5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Óriási áttörést jósol a MasterCard az előrefeltöltős (pre-paid) bankkártyák piacán. Hogy Magyarországon ebből mit és mikor érzünk meg, attól függ, hogy sikerül-e a jelenlegi túl szigorú azonosítási szabályokon enyhíteni.

Komoly áttörés előtt áll az előrefizetett (prepaid) bankkártyák piaca, sokan ugyanis meglátták ebben a megoldásban a párnaciha és a befőttesüveg versenytársát - mondta Carlo Enrico, a MasterCard 16 országot felölelő Közép-Kelet-Európa régiójának elnöke a kártyatársaságnak a témában rendezett kétnapos budapesti konferenciáján.

Innovációs zászlóshajó a régió

A fejlődés világszerte eltérő, ám régiónk sok szempontból fontos szerepet kap az innováció terén. – hangsúlyozta a szakember. Lengyelország sok szempontból kiemelkedik, hiszen ott ma is számos új kezdeményezés pilot-projektje zajlik. Kiemelkedő a régióban Izrael is, ahol jelenleg számos komoly IT-fejlesztés zajlik, míg a növekedés szempontjából a Balkán országai mutatják jelenleg a legnagyobb dinamikát. A régió abból a szempontból is érdekes lehet, hogy Lengyelországban és Magyarországon vannak már jogi szabályok az interchange-díjak belső piaci szabályozására - említette meg a MasterCard régiós vezetője.

Nem kell a készpénz itthon semÉrdekes adat, hogy a válaszadók 64 százaléka fizet szívesebben bankkártyával. Ez utóbbival kapcsolatban a MasterCard képviselői megjegyezték, hogy ez az arány nem tér el szignifikánsan Magyarországon sem, ahol pedig több szabályozási változás történt a készpénzhasználat akadálytalanabbá tétel érdekében (150 ezer forintos havi 2X pénzfelvét.)

 

A régiót a fejlesztések két területén zászlóshajónak tekinti a MasterCard. Az egyik a kártyák közötti átutalások fejlesztése, de talán még ennél is fontosabb az „érintésnélküli” (contactless) kártyák elterjedése, ahol Ausztrália után régiónk három országa, Csehország, Lengyelosrzág és Magyarország mutatja a legkomolyabb bővülést a világon. A POS-készülékek 50-60 százaléka képes ma már PayPass kártyás fogadására az érintett országokban, Magyarországon már a kártyás fizetések közel 40 százaléka az „érints és menj” elven bonyolódik.

Pre-paid jövő

A harmadik komoly fejlesztési terület a pre-paid kártyák világa, ahol mód van arra, hogy egy-egy igen jól körülhatárolható ügyfélkörnek csak számukra vonzó plasztikokat bocsássanak ki. Lengyelországban van bank, amely a fiatalok számára ad ki előre feltölthető bankkártyákat, s ugyancsak ott tört már át az utazásra használható, az adott közlekedési társasággal közös kártya. Régiószerte terjednek a fesztiválkártyák is. A kártyatársaság partnereivel dolgozik az új és új területek bevonásán, ezek közül a legtöbb sikerrel a kormányzati (szociális) kifizetések piaca vagy épp a támogatott étkezési utalványok bankkártyára vitele kecsegtet Carlo Enrico szerint.

Kézben tartott költés

Jason Field, a kártyatársaság Perpaid üzletágának üzleti vezetője szerint a MasterCard 6 országban (Belgium, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország Törökország) összesen 2400 fő megkérdezésével tartott felmérése szerint az érintett országok polgárai nyitottak a feltölthető kártyákra. A válaszadók több, mint kétharmada vélekedett úgy, hogy a prepaid kártyákkal sokkal jobban kézben tarthatja költéseit. A válaszokból kiderült, hogy az emberek 77 százaléka ma is rendszeresen ellenőrzi számlaegyenlegét és 79 százalékuk pontosan tudja, mekkora a hitelkerete.

A prepaid kártyák elterjedése mellett szól, hogy a bankoknál sokkal jobban bíznak az ügyfelek saját magukban: a feltétlen bizalom a bankkal szemben csak a megkérdezettek 54 százalékára jellemző.

Biztonság és ellenőrizhetőség

A már működő pre-paid piacokon megkérdezettek 77 százaléka volt elégedett a pre-paid kártyák által nyújtott szolgáltatással: az érintettek kétharmada szerint biztonságot ad neki utazásai során, hogy előrefizetett plasztikokkal indul útnak, vagy ha az internetes vásárlásokat ilyen plasztikokkal bonyolítja. Az előrefizetett kártyákkal a válaszadók 69 százaléka szerint könnyebb beosztani a pénzt. Ugyancsak komoly előnyt tulajdonítanak a megkérdezettek annak, hogy a prepaid kártyákkal kézben tarthatják a gyermekeik költését, biztonságos eszközt adhatnak a kezükbe, amivel ráadásul elkezdhetik megtanítani a gyermeküket a pénzügyi szolgáltatások igénybevételére. Érdekes módon a kártyák ezen oldalát épp a magyar válaszadók tartották a legfontosabbnak.

Szabályozási akadály

A mintául vett országok közül egyedül hazánkban nem sikerült az áttörés: míg az áruházi ajándékkártyák mindenféle azonosítás nélkül átruházhatóak, a bankkártya alapú hazai pre-paid kártyákat a hazai pénzmosás elleni szabályozás lényegében "megöli". Nem elég ugyanis, hogy a kártyát megvásárló személyt kell azonosítani a banki szabályok szerint, de a plasztik használóját is. Ez korábban azt jelentette, hogy például egy házasságkötés esetén nászajándékként adott feltölthető kártyát csak azután lehetett hivatalosan használni, ha az azt kiváltó és a plasztikra összeget rakó ajándékozó mellett az ifjú pár valamelyik tagja is elzarándokolt egy OTP Bankfiókba és azonosította magát, mint kártyabirtokos. (Az OTP később leállt ezzel a pre-paid ajándékkártyával, viszont ma is az egyik legnagyobb előrefeltöltős plasztik-kibocsátó - pl. fesztiválkártyái révén.)

Jason Field a Privátbankár.hu kérdésére elmondta: tisztában vannak azzal, hogy az előrefeltöltős bankkártyák számára komoly akadályt jelent a szigorúbb magyar azonosítási szabályozás – épp ezért nincs jelenleg érdemi pre-paid piac hazánkban -, de – például a fiataloknak szóló kártyák esetén – ez a szigorú szabályozás megkerülhető, ha a tulajdonos szülő maga azonosítja magát. Carlo Enrico szerint nem lehet elbújni a fejlődés elől: a pre-paid kártyák globális növekedése meghaladja a 13 százalékot. Magyarországon a MasterCard a kormányzattal, a Magyar Nemzeti Bankkal, bankokkal és külső szereplőkkel is egyeztet arról, hogy megvalósuljon a hazai áttörés és az ehhez szükséges jogi szabályozás megváltozásáért is lobbiznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Friss
hírlevél
depositphotos