BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. április 27. 10:16

Szemerey Tamás és Balog Ádám is most vett részesedést az állami bankban – de miért pont most?

MKB-székház (fotó: MKB)

Ahogy arról már tegnap írtunk, Szemerey Tamás, az NHB Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa, valamint Balog Ádám vezérigazgató is részesedést vásárolt magának az MKB Bankban. A vételárat természetesen egyik esetben sem ismerjük, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy ki-miért most szállt be a bankba. Szemerey Tamás például a Magyar Időknek adott interjút, ahol elmondta: a döntés magától értetődő volt, hiszen jelenleg nincs más eladó bank a piacon.

Szemerey – aki egyébként a jegybankelnök, Matolcsy György unokatestvére – ugyan a vételárról nem nyilatkozott, azt lehet tudni, hogy az idei év 100 leggazdagabb magyarja között a 47. helyen szerepel, összvagyonát 17,9 milliárd forintra becsülik. A férfi még 2014 őszén vásárolta meg az Evobankot (ez azóta NHB Bank néven üzemel), és azóta is több banknál ténykedik befektetőként, az utóbbi másfél évben például a Sberbankra tett kétszer ajánlatot. A Budapest Bankkal kapcsolatban ugyanakkor kitért a válasz elől, ennek kapcsán nem zárta ki a pályázat lehetőségét, de „ezzel majd akkor foglalkoznak, ha aktuális lesz”.

A legifjabb milliárdosok egyike: Balog Ádám

A 38 éves üzletember meglehetősen ragyogó pályát futott be, egy szerény jászberényi családból egészen az MKB Bank fejéig küzdötte magát. A 444.hu összegyűjtötte a politikus életútját, így megtudhattuk, hogy 2002 és 2003 között a GE Tuhngsramnál dolgozott kontrollingosként, majd 2003-tól 2010-ig a Pricewaterhouse Coopersnél volt adótanácsadó. Ekkor sodorta össze az élet a jelenlegi kormánnyal, Matolcsy György ugyanis beválasztotta a Nemzetgazdasági Minisztérium csapatába, ahol rövidesen államtitkárrá vált, majd 2013-ban követte a jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bankba, monetáris ügyekért felelős alelnökként.

Balog Ádám MKB-elnök. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MKB 2015-ös privatizációját követően Matolcsy György őt tette meg a bank elnök-vezérigazgatójának. A 2014-es vagyonnyilatkozata szerint Balog messze volt a milliárdosoknak járó csillogástól, 3 millió forint készpénzről, 5,5 millió bankbetét megtakarításról, valamint egy hétéves Opel Astra Classicról tett beszámolót, a péceli lakóparki otthona és egy félhektáros jászberényi szántó mellett. Mindezek mellé volt 14,4 millió forint tartozása.

Tegnap azonban kiderült, hogy valahonnan mégis sikerült összegyűjteni a bankvásárláshoz szükséges pénzt, Balog Ádám cége, a Promid Invest Zrt. (amit április 21-én alapítottak 5 millió forint tőkével) ugyanis 9,81 százalékos részesedést vásárolt az azóta megtisztított, jól működő és nyereséges MKB Bankban, amit azóta új tulajdonosok üzemeltetnek. A vételár persze itt sem ismert, legalábbis Balogé: az új tulajdonosok 37 milliárd forintot fizettek a bankért, így ha csak a tizedével számolunk, Balog cégének nagyjából 3,7 milliárdba kerülhetett a részesedést. A kérdés persze, hogy miből.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Pénzügyi szektor Pénzre nyomták a veszélyhelyzet hőseit
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 07:31
10 és 20 forintos érmével tiszteleg az MNB a hősök előtt.
Friss
hírlevél