1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Fontos lépést tettek az uniós vezetők a bankunió felé az egységes bankfelügyeleti rendszer megteremtéséről elért megállapodással, de még messze a folyamat vége, a reformok bármikor elakadhatnak.

Még nincs megmentve a világ

A Fitch Ratings szakelemzőinek péntek esti értékelése szerint pozitív fejlemény, hogy az EU-vezetők tartották magukat az egységes bankfelügyeleti rendszerről szóló megállapodás elérésének 2012 végére kitűzött határidejéhez. A nemzetközi hitelminősítő szakértői szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a teljesen kifejlett egységes bankfelügyeleti mechanizmus 2014 vége előtt létrejön.

A Fitch Ratings szerint mindemellett hosszasan elhúzódó folyamat lesz a bankunióról szóló kezdeményezés egyik fő célkitűzésének, vagyis a szuverén és a banki kockázat elválasztásának megvalósulása is.

Az Európai Központi Bank keretein belül létrehozandó bankfelügyelet működésének jogi kereteit jövő februárig véglegesítik az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetések után, így az EKB-nak egy éve lesz arra, hogy felkészüljön az új feladatra. Részletek >>

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában korábban úgy fogalmazott: a jelenlegi rendszer problémája, hogy alapvető összefüggés van a bankrendszer állapota és az államháztartás helyzete között, ami nem jó, ezt a kapcsolatot meg kell szakítani, el kell választani a pénzügyi szektort és az államháztartást – így a mentőcsomagra, segítségre szoruló bankok a nemzeti felügyeletek, az egyes országok adófizetői helyett közvetlenül a központi felügyelettől kaphatnának forrásokat. Részletek >>

A piaci feszültségek enyhülése, amely jórészt az eurójegybank (EKB) által bejelentett másodpiaci kötvényvásárlási tervek eredménye, lehetőséget teremtett az euróövezeti reformokra. Ezek végrehajtásának késedelme növelné annak kockázatát, hogy a teljes mértékben működőképes gazdasági-pénzügyi unió megteremtéséhez szükséges szerkezeti reformok végleg elmaradnak, és ez a kockázat 2013-ban is fennmarad - áll a Fitch Rating péntek esti londoni elemzésében.

A nagy kérdés: melyik bankokra vonatkozik?

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai azt emelték ki pénteki helyzetértékelésükben, hogy bár számításaik szerint a tervezett valutauniós bankfelügyelet hatásköre az euróövezeti bankrendszer összesített mérlegfőösszegének mintegy 90 százalékára terjedne ki, ez valójában hozzávetőleg csak 180 bankot érintene a térség hatezer pénzintézete közül.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ez a megoldás - vagyis az, hogy az egységes felügyeleti mechanizmus csak a 30 milliárd euró feletti mérlegfőösszegű bankokra terjedjen ki, illetve azokra, amelyeknek egyéni mérlegfőösszege meghaladja az adott ország hazai össztermékének (GDP) 20 százalékát - "Németország győzelme", ugyanis így a helyi német takarékbankok egy kivételével a német állami felügyelet hatáskörében maradnak, a francia bankoknak viszont csaknem a fele a tervezett euróövezeti ellenőrző rendszer illetékességi körébe kerül.

E megoldás mögött az a remény állhat, hogy ha egy kis bank kerül bajba, azt különösebb nehézség nélkül az érintett ország kormánya is ki tudja segíteni, vagy pedig egyszerűen hagyják az adott pénzintézetet csődbe menni. Az euróövezeti periféria bármelyik gazdasága számára azonban még egy kis helyi bank csődje is akár "az utolsó cseppnek bizonyulhat a pohárban" a Capital Economics londoni közgazdászai szerint.

Az egységes bankfelügyelet még nem minden

A ház elemzői szerint mindemellett "csekély, vagy semmiféle" haladás nem történt a bankunió további  elemeinek, a bankcsődök megakadályozását célzó EU-mentőalapnak és az uniós szintű betétgarancia-rendszernek a létrehozása felé. (A bankunió megvalósítása 4 részfeladaton keresztül történhet meg: a központi európai bankfelügyelet létrehozása, a központi európai betétbiztosítás létrehozása, a központi európai banki rezolúciós alap létrehozása és a közös szabálykönyv felállítása szükséges a bankunióhoz.)

Mindemellett a Capital Economics elemzői is arra a következtetésre jutottak, hogy a bankrendszerek és az euróövezeti szuverén adósok között kialakult "ördögi kockázati kör" megtörése nagyon hosszú folyamat lesz. Addig is azonban az euróövezeti bankszektorokban esetleg ismét fellángoló problémák kilátása marad a valutaunió puszta fennmaradását fenyegető kulcsjelentőségű kockázatok egyike - fogalmaztak a cég londoni szakértői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG