<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Privátbankár többször foglalkozott a kérdéssel, hogy a bankok hogyan fognak reagálni az újabb bankszektort sújtó adóra, a tranzakciós illetékre. Átterhelik-e az ügyfelekre, vagy lenyelik az új adó okozta plusz költségeket? Jelenleg úgy néz ki, hogy február végéig minden bank áthárítja a készpénz felvétel díját a számlatulajdonosokra, sőt néhány bank 2 ezrelékes díjat tesz a kártyás vásárlásra is. Melyek ezek a bankok és mikortól várható a plusz teher? Utánajártunk.

Az illeték 2013. január elsejével lépett hatályba, több bank már ekkortól átterhelte az ügyfelekre a költséget, néhány bank csak tervezi, de február végéig mind meg fogja tenni. Emellett több bank bevezette a kártyás vásárlás utáni díjat is, melyet az érintett bankok mind 2 ezrelékben határoztak meg. Ezek eddig szinte mind ingyenesek voltak.

Az alábbi összeállításból jól látszik, hogy a bankok a legtöbb esetben a tranzakciós adó egészét, vagy még többet is ráterheltek az ügyfelekre.

Bank

Kártyás vásárlás díja

ATM felvétel díja

Hatályos

Axa Bank

díjmentes

350 forint

2013. február 15.

Budapest Bank

díjmentes (bizonyos csomagok kivételt képeznek)

102 forint + 0,3%

2013. január 1.

CIB Bank díjmentes 321 forint 2013. január 2.

Citi Bank

díjmentes

0,3%

2013. január 1.

Erste Bank

díjmentes

52 forint + 0,82%

2013. január 1.

FHB Bank

díjmentes (bizonyos csomagok kivételt képeznek)

0,3 %

2013. február 18.

K&H Bank

díjmentes

261 forint + 0,35%

2013. január 7.

MKB Bank

0,2 %

84 forint + 0,3%

2013. január 7.

OTP Bank

díjmentes

58 forint + 0,88%

2013. február 1.

Raiffeisen Bank

0,2%

415 forint

2013. február 1.

Unicredit Bank

díjmentes

0,3% (min. 210 Ft)

2013. február 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: kondíciós listák, Privátbankár-gyűjtés

A táblázatban szereplő adatok a belföldi saját automatás ATM-ből történő készpénz felvételre vonatkoznak "alap" bankszámla esetén - az egyes számlacsomagok között tapasztalható eltérés. A tranzakciós illetékről szól törvény rendelkezik arról, hogy a tranzakciókénti díj maximum 6000 forint lehet, így a bankok többsége is 6000 forintban maximalizálta az díjfizetési kötelezettséget. Ez alól kivétel az OTP és Erste Bank, ahol nincs plafon az illeték esetében, és természetesen azok a bankok is, ahol fix összeget kell fizetni a pénzfelvétel után.

A vásárlás ára

Az FHB Bank az Alap bankszámla esetén február 18-tól az Alap bankszámla esetében érvényesít 2 ezrelékes díjat. A bank tájékoztatása szerint ez csak kis ügyfélszegmenst érint: elterjedtebbek az Aktív, Közszféra, Prémium, Hello, Flotta, Fundamenta, Nyugdíjas, Bónusz bankszámlacsomagok, amelyeknél a bank nem szab díjat a kártyás vásárlásnál.

A Raiffeisen Banknál pedig azok továbbra is díjmentesen használhatják vásárlásra a kártyájukat, akiknek Aktivitás vagy DíjNullázó számlájuk van, illetve a számlacsomagtól függően a bank 1-3 kedvezményes, 135 forintos ATM használatot is biztosít (a "díjmentes" csomagoknak azonban legtöbbször van feltétele, például adott kártyaforgalom, vagy egy meghatározott összeg beérkezése a számlára havonta).

A készpénzfelvétel megadóztatásának az egyenlegjavításon túl az is explicit célja, hogy a lakosságot egyre inkább a kártyahasználatra ösztönözzék. A kártyás fizetés megadóztatása – bár kisebb mértékű illeték terheli, mint a pénzfelvételé - mégsem ebbe az irányba mutat.

A már meglévő tételeket emelhetik csak a bankok

Korábban megírtuk, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tranzakciós illetékre vonatkozó állásfoglalása szerint, a pénzügyi intézmények nem vezethetnek be új díjat vagy költséget egyoldalú, kedvezőtlen szerződésmódosítás során, csupán akkor tudják átterhelni az új adónemet, ha az adott tétel – például a pénzfelvétel, vagy a kártyás vásárlás – már szerepelt a szerződésben (s az azt kiegészítő üzletszabályzatban, általános szerződési feltételekben, hirdetményben).

Binder István, a PSZÁF szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta a Privátbankárnak: abban az esetben, ha a szerződésben szerepel egy-egy díjtétel, és annak összege 0 forint, azt meg lehet emelni, ha azonban a szerződésben nem szerepel egy bizonyos tétel, akkor az nem vezethető be.

Ez még nem egy lejátszott meccs?

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a napokban azt nyilatkozta, hogy a bankok többsége azért fizetteti meg ügyfeleivel a tranzakciós adót, mert a bankszektor három éve veszteségesen működik, és az ez idő alatt képződött hiány nem teszi lehetővé, hogy a bankok további terhet vállaljanak magukra.

Erre reagálva a pénzügyi jogok biztosa azt mondta, valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő pluszköltségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg. Doubravszky György vizsgálatot indít a bankolási költségek ügyében.

Címkék: Pénzügyi szektor

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG