<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Szigorít a rezsicsökkentési törvényen a kormány: nem lehet napi 150 ezer alá korlátozni a lehetséges készpénzfelvételt, az ATM-nek pedig 75 ezer forintot ki kell adnia egy körben.

A bankok nem alkalmazhatnak a számlaszerződésben olyan feltételt, amely napi 150 ezer forintnál kevesebb készpénzt enged kivenni a bankjegykiadó automatából - ezt a saját, bizottsági módosító indítványát is elfogadta a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, csütörtöki ülésén.

A rezsicsökkentési törvényjavaslathoz fűzött másik bizottsági módosító indítvány szerint a bankoknak lehetővé kell tennie azt is, hogy az ATM-ből az egy alkalommal felvehető összeg nagysága elérhesse 75 ezer forintot.

A javaslat indoklása

"A pénzügyi rezsicsökkentés második lépéseként biztosítani kell, hogy minden fogyasztó, aki élt vagy a későbbiekben élni fog az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, a jogszabály által biztosított kétszeri készpénzfelvétellel hozzájuthasson jövedelméhez százötvenezer forint erejéig díjmentesen. A fentiek miatt szükség volt annak rögzítésére, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók az ügyfelekkel kötött keretszerződésben is biztosítják azt, hogy a készpénzfelvételek fizetési műveleti értékhatárának felső mértéke tranzakciónként eléri legalább a hetvenötezer forintot. Az ügyfél kifejezett írásbeli kérelmére ez alacsonyabb összegben is meghatározható. További biztosítékul szolgál a fogyasztók részére, hogy a Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépből történő készpénzfelvétel fizetési műveleti értékhatárának felső mértéke sem lehet alkalmanként hetvenötezer forintnál alacsonyabb. Mindezen garanciális szabályok a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálják."

 

A bankok már garantálják a 100 ezret

"Ingyenes" készpénzfelvét

A banki szolgáltatások durván drágulnak: decemberben 55,4 százalékkal voltak magasabbak a költségek, mint egy évvel korábban. Grafikonunk >>

A Magyar Bankszövetség Elnöksége január végén közölte: felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltetett, vagy érdekeltségükbe tartozó ATM készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg. Az ajánlást a tagok elfogadták, bár döntő részben korábban is megfeleltek ennek a feltételnek.

Van azonban egy másik fajta limit is: a bankok gyakran beállítanak készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlátot a kártyákra. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet, általában biztonsági okokból adnak meg átlagos értékeket a pénzintézetek - ha a kártya elveszik vagy ellopják, korlátozott az a pénz, amihez az illetéktelenek hozzájutnak. A bankkártyás kibocsátói limiteket az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosíthatják azokat.

Rogán Antal fenyegette meg a bankokat

A Magyar Bankszövetség januári lépése válasz volt Rogán Antal korábbi nyilatkozatára arról, hogy rengeteg olyan berendezés van, amelyből maximum 50 ezer forintot lehet felvenni, és ez "nyilvánvaló átverési kísérlet a bankok részéről". A frakcióvezető azt mondta: ha ez így marad, megnövelik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát, és szigorítják a bankokra vonatkozó szabályokat. Hozzátette még: "nem érdemes trükközni, mert Ludas Matyi módjára, ahogy ő Döbrögin, háromszor fogjuk leverni rajtuk".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Pénzügyi szektor Hihetetlenül jó félévet zárt az OTP a román piacon
MTI | 2021. augusztus 12. 17:57
Közel 50 százalékkal, 27 millió lejre (1 román lej 71,86 forint) növelte az idei első fél évben a konszolidált adózás utáni nyereségét az OTP Romániában - közölte csütörtökön a magyar bank romániai leányvállalata.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos