3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó kérdés, hogy kerülhetett állami pénz csalók kezébe - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Tarsoly Csabától tényleg kapott levelet, de addigra (a Buda-Cash ügy miatt) már intézkedtek arról, hogy kivegyék az állami pénzt a brókercégektől. Megszólalt a csengő a fejükben a budapesti flaszteren terjengő pletykák miatt.

Mit keresett egyáltalán a Quaestornál az állam pénze?

Jó kérdés, hogy kerülhetett állami pénz csalók kezébe - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Nincs Magyarországnak olyan modern kincstári rendszere, ami megfelelő lenne, hogy kívül tarthassák a közpénzeket az ilyen pénzügyi manővereken.

Az állami cégek államkötvényeket tartottak a Quaestornál - Orbán Viktor szerint nem arról van szó, hogy kockázatos eszközökben tartották az adófizetők pénzét, hanem arról, hogy rossz helyen tartották. Még vizsgálják, hogyan fordulhatott elő, hogy készpénzben kapták vissza a vagyonukat a cégek, és nem állampapírban. Az biztos, hogy a Buda-Cash bedőlése után helyes döntés volt kivenni a pénzt - mondta.

Tarsoly tényleg írt levelet

Arra a kérdésre, hogy volt-e bennfentes információja a Quaestor bedőléséről, azt mondta: a Buda-Cash bedőlése után a Honvéd Egészségpénztár és sok önkormányzat pénze beragadt, akkor "szólalt meg a csengő a fejükben", "mindenféle pletykák terjengtek a budapesti flaszteren" - úgy döntöttek, hogy a brókercégektől kivonják a pénzeket.

Tarsoly Csabától valóban kapott levelet a kormány - aznap, amikor az MNB-nél bejelentét tettek. Ennek tartalma megegyezett az MNB-nek tett bejelentéssel. A levél közvetlenül Orbánhoz érkezett, nem Szijjártó Péter külügyminiszteren keresztül. A levél kézhezvétele után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult Orbán.

Orbán a brókerekről

Így történt

Megpróbáltuk összerakni a Quaestor-csőd kronológiáját - itt találja összeállításunkat. A történéseket időrendileg összerakva nagyon sok kérdést vet fel a Quaestor-csőd. Az összeállítás után mindenki döntse el, mely állítások milyen valóságtartalmúak. Ami érdekes: a jelek szerint Magyarországon még ilyen súlyos visszaélés esetén is bárki csődöt hazudhat...

Nem akar brókerellenes hangulatot kelteni - mondta Orbán - de "láttunk már brókert, láttunk a pesti flaszteren szaladgálni luxuskocsikat, meg ismerjük ezt az egész életmódot, filmek is készültek róla - ez a kőgazdag emberek világa, amit senki sem sajnál tőlük, ha másoknak is segítettek munkájukkal pénzhez jutni, de ha ez a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkir kinyílik a bicska az ember zsebében. Itt nem nagyon lehet gatyázni: az ilyen típusú ravasz pénzügyi termékek kidolgozói általában meg szokták úszni" - most azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon, a felelősök magánvagyonukkal is feleljenek.

Mégis két hetet kellett várni a Quaestor vezetőjének őrizetbe vételére - vetette fel a riporter. Ezért, az igazágszolgáltatás működéséért azonban a kormány nem tud felelősséget vállalni - válaszolta a miniszterelnök.

(Ide kapcsolódó friss pletyka: Tarsoly Csaba Quaestor-vezérnek az ügyészségen is lehetnek ismerősei: Tarsoly személyi titkára, Mikuska Zoltán ugyanis a Blikk információi szerint Polt Péter legfőbb ügyész lányának élettársa.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG