<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A vártnál kevesebb devizaalapú jelzáloghiteles lépett be eddig az árfolyam-rögzítési programba, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete élénkülő érdeklődésre számít - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

Az érintettek negyede sem lépett

A programba való belépésre csaknem 450 ezer ügyfél jogosult. Az október végi adatok szerint 79 ezren fizetik fix árfolyamon a törlesztőrészletüket, de ennél többen jelentkeztek, szerződést már 93 ezren kötöttek - mondta Binder István az M1 Ma reggel című műsorában. A PSZÁF arra számít, hogy az év végén indult egy újabb hullám, mert sokan az utolsó hetekre hagyták az ügyintézést - közölte a szóvivő, hozzátéve az is, hogy "nagy valószínűséggel" március végéig meghosszabbítják az árfolyamrögzítésbe belépés határidejét.

Figyelem!
Változások a támogatott lakáshiteleknél: nagyvonalúbb lett az állam, visszamenőleg. Részletek >>>

Binder István szerint a várakozásokat alulmúló érdeklődés egyik oka valószínűleg az, hogy sok érintett nem ismeri a részleteket. Másrészt a forint nyugvóponton volt az elmúlt időszakban, és ez sokakat megnyugtathatott - tette hozzá.

Átlagosan félmillióval kevesebbet kell visszafizetni

Az árfolyamgát-konstrukció bonyolult ugyan, de a jelentkezés és a szerződéskötés nem, a felügyelethez az árfolyamgáttal kapcsolatban jóval kevesebb panasz érkezett, mint a végtörlesztés miatt - hangsúlyozta a szóvivő.

Binder István felhívta a figyelmet arra is: az árfolyamgátba való belépéssel átlagosan félmillió forint kamattal kevesebbet kell visszafizetni.


A szóvivő szerint sokan attól tartanak, hogy a gyűjtőszámlájukon felhalmozódó összeget a konstrukció lejártával nem tudják majd kifizetni. Binder István úgy fogalmazott: nem vállalhatatlan a teher az ügyfelek számára, a jogszabály szerint maximum 15 százalékkal nőhet meg a törlesztőrészlet a rögzítetthez képest.

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30%-kal, japán jen esetén 20%-kal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10%-kal lesz alacsonyabb.

Belépjünk?

Orbán Viktor az árfolyamgáthoz való csatlakozást propagálta, mondván, hogy a forint árfolyama „bizonytalan” lesz a következő években. Ha már Orbán is azt mondta... 13 érv a forintgyengülés mellett és 6 ellene >>

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG