Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Óriási áttörést jósol a MasterCard az előrefeltöltős (pre-paid) bankkártyák piacán. Hogy Magyarországon ebből mit és mikor érzünk meg, attól függ, hogy sikerül-e a jelenlegi túl szigorú azonosítási szabályokon enyhíteni.

Komoly áttörés előtt áll az előrefizetett (prepaid) bankkártyák piaca, sokan ugyanis meglátták ebben a megoldásban a párnaciha és a befőttesüveg versenytársát - mondta Carlo Enrico, a MasterCard 16 országot felölelő Közép-Kelet-Európa régiójának elnöke a kártyatársaságnak a témában rendezett kétnapos budapesti konferenciáján.

Innovációs zászlóshajó a régió

A fejlődés világszerte eltérő, ám régiónk sok szempontból fontos szerepet kap az innováció terén. – hangsúlyozta a szakember. Lengyelország sok szempontból kiemelkedik, hiszen ott ma is számos új kezdeményezés pilot-projektje zajlik. Kiemelkedő a régióban Izrael is, ahol jelenleg számos komoly IT-fejlesztés zajlik, míg a növekedés szempontjából a Balkán országai mutatják jelenleg a legnagyobb dinamikát. A régió abból a szempontból is érdekes lehet, hogy Lengyelországban és Magyarországon vannak már jogi szabályok az interchange-díjak belső piaci szabályozására - említette meg a MasterCard régiós vezetője.

Nem kell a készpénz itthon semÉrdekes adat, hogy a válaszadók 64 százaléka fizet szívesebben bankkártyával. Ez utóbbival kapcsolatban a MasterCard képviselői megjegyezték, hogy ez az arány nem tér el szignifikánsan Magyarországon sem, ahol pedig több szabályozási változás történt a készpénzhasználat akadálytalanabbá tétel érdekében (150 ezer forintos havi 2X pénzfelvét.)

 

A régiót a fejlesztések két területén zászlóshajónak tekinti a MasterCard. Az egyik a kártyák közötti átutalások fejlesztése, de talán még ennél is fontosabb az „érintésnélküli” (contactless) kártyák elterjedése, ahol Ausztrália után régiónk három országa, Csehország, Lengyelosrzág és Magyarország mutatja a legkomolyabb bővülést a világon. A POS-készülékek 50-60 százaléka képes ma már PayPass kártyás fogadására az érintett országokban, Magyarországon már a kártyás fizetések közel 40 százaléka az „érints és menj” elven bonyolódik.

Pre-paid jövő

A harmadik komoly fejlesztési terület a pre-paid kártyák világa, ahol mód van arra, hogy egy-egy igen jól körülhatárolható ügyfélkörnek csak számukra vonzó plasztikokat bocsássanak ki. Lengyelországban van bank, amely a fiatalok számára ad ki előre feltölthető bankkártyákat, s ugyancsak ott tört már át az utazásra használható, az adott közlekedési társasággal közös kártya. Régiószerte terjednek a fesztiválkártyák is. A kártyatársaság partnereivel dolgozik az új és új területek bevonásán, ezek közül a legtöbb sikerrel a kormányzati (szociális) kifizetések piaca vagy épp a támogatott étkezési utalványok bankkártyára vitele kecsegtet Carlo Enrico szerint.

Kézben tartott költés

Jason Field, a kártyatársaság Perpaid üzletágának üzleti vezetője szerint a MasterCard 6 országban (Belgium, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország Törökország) összesen 2400 fő megkérdezésével tartott felmérése szerint az érintett országok polgárai nyitottak a feltölthető kártyákra. A válaszadók több, mint kétharmada vélekedett úgy, hogy a prepaid kártyákkal sokkal jobban kézben tarthatja költéseit. A válaszokból kiderült, hogy az emberek 77 százaléka ma is rendszeresen ellenőrzi számlaegyenlegét és 79 százalékuk pontosan tudja, mekkora a hitelkerete.

A prepaid kártyák elterjedése mellett szól, hogy a bankoknál sokkal jobban bíznak az ügyfelek saját magukban: a feltétlen bizalom a bankkal szemben csak a megkérdezettek 54 százalékára jellemző.

Biztonság és ellenőrizhetőség

A már működő pre-paid piacokon megkérdezettek 77 százaléka volt elégedett a pre-paid kártyák által nyújtott szolgáltatással: az érintettek kétharmada szerint biztonságot ad neki utazásai során, hogy előrefizetett plasztikokkal indul útnak, vagy ha az internetes vásárlásokat ilyen plasztikokkal bonyolítja. Az előrefizetett kártyákkal a válaszadók 69 százaléka szerint könnyebb beosztani a pénzt. Ugyancsak komoly előnyt tulajdonítanak a megkérdezettek annak, hogy a prepaid kártyákkal kézben tarthatják a gyermekeik költését, biztonságos eszközt adhatnak a kezükbe, amivel ráadásul elkezdhetik megtanítani a gyermeküket a pénzügyi szolgáltatások igénybevételére. Érdekes módon a kártyák ezen oldalát épp a magyar válaszadók tartották a legfontosabbnak.

Szabályozási akadály

A mintául vett országok közül egyedül hazánkban nem sikerült az áttörés: míg az áruházi ajándékkártyák mindenféle azonosítás nélkül átruházhatóak, a bankkártya alapú hazai pre-paid kártyákat a hazai pénzmosás elleni szabályozás lényegében "megöli". Nem elég ugyanis, hogy a kártyát megvásárló személyt kell azonosítani a banki szabályok szerint, de a plasztik használóját is. Ez korábban azt jelentette, hogy például egy házasságkötés esetén nászajándékként adott feltölthető kártyát csak azután lehetett hivatalosan használni, ha az azt kiváltó és a plasztikra összeget rakó ajándékozó mellett az ifjú pár valamelyik tagja is elzarándokolt egy OTP Bankfiókba és azonosította magát, mint kártyabirtokos. (Az OTP később leállt ezzel a pre-paid ajándékkártyával, viszont ma is az egyik legnagyobb előrefeltöltős plasztik-kibocsátó - pl. fesztiválkártyái révén.)

Jason Field a Privátbankár.hu kérdésére elmondta: tisztában vannak azzal, hogy az előrefeltöltős bankkártyák számára komoly akadályt jelent a szigorúbb magyar azonosítási szabályozás – épp ezért nincs jelenleg érdemi pre-paid piac hazánkban -, de – például a fiataloknak szóló kártyák esetén – ez a szigorú szabályozás megkerülhető, ha a tulajdonos szülő maga azonosítja magát. Carlo Enrico szerint nem lehet elbújni a fejlődés elől: a pre-paid kártyák globális növekedése meghaladja a 13 százalékot. Magyarországon a MasterCard a kormányzattal, a Magyar Nemzeti Bankkal, bankokkal és külső szereplőkkel is egyeztet arról, hogy megvalósuljon a hazai áttörés és az ehhez szükséges jogi szabályozás megváltozásáért is lobbiznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél