1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább szűkült a hitelezés, mérséklődött az ingatlanhitelek kihelyezése, a kereslet erősen visszaesett, ezekben idén sincs lényeges változás, ugyanakkor az OTP egyre nagyobb szeletet harap a hitelezési tortából.
Kovács Antal vezérigazgató-helyettes

Az OTP Banknál a jelzáloghitelek folyósítása a 2010-es 103 milliárd forintról 92 milliárd forintra csökkent az elmúlt évben. Tavaly a lakásvásárlásokat főleg a használt lakások megvétele jellemezte, a fix árfolyamon történő végtörlesztéseknek köszönhetően a tavalyi utolsó negyedévben nyújtott új lakáskölcsönök jelentős része hitelkiváltási céllal valósult meg. Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese elmondta: idén sincs lényeges változás a hitelezésben, a hitelek iránti kereslet erősen csökkent az elmúlt időszakban, ami részben a lakossági fogyasztás visszaesésével, részben a jövőbe vetett bizalom erőteljesen csökkenésével magyarázható.

A vezérigazgató-helyettes szerint az OTP iránti bizalmat jól jelzi, hogy az újonnan folyósított személyi kölcsönök több mint 50 százalékát az OTP Bank helyezte ki, egyúttal az új kihelyezésű ingatlanhitelek csaknem egyharmadát is a bank nyújtotta.  Kovács Antal azt mondta: "úgy gondolom, hogy az új állami támogatási rendszer egy előremutató kezdeményezés, ezért az OTP Bank elsőként, már idén augusztusban elérhetővé tette a hitelkínálatában az új otthonteremtési kamattámogatást, s még előtte 2012 februárjában a lakásépítési támogatást, vagy közismertebb nevén a szocpolt".

A "szocpol" mértéke 800 000 forinttól 3 250 000 forintig terjedhet. Az összeg függ az eltartott, illetve a vállalt gyermekek számától, az ingatlan hasznos alapterületétől, illetve a megvenni kívánt lakás vagy ház energetikai minősítésétől. Az OTP Bank a kérelem átvételétől számított 30 naptári nap alatt elbírálja az igénylést. Ha az igénylő még lakástakarék-pénztári megtakarítással is rendelkezik, megtakarítási számlánként további 288 ezer forint kedvezményt is kaphat, így valamennyi támogatás, kedvezmény igénybevételével együttesen több mint 5 millió forint támogatás is kapható.

Az illetékes szerint az új otthonteremtési kamattámogatással a piaci feltételű hitelhez képest 5 év alatt akár 1,26 millió forint megtakarítást is el lehet érni egy 10 millió forintos, új lakás vásárlására igényelt lakáskölcsön esetén. Az új konstrukció esetében igen kedvező a kamatszint, a törlesztés első öt évében 10 százalék alatti értéket is el lehet érni, és a hitelt már használt lakás vásárlására is fel lehet venni. Az OTP-nél eddig az igénylők 95 százaléka meg is kapta a hitelt.

Az OTP Banknál már elérte a 2 milliárd forintot az új kamattámogatott konstrukcióban igényelt lakáskölcsönök összege, ezekkel együtt idén október végéig a hitelintézet összesen 80 milliárd forint jelzálog hitelt nyújtott az ügyfeleknek - mondta végezetül Kovács Antal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG