<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Amennyiben a pénzügyi tranzakciós illeték fogyasztási adónak tekinthető, a fogyasztóknak kell megfizetniük, nem a pénzügyi közvetítőknek, nagyon óvatosan kell azonban eljárni, hogy ne hasson negatívan a gazdaság működésére, ne vezessen nagyarányú pénzkiáramláshoz - mondta Hendrik Scheerlinck az MTI kérdésére.

A K&H Csoport vezérigazgatója hétfőn, a bank sajtótájékoztatóján az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra: tavaly decemberben a két fél megállapodást írt alá, amit ők "kölcsönös megértési memorandumként tartanak nyilván. Ennek egyik nagyon fontos kitétele az volt, hogy a két oldal nyílt megbeszéléseket folytat minden olyan tényezőről, amely akadályozhatja vagy elősegítheti Magyarországon a gazdasági fejlődést.

Hosszú távú tervekhez kiszámítható környezet kell

Hendrik Scheerlinck

A befektetők kiszámítható, stabil szabályozói környezetet igényelnek, és ezen belül kiszámítható adózási feltételeket is annak érdekében, hogy kialakíthassák hosszú távú terveiket - hangsúlyozta. A gazdasági növekedéshez rendkívül fontos a banki finanszírozás elérhetősége. Ezért is tartják nagyon fontosnak a tavaly december közepén a kormánnyal aláírt megállapodást, mert abban nagyon fontos kondíciókat rögzítettek, amelyeknek a talaján a banki szektor finanszírozást tud biztosítani - fejtette ki.

Ezek egyike, hogy a banki ágazatra nehezedő adót 2013-ban az előző évi szint 50 százalékára fogják mérsékelni, ami a piac egészét tekintve mintegy 60 milliárd forintot jelentene. A másik, ehhez kapcsolódó fontos kondíció az volt, hogy 2014-től a banki adót Magyarországon fokozatosan az európai átlagnak megfelelő szintre csökkentik.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat preambulumában egy magyarázatot találunk arról, hogy a kormány miért tartja szükségesnek a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését. E szerint a magyar kormány szakpolitikai célként fogalmazta meg, hogy a munkára nehezedő adóterheket csökkenti, és ezáltal javítja a munkaerőpiaci környezetet, remélhetőleg elérve a foglalkoztatási arány növekedését. Ahelyett tehát, hogy a munkára vetne ki további adókat, az a szándéka, hogy fogyasztási típusú adókat vet ki - fejtette ki a vezérigazgató, hozzátéve: ez a magyarázat adja meg azt a filozófiai keretet, amelyen belül a pénzügyi tranzakciós adó javaslat megszületett.

"Oda kell figyelni, hogy ne áramoljon ki a pénz az országból"

Úgy vélekedett: amennyiben ez fogyasztási adónak tekinthető, a fogyasztóknak kell megfizetniük, nem pedig a pénzügyi közvetítőknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívül óvatosan kell eljárni, mert bármilyen formában is vezetik be a pénzügyi tranzakciós adót, nagyon fontos, hogy ne legyen negatív, vagy akár rendkívül negatív kihatással a helyi gazdaság működésére. Arra kell nagyon odafigyelni, hogy ennek következtében ne indulhasson meg nagyarányú pénzkiáramlás Magyarországról - mondta.

A tavaly december közepi megállapodás nagyon fontos része, hogy kölcsönösen megvitatunk minden olyan lépést, amely a magyarországi gazdasági fejlődésre bármilyen hatással lehet - hangsúlyozta ismételten. "Egészen biztos vagyok abban, hogy a következő néhány héten belül nyílt és konstruktív megbeszélést tudunk indítani a magyar kormánnyal erről a konkrét témáról is" - mondta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG