<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Decemberben a háztartások törlesztették devizahiteleiket, és újabb tízmilliárdokat vettek ki a bankbetétekből az alacsony hozamszintnek köszönhetően. A vállalatok forintban és devizában is nettó hiteltörlesztők voltak, betétállományuk tovább nőtt. Hova viszi a lakosság a pénzt?

A háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 38,4 milliárd forinttal mérséklődött. Szezonális igazítás nélküli adat 44,9 milliárd forintos csökkenést mutatott. Ez a forinthitelek 20,02 milliárd forintos, illetve a devizahitelek 24,8 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből tevődött össze.

A háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója egyaránt csökkent, míg a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója kismértékben emelkedett.

Még kevesebbet fizet a betét - ez az eredménye

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 26,9 milliárd forinttal csökkent.

Az elmúlt egy évben sokan vitték megtakarításaikat befektetési alapokba és állampapírokba

A szezonális igazítás nélkül azonban 74,3 milliárd forinttal nőtt a betétállomány. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 89,2 milliárd forint nettó betételhelyezés, míg a devizabetétek esetében 14,9 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába csökkent. A forint betétek új szerződéses értéke enyhén csökkent, míg az euró betéteké nem változott.

A vállalatok is törlesztenek

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve 118,4 milliárd forinttal csökkent. A forinthitelek állománya 136,2 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 66,3 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – 1,8 milliárd forinttal csökkent.

A vállalati betétállomány nagyot nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 272,3 milliárd forinttal nőtt, a forintbetétek esetében 135,5 milliárd forint, míg devizabetéteik esetében 124,9 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor.

A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlábai csökkentek, míg az euró betéteknél nem történt változás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG