<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai bankok visszafogott optimizmussal tekintenek a következő hat hónapra, a bizalmat a ciprusi válság sem rendítette meg.

Nem elég a kozmetikázás

Seregdy Tamás

Az európai bankok már teljesítményük javulására számítanak a következő hat hónapban, ahogy egyre jobban éreztetik hatásukat restrukturálási lépéseik. Az Ernst & Young Európai Banki Barométere szerint a bankok mérlegfőösszegei egyre stabilabbak, a költségcsökkentő lépések és az elbocsájtások azonban továbbra is napirenden vannak.

"Jelenleg nem a kismértékű kozmetikázások korát éljük, olyan stratégiai költségcsökkentési lépésekre van szükség, amelyek a folyamatok teljes újragondolásán és automatizálásán alapulnak” – mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

Magyarország más, mint Európa

Magyarországon az európai folyamatoktól némiképpen eltérő trendek mutatkoznak. Annak ellenére, hogy az elmúlt években voltak költségcsökkentő intézkedések, még mindig van működési tartalék a rendszerben. A hazai banki vezetők figyelmét egyelőre azonban a jogszabályváltozások és az ebből adódó feladatok kötik le – mondta Seregdy Tamás.

Már azt tervezgetik, hogy visszafizetik a segélyt

A válaszadók több mint fele arra számít, hogy javítani tud az eredményein a következő hat hónapban, harmaduk pedig arra, hogy a jelenlegi szinten tud maradni. A legoptimistábbak az osztrák és a belga pénzintézetek, amelyek az európai átlagnál jobb teljesítményre számítanak – derül ki az EY felméréséből.

A magyarországi Erste Bank anyavállalata, az Erste Csoport a tőkeemelés révén fizetné vissza a válság elején kapott állami és magántőke-támogatást. Részletek >>

A megkérdezettek 45 százaléka biztos abban, hogy javítani tudja finanszírozási mixét ebben az évben. Kevesebb, mint 25 százaléka látja úgy, hogy továbbra is részt kell vennie központi banki finanszírozási programokban, mintegy negyven százalékuk viszont már a bankmentő csomagok visszafizetését tervezi. A válaszadók fele számol azzal, hogy csökkenteni fogja a mérlegfőösszegét a következő fél évben – mutat rá az Európai Banki Barométer.

A bankok 32 százaléka az eszközállomány csökkentését tervezi, 25 százalékuk ugyanakkor növelésben gondolkodik. A döntéshozók szerint leginkább középtávon várható a szektor konszolidációja.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG