3p
A bank két újabb digitális fejlesztést is indított.

Egy startup vállalat közreműködésével fejlesztette ki az OTP Bank azt a digitális aláírópadot, amely nem csupán hazánkban, de talán Európában is egyedülálló - közölte a pénzintézet a Privátbankár.hu-val.

A rendszer egy hagyományos kézi aláírásból állít elő egy rendkívül biztonságos elektronikus aláírást, amely megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is. Az aláírásokat egy szerver kezeli, azokhoz a bank alkalmazottai nem férnek hozzá és a banki környezetből sem kerülnek ki. A hatályos jogszabályoknak megfelelve minden elektronikusan aláírt dokumentum hiteles példánya az ügyfél bankszámlájához tartozó OTPdirekt internetbanki felületen érhető el- jegyzi meg a közlemény.

A startup cég bevonásával kifejlesztett megoldás egy sok éven át fejlesztett, gépi tanulást alkalmazó, díjnyertes technológián alapszik, amely egy aláírást több ezer szempont alapján vizsgál meg, és azonnali visszajelzést tud adni egy aláírás hitelességéről. Egy ember nem tud kétszer pontosan ugyanúgy aláírni, de az aláírások dinamikája mégis nagyon jellemző az egyénekre, és az aláírás hitelesítő technológia elsősorban ezeket az egyedi jellemzőket vizsgálja.

Mire lehet használni?

Az aláírópad segítségével jelenleg az ügyfelek saját számlájukat érintő tranzakciókat (befizetés, kifizetés, átutalás), a személyi kölcsön igénylést és az internetbanki szerződést intézhetik, de adatmódosító nyilatkozatokhoz sem lesz szükség papírra a továbbiakban. Az aláíró pad használatával az ügyintézés gördülékenyebbé válik, hiszen míg ma például egy prémium számlához kapcsolódó 150 oldalas papíralapú dokumentáció összerendezése akár fél órát is igénybe vehet, az eszköz segítségével ez az idő töredékére csökkenhet. Használata emellett kényelmes, hiszen a 10”-os kijelzőn látható elektronikus dokumentum a számítógépes megjelenítéshez hasonlóan görgethető. Az OTPdirekt internetbanki felületen megtekinthető aláírt dokumentum nagyítható, tartalma kereshető is, ami segíti a könnyebb olvasást.

Az aláírópadoknak köszönhetően 3 év alatt több mint 100 millió bizonylatot és több mint 50 millió oldal A4-es papírt nem kell kinyomtatni. A papírhasználat mérséklése bankcsoporti szinten is fontos törekvés mind az ügyintézés, mind pedig a belső munkafolyamatok terén.

Pénz be- és kifizető ATM-ek a banknál

Az OTP Bank digitális fejlesztési programja keretében tavaly ősszel kezdte telepíteni azokat az új fejlesztésű bank automatákat, amelyek alkalmasak a készpénzbefizetésre, a befizetett az összeg azonnali jóváírására, illetve az összeg újbóli kifizetésére is. Az automaták segítségével a fióki nyitva tartástól függetlenül, a hét minden napján, a nap 24 órában elérhető az ügyfelek számára a pénzbefizetési lehetőség. Az új ATM-ek használatával a korábbi fióki befizetés idejének töredéke alatt az ügyfelek számlájára kerül a befizetett összeg.

Az ATM sajátossága hogy a gép belsejében megvizsgálja a bankjegyeket valódiság és forgalomképesség szempontjából, a hamisgyanús bankjegyeket bevonja, és nem írja jóvá. A másik különlegessége, hogy a befizetett forgalomképes, nem selejt bankókat vissza is forgatja a készülék, így csökkennek a készpénz logisztikai költségek.

Az OTP 2017 végére 200 fiókot szerel fel a befizetésre is alkalmas ATM-ekkel. Jelenleg 60 ilyen készülék működik országszerte. Néhány hónap leforgása alatt a befizetések összértéke már meghaladta a 11 milliárd forintot - közölte az OTP.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG