2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December 1-jétől sok ügyfél kaphat értesítést a bankjától: megszűnik az ingyenes készpénzfelvételi lehetősége. Az ok: az adott ügyfél több banknál is igényelte a lehetőséget - decembertől azonban működik az egységes rendszer, amely kiszűri ezt.

Az előzetes terveknek megfelelően, 2014. december 1-jétől megkezdi működését a díjmentes készpénzfelvételt lehetővé tevő fogyasztói nyilatkozatok Központi Nyilvántartása - le.

Ez azzal jár, hogy innentől lesznek kiszűrhetőek a rendszerből azok az ügyfelek, akik úgy tették meg nyilatkozatukat egy-egy számlavezető banknál, hogy azt megelőzően más banknál is nyilatkoztak a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségéről. Ebben a törvény értelmében annál a banknál él tovább az ingyenes készpénzfelvétel joga és lehetősége, ahol az ügyfél először nyilatkozott arról, hogy kéri a banki rezsicsökkentés eme lehetőségét, s ezt a nyilatkozatát mindeddig nem vonta vissza.

A jogszabály különösebb szankciót nem fűz ahhoz, hogy ha az ügyfél több számlaszámra is igényelte az ingyenes készpénzfelvételt, ilyenkor – mindenféle kezelési költség, vagy kamat felszámítása nélkül – az(ok) a pénzintézet(ek) ahonnan jogtalanul vette igénybe a számlatulajdonos a kedvezményt az ingyenes készpénzfelvétel díját, költségét visszamenőleg egy összegben érvényesítheti(k).

A bankok az új rendszer indulása után maguk értesítik azokat az ügyfeleket, akik a központi nyilvántartás szerint jogosulatlanul éltek az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, hogy ezen jogukat felfüggesztik.

A központi nyilvántartó rendszer felállása ellenére sem változik ugyanakkor a jogszabály: azaz annak, aki egy új számlára akarja átvinni az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét, előzetesen köteles erről a jogáról lemondania a korábbi számlavezető pénzintézeténél. Miután az adatok immár egy közös bázisba futnak össze, nem 10 hónapig, hanem pusztán néhány hétig lesz mód kikerülni a bankok éberségét.

Jövőre a bankfiókban már nem lesz ingyen a pénzfelvétel

Ugyancsak fontos határidőt jelent majd az ingyenes készpénzfelvétel esetében 2014. december 31. A törvény értelmében ugyanis ez az utolsó nap, amikor az ingyenes pénzfelvét lehetősége a készpénzes bankfióki kifizetésekre is kiterjed majd. Jövő januártól – hacsak a törvény nem változik – már csak a bankkártyás pénzfelvétel lesz havi két alkalommal, maximum 150 ezer forintos értékig ingyenes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG