1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miniszterelnökök nem szoktak devizaspekulációs tippeket adni, most gyakorlatilag mégis ez történt: Orbán Viktor az árfolyamgáthoz való csatlakozást propagálta, mondván, hogy a forint árfolyama „bizonytalan” lesz a következő években. Ha már a gazdaságpolitika irányítói is így gondolják... gondolhatjuk. De sok más tényező is hat a forint árfolyamára, lehet, hogy akkor sem tudják majd gyengíteni, ha akarják.

Emlékeznek még, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években időnként egyszeri nagy forintleértékeléseket hajtottak végre? Nem foglalnánk állást abban a kérdésben, hogy a forint erősödése vagy gyengülése jobb-e. A gyengülés elsősorban a devizahiteles állampolgárok, vállalkozások, önkormányzatok, egyes importőrök számára rossz, sőt nagyon rossz. Az exportálók, a munkahelykeresők, importőrök számára viszont jó hír lehet a forint gyengülése. Az utóbbi években ugyanis az export volt az egyedüli mozgatórugója a szerény hazai gazdasági növekedésnek, azután ez is leült és az ország recesszióba csúszott.

Hosszabb távon elinfláljuk?

A gyengébb forint az exportágazatot ösztönözni tudná, ezzel munkahelyeket teremtve vagy legalább megőrizve. Ezen keresztül adóbevételeket és az ezekből fizetett nyugdíjakat és más szociális ellátásokat tartaná fenntartható szinten. (Ha a politika is úgy akarja.) Cikkünkben felsoroljuk azokat a sajtóban az utóbbi hónapokban felmerült főbb tényezőket, amelyek a forint gyengülése mellett, illetve ellen hatnak. (A „+” jel az EUR/HUF árfolyam emelkedése, azaz forintgyengülés mellett, a „–” a forintgyengülés ellen szóló érveket vezeti be.)

+ Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban, nemrég évi 6,6 százalékon tetőzött, de jövőre is általában évi öt százalék feletti értékeket várnak. A magas infláció hosszabb távon csökkenti az adott deviza értékét, hiszen erősebben veszít értékéből, mit más devizák. Rövidebb, pár hónapos vagy pár éves távon viszont ez nem jelent sokat.

+ A külföldi államok is sorban igyekeznek gyengíteni saját devizájukat, hogy versenyképesebb legyen a gazdaságuk. Lehet, hogy versenyre kényszerülünk velük.

Csehül állunk növekedés dolgában

+ Nálunk az egyik legalacsonyabb a gazdasági növekedés, pontosabban a legmagasabb a recesszió jelenleg az EU-ban, és a következő évben sem biztos, hogy lesz egyáltalán növekedés. (Igaz, Európa sok más országában sem.) Ehhez komoly megszorítások járulnak, amelyek szintén csökkentik az elkölthető jövedelmet, ami tovább csökkentheti a növekedést. Egészen rossz esetben ez tovább csökkenve a költségvetési bevételeket újabb megszorításokat tehet szükségessé, így negatív spirál indulhat be.

+ Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel egy rádióműsorban „felhívta az emberek figyelmét”, hogy "mindenki, aki csak tud, lépjen be az árfolyamgátba, mert a forint árfolyama a többi európai valutához hasonlóan bizonytalan lesz a következő években" – idézte az MTI. A bizonytalan árfolyam persze jelenthet időnként erős forintot is, az árfolyamgát viszont mégiscsak a gyenge forint ellen nyújt védelmet. (A pénzügyekkel foglalkozó szakértők egyébként gyakorlatilag egyetértenek abban, hogy az árfolyamgát megtakarítást hoz az ügyfeleknek, mégis kevesen csatlakoztak hozzá.)

Úgy tűnik hát, hogy a miniszterelnök alapvetően gyenge forintot vár vagy legalábbis attól tart. A kormány, mint tudjuk, maga is nagyon sokat tehet ennek eléréséért és megakadályozásáért egyaránt, így a tévedés lehetősége csekélyebb.

Ami a választásokon jól mutatna

+ Van olyan vélemény, hogy a gazdasági növekedés beindításának leghatékonyabb vagy leggyorsabb eszköze a forint leértékelése lehetne. (Ilyenkor ugyanis az exportőrök ugyanazon árujukért több forintot kapnak, vagy a külpiacokon alá tudnak ígérni a konkurencia termékeinek, és így jobban megéri exportálniuk, termelniük.) Politikai okokból, a választásokhoz közeledve pedig igen nagy szüksége lenne a kormányzatnak valódi gazdasági növekedésre, már 2013-ban.

+ A következő évre nézve a legnagyobb kockázatnak sok elemző az MNB-elnöki megbízatás lejártát tekinti a jövő év tavaszán. Kardinális kérdés, ki kerül a jegybank élére, mi lesz a devizatartalékok sorsa és leapadnak-e – könnyű támadási felületet biztosítva a forint ellen játszó spekulációnak –, meddig folytatódik a kamatcsökkentési sorozat. Mennyire lesz unortodox és rögtönzött vagy konzervatív, óvatos és átgondolt a jegybank tevékenysége.

IMF helyett szabadon

+ Pár hónapja még az IMF-megállapodás esélye és lehetséges időpontja foglalkoztatta leginkább az elemzőket. Azóta lényegében kiderült, hogy megszakadtak a tárgyalások, a jelek szerint nincs szándék a folytatásukra. (Bár akkoriban is többen azt mondták, hogy akkor lesz megállapodás, ha a piac kikényszeríti, ami leginkább forintgyengülésen keresztül valószínű.)

Ez sérülékennyé teszi az országot: ha külföldön valami történik, és ismét kockázatkerülő lesz a hangulat, annak a forint lehet a nagy vesztese. Április végén, májusban nagy forinterősödést hozott a tárgyalások folytatásának híre (az Orbán-Barroso találkozó után), most viszont nem volt érdemi forintgyengülés az ellenkező értelmű hírre.

+ Az eurozóna problémái, Görögország, Spanyolország, Olaszország, újabban esetleg Franciaország bármikor ismét középpontba kerülhetnek. Hasonló időszakokban eddig rendszerint gyengült az euró és vele a forint is.

Lengyel-magyar közös úton

+ A forint a lengyel zlotyval nagymértékben együtt mozog, az utóbbi egy évben például a forint hat, a zloty nyolc százalékot erősödött, de öt év alatt is csak hasonló, pár százalékpont a különbség a kettő között. Pedig a lengyel gazdaság sokkal jobb helyzetben van, mint a magyar. A magyar hírek is hathatnak a zlotyra, de alapvetően úgy tűnik, az itteni rossz hírek nem épültek be igazán a forintárfolyamba, a külföldi befektetők eddig kevéssé törődtek a magyarország-specifikus tényezőkkel.

+ Közel két éve vissza-visszatérő téma a gazdasági, az ellenzéki és a külföldi sajtóban az általános bizonytalanság, a jogbizonytalanság, a bizalomhiány, és ennek következményei, a beruházások alacsony szintje, a külföldi tőkeáramlás elmaradása. (Ezek egy részét adatok is alátámasztják.) Ezek negatív hatással vannak vagy lehetnek a gazdasági növekedésre, azok keresztül a forintra.

Euró/Zloty és Euró/Forint(Forrás: Stooq.com)

De nem csak a devizahitelesek szívnak

+ A rendelkezésre álló adatok alapján erősödik a kivándorlás és annak szándéka, főleg a jól képzett fiatalok körében, ami a recessziót és a költségvetési hiányt növeli, a jövőbeli növekedési kilátásokat erősen kérdésessé teszi.

+ A hazai forinthitelesek körében hasonlóan magas a problémás hitelek aránya, mint a devizahitelesek között. Ez azt jelzi, hogy nem elsősorban devizahitel-probléma, hanem eladósodottsági probléma van az országban. Ez csökkenti azon érvek erejét, amelyek a forint gyengítését a devizahitelesek miatt ellenzik. Kiút maradhat az eladósodottság kinövése a gazdasági növekedésen keresztül.

+ Kamatcsökkentési sorozatba kezdett az MNB, és az alacsonyabb kamat elvileg gyengíti a helyi devizát, mert csökkenti a külföldiek érdekeltségét abban, hogy ide hozzák a pénzüket. (Valamint csökkenti a hazai megtakarítók indíttatását is arra, hogy forintban takarékoskodjanak, ami látszik az új lakossági devizakötvény fogadtatásából és a befektetési alapok statisztikáiból is.)

Mindent überel a magas kamat ígérete

– Az utóbbi hónapokban, különösen a nyár végi EU-s és USA-beli pénzbővítéseket követő optimista hangulat hatására, mindennél fontosabbnak látszott a külföldi befektetők kockázatkereső, kamatvadász  hangulata. A külföldi fejlett piaci állampapír-hozamok annyira alacsonyak (1-2 százalék, illetve rövid futamidőkre esetenként negatív értékek is előfordulnak), hogy ahhoz képest egy 5-6 százalékos hazai hozam is maga a Kánaán.

A globális kockázatvállalási hajlandóság az utóbbi időben az amerikai fiskális szakadék megoldásával kapcsolatos pozitív várakozások miatt még tovább javult. Magyarországra is dől a külföldi tőke, aminek komoly szerepe lehet a forint jelenlegi – persze csak viszonylagos – erejében és az alacsony állampapír-hozamokban. Hogy ez csak napokig, hetekig vagy hónapokig, netán évekig fog még tartani, nem lehet tudni.

Ha ez a globális folyamat még sokáig kitart, lehet, hogy akkor sem tudják majd komolyabban gyengíteni a politikusaink a forintot, ha akarják. Az árfolyamok sokszor elszakadnak a makrogazdasági folyamatoktól és a tankönyvi példákról, például a forint eddig 2008 nyarán volt a legerősebb, nem sokkal a világméretű válság kirobbanása előtt. (Akkor 230 alatt is volt egy euró, hogy aztán a következő tavaszon már a 310 forintot súrolja.)

Ömlik hozzánk az EU támogatása

– A kamatcsökkentési sorozat ellenére még így is jóval magasabb az (alap)kamatunk, mint a fejlett ipari országokban, így az MNB-kamatcsökkentés eddig nem sok devizapiaci reakciót váltott ki. (Kérdés, hol van az a pont, ahol már kiváltana.)

– Az évente sok százmilliárd forint értékben beáramló EU-s pénzek erősítik a forintot. Ha nem sikerül az úgynevezett szabadságharcnak kivívni, hogy ezek elapadjanak, akkor még sok évig tarthat ez a kedvező folyamat. (Valószínűleg eddig sohasem menne el a kormányzat, legalábbis nincsenek erre utaló vélemények.)

– Az ország külkereskedelmi mérlege erősen pozitív, az export nemcsak a gazdasági növekedés egyetlen motorja volt az utóbbi években, hanem fontos devizaforrásunk is. Az ország folyó fizetési mérlege 2010 óta folyamatosan pozitív, az exporton kívül az idegenforgalom is rendszeresen javítja. A teljes fizetési mérleg is rendszeresen többletet mutat, igaz, 2012 első félévében negatív volt.

Legalább az adósságunk csökkenget

– Lassan, de folyamatosan csökken a GDP-arányos államadósságunk és két vagy három százalék körül lesz az idei költségvetési hiányunk. A jövő évi hiány várhatóan szintén kordában tartható, bár a 2014-es már vitatott.

– Az eurozóna problémái lassanként rendeződni látszanak, elképzelhető, hogy igazán nagy megrázkódtatások nélkül túl fogja élni a válságot. Ez a forintot is stabilabbá teheti.

Konklúziót nehéz megvonni, sok függ a hazai politikusok szándékos vagy szándékolatlan húzásaitól, az MNB helyzetétől, és a globális kockázatvállalási hangulattól. Széllel, a nagyvilág erőivel szemben valószínűleg nem lehet majd harcolni, de a politikusaink is sokat mozdíthatnak az árfolyamon. Úgy tűnik, az ő érdekük inkább a deviza gyengítése lehet a gazdaság élénkítése érdekében.

(Kérjük olvasóinkat, ha kihagytunk valamilyen tényezőt, hozzászólásban jelezzék.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG