3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A CIB Bank, az olasz Intesa Sanpaolo csoport magyarországi leánybankja az idei első félévben jelentős, 58 milliárd forintos veszteséget ért el adózás után, mérlegfőösszege az első félév végén 1957 milliárd forint volt - közölte a hitelintézet.

A közlemény szerint, amely a bank főbb számait konszolidáltan, de nem auditáltan, a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján közölte, az ügyfélbetétek összege ez év június végén 1313 milliárd forint volt, az ügyfélhitelek állománya 1732 milliárd forintot tett ki.

A banki közlemény kitér arra: a bankcsoport bevétel-növekedési kilátásait nyomás alatt tartotta a magyarországi romló piaci környezet, emiatt a pénzintézet továbbra is kiemelt figyelmet fordít költséggazdálkodási programjának folytatására, amelynek köszönhetően az elmúlt év ugyanezen időszakához viszonyítva közel 5 százalékos (2009 óta összesen több mint 20 százalékos) költségmegtakarítást ért el.

A bankokat sújtó adók rengeteget vittek el

A közleményben rámutatnak: a továbbra is fennmaradó banki különadó magas mértéke - amely az első félévben 6 milliárd forintnyi terhet jelentett a CIB-nek -, a tranzakciós illeték hatása (az egyszeri pótbefizetési kötelezettség, valamint a 6 havi illeték 8,5 milliárd forint terhet jelentett júniusig) és a céltartalékok magas állománya (59,7 milliárd forint céltartalék-képzés, amely a megfelelő eszközfedezet biztosítása iránti teljes elkötelezettséget bizonyítja) további nyomás alá helyezte a bankcsoport eredménytermelő képességét.

Ennek tudható be, hogy a pénzintézet az idei év első félévét "mínusz 58 milliárd forint adózott eredménnyel", azaz 58 milliárd forint összegű veszteséggel zárta - derül ki a közleményből.

A pénzintézet közölte: a kedvezőtlen környezet ellenére a CIB tőkemegfelelési mutatója jóval meghaladva a kötelező, 8 százalékos előírt minimumot, 2013. június végére 13,2 százalékot ért el, köszönhetően az anyabank 36,5 milliárd forint tőkejuttatásának az idei első félévben. A CIB csoport likviditási pozíciója szintén erős, önfinanszírozási képessége folyamatosan javul.

Fontos eredmény, hogy a korábbi évek ügyfélbetét-állomány növelésére irányuló erőfeszítései a bank hitel/betét mutatóját a 2009. decemberi 165 százalékról 2013 júniusára 110 százalékra javították - olvasható a banki közleményben.

Tavaly az első félévben a CIB Banknál 45 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre az Intesa Sanpaolo. A tavalyi indoklás szerint a CIB csoport 2012 első felében az eurózónában folytatódó visszaeséssel és mélyülő válsággal, valamint ezzel együtt a magyar piacon jelentkező recesszióval is kénytelen volt szembesülni, és 2012 első félévét 43,8 milliárd forint veszteséggel zárta.

A CIB Bank IFRS szerint készült elmúlt év első félévi mérlege azt mutatta, hogy a társaság 2304 milliárd forintos mérlegfőösszeget ért el, a bank ügyfélhitel-állománya tavaly az első hat hónapban 1925 milliárd forint tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG