólalt a csengő a fejükben a budapesti flaszteren terjengő pletykák miatt.

Mit keresett egyáltalán a Quaestornál az állam pénze?

Jó kérdés, hogy kerülhetett állami pénz csalók kezébe - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Nincs Magyarországnak olyan modern kincstári rendszere, ami megfelelő lenne, hogy kívül tarthassák a közpénzeket az ilyen pénzügyi manővereken.

Az állami cégek államkötvényeket tartottak a Quaestornál - Orbán Viktor szerint nem arról van szó, hogy kockázatos eszközökben tartották az adófizetők pénzét, hanem arról, hogy rossz helyen tartották. Még vizsgálják, hogyan fordulhatott elő, hogy készpénzben kapták vissza a vagyonukat a cégek, és nem állampapírban. Az biztos, hogy a Buda-Cash bedőlése után helyes döntés volt kivenni a pénzt - mondta.

Tarsoly tényleg írt levelet

Arra a kérdésre, hogy volt-e bennfentes információja a Quaestor bedőléséről, azt mondta: a Buda-Cash bedőlése után a Honvéd Egészségpénztár és sok önkormányzat pénze beragadt, akkor "szólalt meg a csengő a fejükben", "mindenféle pletykák terjengtek a budapesti flaszteren" - úgy döntöttek, hogy a brókercégektől kivonják a pénzeket.

Tarsoly Csabától valóban kapott levelet a kormány - aznap, amikor az MNB-nél bejelentét tettek. Ennek tartalma megegyezett az MNB-nek tett bejelentéssel. A levél közvetlenül Orbánhoz érkezett, nem Szijjártó Péter külügyminiszteren keresztül. A levél kézhezvétele után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult Orbán.

Orbán a brókerekről

Így történt

Megpróbáltuk összerakni a Quaestor-csőd kronológiáját - itt találja összeállításunkat. A történéseket időrendileg összerakva nagyon sok kérdést vet fel a Quaestor-csőd. Az összeállítás után mindenki döntse el, mely állítások milyen valóságtartalmúak. Ami érdekes: a jelek szerint Magyarországon még ilyen súlyos visszaélés esetén is bárki csődöt hazudhat...

Nem akar brókerellenes hangulatot kelteni - mondta Orbán - de "láttunk már brókert, láttunk a pesti flaszteren szaladgálni luxuskocsikat, meg ismerjük ezt az egész életmódot, filmek is készültek róla - ez a kőgazdag emberek világa, amit senki sem sajnál tőlük, ha másoknak is segítettek munkájukkal pénzhez jutni, de ha ez a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkir kinyílik a bicska az ember zsebében. Itt nem nagyon lehet gatyázni: az ilyen típusú ravasz pénzügyi termékek kidolgozói általában meg szokták úszni" - most azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon, a felelősök magánvagyonukkal is feleljenek.

Mégis két hetet kellett várni a Quaestor vezetőjének őrizetbe vételére - vetette fel a riporter. Ezért, az igazágszolgáltatás működéséért azonban a kormány nem tud felelősséget vállalni - válaszolta a miniszterelnök.

(Ide kapcsolódó friss pletyka: Tarsoly Csaba Quaestor-vezérnek az ügyészségen is lehetnek ismerősei: Tarsoly személyi titkára, Mikuska Zoltán ugyanis a Blikk információi szerint Polt Péter legfőbb ügyész lányának élettársa.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
Pénzügyi szektor Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:17
Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap.
Pénzügyi szektor Megbírságolta a jegybank az Erstét és az MBH-t
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 11:33
Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Soha nem volt még ilyen jó napja a befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 661,35 pontos, 1,02 százalékos emelkedéssel, 65 660,80 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Pénzügyi szektor Vigyázat! Bődületes mértéket ért el a pénzmosás
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 12:54
Globálisan egyre nagyobb kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények. Becslések szerint évente akár 800-2000 milliárd dollárnyi összeget moshatnak tisztára bűnözők. A bűncselekményekből származó jövedelmeknek ráadásul kevesebb mint egy százalékát sikerül visszaszerezni.
Pénzügyi szektor Pénzmosásra bukkantak Matolcsy Györgyék az egyik hazai banknál?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem zárja ki, hogy a Polgári Bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket.
Pénzügyi szektor Emelkedő költségek mellett is profittal zárt a K&H Csoport bankja és biztosítója
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 15:49
Nagy teher volt a különadó, nőtt az ügyfélkör, a vállalati finanszírozás folyamatosan bővült és újraindult a lakossági hitelezés 2023-ban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG